Arkisto

Esports nuorisotyöhön

01. huhtikuun 2015

Kesällä 2014 Yleisradio teki pioneerityötä Suomessa ja lähetti esports-turnauksia suorana tv-lähetyksenä Assembly-pelitapahtumasta. Turnauslähetykset sekä ihastuttivat että vihastuttivat kansaa. Osa katsojista piti lähetyksiä parhaana, mitä Suomen televisiosta voi seurata. Osa katsojista kirosi Ylen tv-lätäkön syvimpiin saviin.

Mikä Esports?

Esports, electronic sports tai elektroninen urheilu on digitaalista kilpapelaamista. Kaksi pelaajaa tai tiimiä pelaavat samaa peliä ja ottavat mittaa toisistaan. Pelistä riippuen pelaajien määrä, voittamisen ehdot ja pelaamisen rajat vaihtelevat. Turnauksissa ja liigoissa on aivan samat periaatteet kuin missä tahansa muussakin urheilussa. Samasta pelistä voi olla erilaisia kilpailumuotoja, aivan kuten tenniksessä, kelkkailussa tai juoksussa.

Digitaaliset pelit määrittelevät kilpailun ehdot ja rajat. Pelaajan haasteena on hyödyntää pelimekaniikkaa ja annettuja resursseja mahdollisimman tehokkaasti. Pelaajan fyysinen voima näyttelee pientä osaa, mutta pelaajalta kysytään kuntoa, pelien ja turnausten usein venyessä pitkiksi. Kunnon lisäksi pelaajat tarvitsevat hyvää strategista havainnointikykyä, kommunikaatiotaitoja, kykyä tehdä nopeita päätöksiä, ryhmätyötaitoja sekä itsehillintää.

Suuret areenat

Kun puhutaan esportsista ja digitaalisista peleistä, yksi yleisimmistä peloista pelien sisällön lisäksi on liikunnan puute. Varsinkin lapsista ja nuorista puhuttaessa kiinnitetään huomiota siihen, että pelaava lapsi liikkuu tarpeeksi. Pelitoimintaan tai esports-toimintaan kannustaminen ei missään nimessä sulje pois mahdollisuutta harrastaa liikuntaa. Esporttauksen ei ole tarkoitus olla elämää hallitsevaa ja kaiken ajan nielevää toimintaa. Se on harrastus siinä missä kalastaminen, piirtäminen tai punttien nostelu.

Elektroninen urheilu on hyvin suosittua. Suomessa media ei ole vielä kovin voimakkaasti esportsiin tarttunut. Sen sijaan muualla maailmassa kohistaan ilmiöstä jo kovasti. Suosio on tuonut mukanaan myös rahan, aivan samoin kuin perinteisessäkin urheilussa. Kun väki kiinnostuu, myös sponsorit kiinnostuvat ja raha alkaa liikkua. Esports-maailmassa suurimmat palkintopotit liikkuvatkin jo miljoonissa euroissa ja moni ihminen elättää itsensä toimimalla tavalla tai toisella elektronisen urheilun parissa. Suomessa on muutama ammattilainen esports-pelaaja, jotka elättävät itsensä pelaamisella.

Nuorisotyön airut

Esports toimii nuorille yhtenä pelikulttuurin muotona. Pelit ja esports kiinnostavat nuoria paljon ja he pelaavatkin paljon samoja pelejä, joissa kilpaillaan ammattimaisesti. Ammattilaisturnauksissa kilpailevat pelaajat saavat osakseen samanlaista fanitusta kuin perinteisemmätkin urheilijat. Joukkueilla tai tiimeillä on omia kannattajakerhoja ja oheistuotteet ovat kysyttyä tavaraa.

Elektroninen urheilu tarjoaa nuorille vetovoimaisena harrastuksena loistavan nuorisotyöllisen väylän, jonka avulla on mahdollista kohdata nuoria heidän oman kulttuurinsa parissa. Kasvatuksellisuus ja tuki ovat hyviä lisiä esports-harrastuksessa. Tämän lisäksi nuorisotyö voi tukea järjestämällä nuorelle esports-tiimille vaikkapa harjoittelupaikan, valmentajan tai laitteistoa.

Esports nuorisotyön muotona on rajoja rikkovaa. Se yhdistää luontevasti sekä verkossa tapahtuvaa että fyysistä toimintaa. Se myös mahdollistaa uudenlaisen yhteistyön harrastajayhteisöjen, järjestöjen, kuntien, seurakuntien ja kaupallisten toimijoiden kesken. Työmuodolla on mahdollista tavoittaa sellaisia nuoria, jotka eivät välttämättä muuten olisi nuorisopalveluiden piirissä. Esports-toiminta saattaa olla jopa kipinä nuorelle lähteä mukaan kerhoon tai nuorisotalolle. Nuoriso-ohjaajan ei tarvitse heittäytyä valmentajaksi tai olla välittömästi elektronisen urheilun guru. Kiinnostus ja innostus riittävät alkuun, ja esportsin parissa tehtävässä työssä oppii takuulla uutta. Esports-toiminnassa riittää usein, että nuorilla on jokin tarve tai halu tehdä tietyntyyppistä toimintaa, oli kyse sitten bänditoiminnasta, askartelusta tai graffitin maalauksesta. Aikuisen rooli on kuunnella, tukea, mahdollistaa, jäsennellä ja ohjata.

Jokaisen nuorisotyön ammattilaisen ei pidä eikä tarvitse heittäytyä peliosaajaksi tai edes innostua tästä työmuodosta. Eivät kaikki hihku innosta kokki- tai musiikkikerhoistakaan. Useimmat kuitenkin ymmärtävät sen, kuinka hyviä työmuotoja ne ovat ja mitkä niissä ovat nuorisotyöllisesti loistavia tarttumakohtia. Samaa ymmärrystä pitää riittää myös niille nuorisotyön ammattilaisille, jotka tahtovat jättää sählypallon kaappiin ja ottavat sen sijaan ohjaimet käsiinsä pelatakseen turnauksen uusinta MOBAa nuorten kanssa.

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto