Arkisto

Counter-Strike: Global Offensive ja ikärajan metsästys

24. tammikuun 2017

Könäri, Kynäri, Gyntheri, Cäsä, Seeässä, Sorsa, Counter-Strike-pelisarjalla on monta lempinimeä. Niiden määrä kertoo jotain siitä, kuinka suosittu pelisarja Counter-Strike on. CS on onnistunut olemaan yksi pelaajien eniten rakastamista joukkuepohjaisista FPS-pelisarjoista jo yli 17 vuoden ajan. Peli on onnistunut keräämään ympärilleen fani- ja harrastajakunnan, joka puolestaan on luonut pohjaa mm. nykyaikaiselle eSports-toimialalle. Itse en ikinä oikein ole CS:n syvimpään olemukseen päässyt sisään, vaikka peliä tuleekin silloin tällöin pelattua. On kuitenkin ollut hauska seurata, millaisella tunteiden kirjolla peliin suhtaudutaan. Jotain pelin suosiosta kertoo sekin, että pelisarjan uusin peli, Counter-Strike: Global Offensive, oli Steamissa vuoden 2016 toiseksi pelatuin peli. CS:GO on kuitenkin julkaistu jo vuonna 2012.

CS:n pysyminen FPS-pelaajien suosiossa vuodesta toiseen on riippuvainen monesta eri asiasta. Ihan ensimmäisenä verkon yli pelattavana moninpeliräiskeenä ei Counter-Strikea voida pitää. Doom, Quake, Unreal Tournament ja muutama muu kumppani ehti ensin. FPS-genre oli varsin nopeatempoista ja fantasiapohjaista aina vuoteen 1998 asti, jolloin Tom Clancy’s Rainbow Six saapui markkinoille ja ihastutti monia pelaajia realistisella teemallaan, hidastempoisuudellaan sekä taktisuutta ylistävällä pelattavuudellaan. Counter-Strike saapui seuraavana vuonna Half-Life peliin ladattavana modina. Counter-Strike -modi keräsi ympärilleen nopeasti pelaajia ja klaaneja, joista osa on aktiivisia edelleen. Alkuperäisen Half-Lifen tekijä ja julkaisija, Valve, näki nopeasti modin potentiaalin. Valve osti modin ja toi pelin lopulta itsenäisenä julkaisuna pelikauppojen hyllyille vuonna 2000. CS oli ilmestyessään varsin viimeistelty paketti sen ajan mittapuiden mukaan. Peli antoi pelaajilleen erittäin tarkkaan mietityn karttasuunnittelun, monimuotoiset pelimuodot sekä taktisen lähestymisen peliin, olematta silti hidastempoinen. Myös pelattavuutta on kehuttu alusta lähtien.

Counter-Strike -pelejä on aina ollut helppo lähestyä, aloittaminen on tehty sujuvaksi ja pelin ideasta pääsee nopeasti jyvälle. Tämän voin itsekin allekirjoittaa. Pelin todellinen taitaminen ja siinä pärjääminen vaativat kuitenkin taitoa sekä roppakaupalla harjoittelua. Tämä “easy to learn, hard to master” -ajatus kiehtoo monia pelaajia ja elektronisen urheilun myötä myös katsojia. Counter-Strike: Global Offensive, onkin kirjoittamishetkellä yksi pelatuimpia ja seuratuimpia eSports-FPS -pelejä. ESports-suosioon vaikuttanee vahvasti se, että Counter-Strike on ollut aina hyvin tasapainotettu peli. Pelaavat osapuolet ovat lähtökohtaisesti tasaväkisiä, joten pelaajien oma taito sekä yhteistyö näyttelevät erän lopputuloksen kannalta isoa osaa. Suosio selittyy osaksi myös innokkaalla streamauksella sekä pelissä mahdollisesti saatavilla rahanarvoisilla virtuaalitavaroilla. Lisäksi Valven omistaman Steam-pelikaupan kautta tapahtuva markkinointi on ollut suuressa roolissa. CS:llä on puolellaan pieni etu muihin kilpailijoihin nähden, kun tekijä, julkaisija sekä levittäjä löytyvät saman katon alta.

Joka tapauksessa Counter-Strike on pyörinyt suomalaistenkin pelikoneissa jo hyvän aikaa. Se on ollut pitkään nuorisokulttuurisestikin merkittävä peli. CS on puheissa koulun välitunneilla ja moni nuori pelaa sitä vapaa-ajallaan yksin tai kavereiden kanssa. Osa nuorista on pelannut peliä pitkään, kenties useamman vuoden. Osalla pelin pelaaminen on kausittaista ja välillä pelataan jotain muita pelejä, kunnes tie vie taas Counter-Striken pariin. Counter-Strike on tuttu näky monitoreissa LAN-tapahtumissa, jotka nekin ovat osa digitaalista nuorisokulttuuria. Monet LAN-tapahtumat ovat olleet nuorisotyöllisesti hyödynnettyjä ja jopa nuorisotyöllisesti järjestettyjä tilaisuuksia. Me täällä Verkessäkin huomioimme tätä trendiä ja julkaisimme viime vuonna menetelmäoppaan lanien järjestämisestä. Aiheesta kiinnostuneet voivat tutustua oppaaseen täältä.

“Hmm hmm, no, CS:GO ja CS ylipäätänsä on ollu se peli mitä varmaan eniten tullut vuosien varrella pelattua, ja siinä missä 1.6:ssa tai Sourcessa tuli enemmän pelattua vaan minipelejä, modeja tai muuta niin CS:GO:ssa enemmän tullut keskityttyä kilpailulliseen pelaamiseen. Ei nyt oo tullu missään kilpailuissa käytyä kun ei taidot riitä mutta kaverien kanssa se on kyl ihan hauskaa. Se merkitsee oikeestaan sellasta hyvää tapaa irtautua hetkeks arjesta, on tosi matala kynnys käynnistää CS ja mennä pelaamaan, ja se vaatii keskittymistä.”

-Jesse, 20v

Counter-Strike: Global Offensive oli aikaisemmin nuorisotyön kannalta hieman hankala tapaus, johtuen pelin ikärajasta. Tai pikemminkin sen puutteesta. Suomessa pelien ikärajat todella ovat ikärajoja, eivät suosituksia. Suomessa noudatetaan yleiseurooppalaista pelien ikärajajärjestelmää (PEGI). PEGIn antamat ikärajasuositukset siis määrittelevät meillä Suomessa pelien ikärajat. K18 on ehdoton, mutta Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) ohjeistuksen mukaan muista kuvaohjelmien ikärajoista voi harkinnanvaraisesti aikuisen seurassa joustaa kolme vuotta. CS:GO:n kohdalla asian teki hankalaksi se, että pelin PC-versiolla ei ollut PEGIn määrittämää ikärajaa, mutta pelistä tehdyt konsoliversiot olivat saaneet K18-leiman. Konsoliversiot eroavat kuitenkin sisällöllisesti huomattavasti PC-versiosta. PC-versio on kirkkaasti se kaikista suosituin, joten suurin osa pelistä innostuneista nuorista pelaa PC:llä. Osa nuorisotyön toimijoista tulkitsi PC-pelin kuitenkin konsoleiden K18-rajan mukaan, eikä sitä näin ollen voitu alle 18-vuotiaiden kanssa tai nähden pelata.

Soppaa hämmentää kaiken kukkuraksi vielä se, että Suomessa julkisessa esityksessä olevalta kuvaohjelmalta, jolla ei ole ikärajaluokitusta tai -merkintää, vaaditaan aina maksullinen lupa. Maksu ei ole ihan pieni, noin 160€. Maksu ei riitä esim. kattamaan koko vuoden pelikerhoa tai organisaation LAN-tapahtumia, vaan se pitäisi maksaa jokaiselta esityskerralta erikseen. Harva tästä luvasta tietää ja veikkaan, että moni on tietämättään tullut rikkoneeksi lakia.

CS:GO on kuitenkin nuorten parissa suosittu peli eikä se ole sillä tavalla väkivaltainen, että sen käyttäminen nuorisotyössä olisi moraalisesti arveluttavaa. Tilanne oli kuitenkin se, että osa nuorisotyöntekijöistä tulkitsi CS:n vain täysi-ikäisille sopivaksi ja niiden, jotka pelin tulkitsivat K16-peliksi, olisi pitänyt maksaa kalliit lupamaksut. Verke ja KAVI kävivät keskustelua asiasta ja lopulta päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että Verke hakee kuvaohjelman esittäjän roolissa KAVIlta ikärajaluokitusta Counter-Strike: Global Offensiven PC-versiolle. Vuoden 2016 kesäkuussa päätös vihdoin KAVIlta tuli ja CS:GO:n PC-version suomalainen ikäraja on sen johdosta nykyään 16 vuotta. Monelle nuorelle tämä oli pienoinen shokki ja sainkin itse mm. sosiaalisessa mediassa selittää koko homman ydintä erilaisille ihmisille. Tapaus herätti jonkin verran hälyä jopa Suomen ulkopuolella. Ymmärrän oikein hyvin, että osaa nuorista tuo ikäraja kismitti, varsinkin jos se oma ikä sattui jäämään alle kuudentoista vuoden.

Mielestäni on kuitenkin tärkeää, että pelillä on nyt ikäraja. Hienoa oli myös se, että ikäraja pysyi sarjan aiempien osien lailla kuudessatoista vuodessa eikä hypännyt K18-puolelle, jolloin peli olisi ollut monen nuorisotyöntekijän käytännön toiminnan saavuttamattomissa. Jokaisen toimijan pitää toki miettiä omaa toimintaansa sekä kohderyhmäänsä, mikäli aikomus on tuota kolmen vuoden joustoa ikärajoissa käyttää. Toivon näkeväni ja kuulevani lähitulevaisuudessa erilaisia ratkaisuja ihmisiltä siitä, miten he tulevat CS:GO:n kanssa toimimaan. Kiitokset kaikille jotka osallistuivat, kävivät keskustelua ja jakoivat kokemuksia aikaisemmasta tilanteesta pelin parissa. Hyviä frägejä, pieniä lägejä!

 

Lähteet:
Kavi: https://kavi.fi/
Steam: http://store.steampowered.com/
Githyp: http://www.githyp.com/steams-most-played-games-of-2016/
Counter-strike.net: http://blog.counter-strike.net

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto