Arkisto

“Tajuun nyt, ettei häirintä ollut mun syytä” – Sua varten -tiimi tarttuu härintään ja kiusaamiseen samoilla somealustoilla, joissa kaltoinkohtelua eniten tapahtuu

15. huhtikuun 2021

Sua varten somessa -hanke täyttää huhtikuussa vuoden! Sua varten pyörähti käyntiin samoihin aikoihin koronarajoitusten kanssa. Ajatuksena ja toiveenamme oli luoda aivan uusi aktiivinen tapa tehdä jalkautuvaa digitaalista nuorisotyötä ennaltaehkäisten ja tarjoten tukea somessa häirintää ja kiusaamista kohdanneille nuorille. Halusimme viedä matalan kynnyksen tukimuodon juuri niille samoille alustoille, joissa nuoret viettävät eniten aikaa sekä myös kokevat häirintää ja kaltoinkohtelua. Tällä hetkellä teemme jalkautuvaa sometyötä Instagramissa, TikTokissa sekä Snapchatissa. Selkeää tarvetta jalkautuvalle työlle on nähtävissä myös useilla muilla sosiaalisen median sekä pelaamisen alustoilla.

Työpaikkana somekanavat

Nappaan kahvin ja avaan työpuhelimen. Saman tien kasvoilleni pompahtaa kasa Instagramin, Snapchatin ja TikTokin ilmoituksia, jotka odottavat reagointia. Aloitan aamuvuoroni TikTokista. Eilen illalla julkaisemamme uusi video on herättänyt paljon hyvää keskustelua, ja kommentteja siihen on ehtinyt yön aikana tulemaan useita kymmeniä. Kyseinen video käsitteli yllätyksiä, joita saattaa tulla vastaan, kun tapaa nettituttavan ensimmäistä kertaa livenä. Videolla nuorena esiintynyt nettituttu paljastuukin aikuiseksi.

(Katso video klikkaamalla kuvaa)

Valitettavan useat nuorista kertovat kommenteissaan joutuneensa vastaavanlaisiin tilanteisiin. Käyn lävitse jokaisen kommentin vastaten nuorille lämpimästi ja yksilöllisesti pahoitellen tilanteita ja tarjoten nuorille mahdollisuutta jatkaa tilanteesta keskustelua yksityisviestien puolella. Kommenttikentät ovat loistava alusta nuorille saada vertaistukea tilanteisiin, nähdä etteivät he ole kokemustensa kanssa yksin sekä lievittää tapahtuneista syntynyttä häpeää ja itsesyytöksiä. Useat nuoret ovat myös tägäneet kavereitaan kommentteihin esimerkiksi: ”tää on vähän kuten sulle kävi @lenda09🥺🥺”.

Jatkan kommenttien skrollailua kunnes huomaan jonkun profiilista päätellen aikuisen käyneen kommentoimassa videoon: ”Tästä hössötetään vähän liikaa koska nuori on itse tyhmä jos menee näitä nettituttuja tapaamaan muualle kuin julkiselle paikalle”. Vastaan aikuiselle: ”Onpa harmillista leimata nuori tyhmäksi, jos hän haluaa tavata itselleen tärkeän ihmisen. Siinä, että nuori on kiinnostunut tutustumaan uusiin ihmisiin ei ole mitään väärää. Enemminkin olisi paikallaan kyseenalaistaa sitä miksi aikuinen haluaa esiintyä nuorena ja houkutella alaikäisiä tapaamaan itseään🙄”.

Näemme kommenttikentissä käytävän keskustelun loistavana alustana tehdä kasvatus- ja valistustyötä, ja pyrimmekin aina vastaamaan jokaiseen meille tulleeseen kommenttiin. Kyseisen kommentin ja vastauksen kohdalla on erityisen tärkeää, että vastaavaan tilanteeseen joutunut nuori ei näe vain aikuisen syyllistävää kommenttia, vaan hän näkee myös meidän vastineemme siihen. Viestistämme välittyy, että olemme nuoren puolella tilanteessa, emme syyllistä vaan uskomme häntä. Meille on siis turvallista tulla juttelemaan tapahtumasta.

(Katso video klikkaamalla kuvaa)

Huomaan vielä yhden eilisen illan aikana vanhempaan videoomme tulleen ilahduttavan kommentin. Kyseinen video kannusti nuoria laittamaan meille viestiä. Nuori on kommentoinut todella ihanasti ”Eilen en Ekaksi uskaltanut laittaa teille viestiä mutta sitten kun uskalsin niin tuli paljon levollisempi mieli🥰🥺”. Vastaan nuoren viestiin kiittämällä vielä rohkeudesta tulla juttelemaan meille ja lisään vielä, että hän on lämpöisesti tervetullut juttelemaan toistekin, jos siltä tuntuu.

Kommentteihin reagoimisen jälkeen siirryn katsomaan TikTokkiin tulleita tägäyksiä. Tägäys tarkoittaa sitä, että meidän käyttäjätilimme on merkattu jonkun toisen käyttäjän videoon, kuvaan tai kommenttiin. Tällä kertaa joku meitä jo pidemmän aikaa seurannut nuori on tägännyt meidät toisen nuoren videoon, jossa kerrotaan viiltelystä. Tägäyksen yhteyteen nuori on kirjoittanut: ”Näille voi ainakin puhuu kaikesta @suavarten_official”.

Käyn katsomassa nuoren muutkin videot ja huomaan, että hän on tehnyt useiden kuukausien ajan videoita, joissa hän kertoo omasta pahoinvoinnistaan. Vastaan tägäykseen ”kiitos tägäyksestä 🙌🧡 juttelisin todella mielelläni sun kanssa sun voinnista ja auttaisin miettimään mistä voitaisiin etsiä sulle tukea tähän tilanteeseen”. Tämän jälkeen laitan nuorelle seurauspyynnön, koska vasta molemminpuolisen seuraamisen jälkeen voimme laittaa TikTokissa yksityisviestiä.

(Katso video klikkaamalla kuvaa)

Seuraamispyynnön jälkeen vilkaisen vielä tarkemmin nuoren viiltelystä kertovan TikTokin kommenttikenttää. Surukseni saan huomata, että useissa kommenteissa nuorta kehotetaan tappamaan itsensä tai häntä haukutaan huomionhakuiseksi ja idiootiksi. Vastaan pariin kommenteista kertoen kyseisten kommenttien olevan asiattomia ja todella rumia. Samalla myös kyseenalaistan kommentoijan tarvetta kommentoida niin ilkeästi toiselle, joka jo videoista päätellen voi todella huonosti. Tämän jälkeen ilmoitan TikTokin ylläpidolle kiusaamis- ja vihakommentit ja jatkan matkaani katsomaan muita tägäyksiä.

Useat tägäykset ovat hyvin samantyylisiä kuin yllä mainittu; nuoret ovat huolissaan toisistaan ja tägäävät meitä useisiin itsemurhaan, viiltelyyn ja pahoinvointiin liittyviin TikTok-videoihin. Tämän lisäksi pari tägäystä on laitettu suoraan kommentteihin, joissa käytetään rasistista tai syrjivää kieltä tai uhataan väkivallalla. Käyn reagoimassa jokaiseen tägäykseen tarjoten tukea, tuomiten kiusaamiseen sekä vihapuheen ja toisinaan myös kertoen kommenttien mahdollisesti täyttävän rikoksen tunnusmerkit. Saamme usein nuorilta sydäntä lämmittävää kiitosta siitä, kuinka heidän turvallisuudentunteensa somessa on lisääntynyt meidän läsnäolomme myötä: ”teette tärkeää työtä ja saatte mun olon turvalliseksi somessa🥰🥰” ja on helppo nähdä nuorten tägäysten kautta, kuinka he hakevat turvaa ja apua kiusaamis- ja häirintätilanteisiin verkossa.

(Katso video klikkaamalla kuvaa)

Tägäysten jälkeen siirryn katsomaan, millaisia yksityisviestejä olemme TikTokin puolella ehtineet yön aikana saamaan. Yksi useamman viikon jatkunut keskustelu somessa tapahtuvasta kiusaamisesta on saatu eilen päätökseen ja kyseinen nuori on vielä yöllä laittanut erikseen viestin, jossa hän kiittää meitä tuesta ja kertoo: ”Kiitti ku autoit 💕 Tää piristi ja pääsin miettimään ettei se vika oo mussa vaan niissä ketkä kiusaa”. Vastaan nuorelle vielä: ”Ihan todella upea huomio ja musitathan, että sä oot upee just tuollaisena💜  Kiitos sulle vielä kun tulit juttelemaan ja laitathan vielä viestiä jos jotain tällaista tulee vastaan ja voit myös aina tägää meidät ilkeisiin ja kiusaaviin kommentteihin 🙌”.

Eilen alkanut keskustelut 12-vuotiaan tytön kanssa hänelle nudeja laittaneesta snäppitutusta jatkuu yhdessä viestissä. Toisessa viestissä nuori kertoo, kuinka hänen uusin TikTok-videonsa on saanut vihakommentteja, ja kolmannessa viestissä harmitellaan lemmikin kuolemaa ja siitä aiheutunutta suurta surua. Vastaan kaikkien nuorten viesteihin kysellen lisätietoja, ohjaten tarvittaessa juttelemaan koulun kuraattorille tai hakemaan tukea esimerkiksi nuoren kotikunnan nuoriso- tai mielenterveyspalveluista.

Pääsääntöisesti olen läsnä kuunnellen nuorten ajatuksia ja huolia antaen heille tilaa ja uskoen heidän asiaansa. Pidemmät ja syvemmät keskustelunavaukset jätän suosiolla iltavuorolle, sillä omaa aamuvuoroani on enää pieni hetki jäljellä.

(Katso video klikkaamalla kuvaa)

Työn keskiössä keskustelun nuorten kanssa

Sua varten somessa -hankkeen selkeä kärki on somessa tapahtuva kiusaaminen sekä häirintä. 69 % Sua varten -tileillä käydyistä keskusteluista liittyvät häirintään ja erityisesti lasten ja nuorten kokemaan somessa tapahtuvaan seksuaaliseen häirintään ja kaltoinkohteluun. Ensimmäisen hankevuotemme aikana olemme käyneet yli 2500 keskustelua nuorten kanssa somen eri kanavilla.
Yksityiskeskustelumme kestävät useimmiten parista illasta useampaan viikkoon riippuen aiheesta sekä nuoren tuen tarpeesta. Esimerkiksi tapaukset, joista teemme rikosilmoituksen vaativat usein pitkälliset keskustelut nuoren kanssa sekä tukemisen myös rikosprosessin aikana sekä vanhempien informoimisen asiasta. Pelkästään maaliskuun aikana teimme yli 20 rikosilmoitusta verkossa tapahtuneista seksuaalirikoksista.

Henkilökohtaisesti koen somessa tehtävän jalkautuvan nuorisotyön vaativana, mutta myös erittäin palkitsevana. Somessa tuleva palaute on nopeaa, tiukkaa ja usein armotonta. Yksikin harkitsematon sana, huono läppä tai väärä kuvakulma tulee huomatuksi heti. Samalla tavalla myös kiitos on välitöntä, sydämellistä ja koskettavaa. Työtä tehdessä on pakko heittää nurkkaan liika itsekritiikki ja opetella nauramaan itselleen. Parasta työssäni on sen monimuotoisuus sekä tekemämme lämpöinen ja läsnäoleva kohtaamistyö. Tapahtuipa se sitten yksityisviesteillä, kommenttikentissä tai vaikka TikTok-livelähetysten muodossa.

On todella palkitsevaa lukea nuorten avoimia ja ihania kommentteja ja kiitosta. Olen suunnattoman ylpeä siitä, että nuoret ovat ottaneet meidät omakseen somessa ja koen olevani etuoikeutettu, koska saan olla tärkeä osa niin usean upean nuoren digiarkea. Minulle ensisijaisen tärkeää on se, että jokaiselle kohtaamalleni nuorelle jää sellainen olo, että mitä tahansa outoa, hämmentävää tai epämiellyttävää somessa tuleekaan vastaan, on siitä aina turvallista tulla juttelemaan meille.

2500 keskustelun perusteella voimme sanoa, että lapsilla ja nuorilla on todella suuri tarve saada tukea ja päästä keskustelemaan asioista turvallisten aikuisten ja nuorisotyön ammattilaisten kanssa myös somessa. Saamme päivittäin useita keskustelunavauksia itsetuhoisuuteen, koulukiusaamiseen, kaverisuhteisiin ja perheongelmiin liittyen. Kohtaamisen ja kuuntelemisen jälkeen pyrimme ohjaamaan näiden asioiden kanssa painivia nuoria ja lapsia ottamaan yhteyttä muihin tahoihin, joissa pystytään auttamaan näissä asioissa paremmin (kuten Sekasin-chattiin, paikallisiin nuoriso- ja mielenterveystyön palveluihin, tyttöjen- ja poikientaloverkostoihin sekä Netariin). Useille nuorille kuitenkin puhelinsoitto, kasvokkainen tapaaminen tai uuteen chat-ikkunaan siirtyminen ovat pitkän matkan päässä. Olisikin todella upeaa saada lisää nuorisotyöntekijöitä ja toimijoita myös läsnä oleviksi suoraan someen, jossa nuoret pääsääntöisesti viettävät aikaansa.

VINKKEJÄ SOMETYÖHÖN:

  1. Älä pelkää – Kokeile rohkeasti uusia alustoja ja trendejä
  2. Kysy – Kysy nuorilta; mitä he haluaisivat nähdä, mistä kaipaavat tietoa ja millä alustoilla
  3. Ota aikaa – Opettele rauhassa ajan kanssa käyttämään välineitä ja alustoja
  4. Ole läsnä – Somepresenssin luominen vaatii aikaa ja halua kiinnostua.
  5. Ota tilaa – Puutu somessa samoihin asioihin, joihin puuttuisit myös nuorisotalolla/tilalla.

(Aamuvuoron kuvaus koostuu lavastetuista sekä tyypillisistä Sua varten -tiimiläisten päivittäisistä keskusteluista. Nuorten kommentit ja kiitokset ovat julkisia tai niitä varten on pyydetty nuoren lupa)

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto