Facebook-sovelluksen nimi yliviivattu

Arkisto

Mitä jos somea ei olisi?

24. elokuun 2022

Viime kuukausina on puhuttu paljon somepalveluiden tietosuojasta ja siitä, miten niissä henkilötietoja käsitellään. Henkilötietojen käsittely tuntuukin olevan heikoissa kantimissa monissa palveluissa ja käyttäjien tiedot ovat kovaa valuuttaa. 

Euroopan tietosuojaneuvoston kokouksissa on tapetilla ollut useaan otteeseen Metan palvelut ja niiden käyttämät henkilötiedot. Pahimmat uhkakuvat jopa maalailevat Metan palveluiden poistumista Euroopasta. Eurooppa on kuitenkin niin tärkeä markkina-alue ja esimerkiksi Facebookin tai Instagramin poistuminen kokonaan on hyvin kaukaa haettua. Kaupalliset somepalvelut kuitenkin elävät ajan mukana ja palvelun käyttöön voi tulla muutoksia tai ne voivat olla hetkellisesti poissa käytöstä. Tällaisiin tilanteisiin on hyvä vähän varautua tai ainakin tiedostaa tämä mahdollisuus.  

Työelämässä meidän toiminta saattaa olla hyvinkin riippuvainen somepalveluista. Jos tällainen elintärkeä palvelu poistuu käytöstä edes hetkeksikään, se voi aiheuttaa jo harmaita hiuksia monille. Varsinkin nuorten kanssa työskennellessä somepalvelut tai pikaviestimet, esimerkiksi WhatsApp, saattavat olla pääasiallinen keino yhteydenpitämiseen. Monissa organisaatioissa markkinointi ja mainonta rakentuu kokonaan somen varaan, tapahtumat järjestellään somessa tai tiedottaminen hoidetaan somessa. Jos tälläinen kanava poistuu, on sillä isot vaikutukset ja tärkeitä asioita ehkä menetetään.

Viime vuosien aikana on tullut täysin uudenlaista ammattikuntaa, joka toimii kaupallisilla somealustoilla ja liiketoiminta muodostuu tuotetusta sisällöstä ja seuraajista. Näissä tapauksissa saattaa koko työura olla kiinni somepalveluissa ja käytettävän palvelun muutokset voivat hetkessä mullistaa elämän. Jos videoiden tuottajalta poistuu tuttu videoalusta, ei siinä varmasti riemusta hihkuta. Ja vaikka uusi kanava löytyisikin, kestää oman aikansa, ennen kuin seuraajat löytävät sinne.

Samoin yksityiselämässä kavereihin ja sukulaisiin pidetään paljon yhteyttä pikaviestimien kautta. Facebook- tai Instagram-profiili voi olla se ainoa yhteystieto kaukaisemmalle sukulaiselle tai lapsuuden kaverille. Me olemme tottuneet siihen, että yhteydenpito somessa on helppoa ja nopeaa. Sisältö somessa on monipuolista ja monen vapaa-aika kuuluukin siellä tehokkaasti. Välillä toki pidetään somepaastoja ja eletään ilman somea, mutta mitä sitten, jos somepalveluiden kenttä muuttuu kokonaan tai palvelun käyttöehdot muuttuvat radikaalisti.

Niin omaa, kuin työnkin puolesta tapahtuvaa somen käyttää kannattaakin aina välillä tarkastella ja miettiä. Mitä enemmän toiminta on somen varassa, sitä tärkeämpää on laatia varasuunnitelma. Nyt onkin hyvä hetki tehdä kaksi asiaa:

 

  1. Mieti mitä palveluja käytät ja onko niille olemassa vaihtoehtoja? Jos käyttämääsi palveluun tulee muutoksia tai käyttäminen ei jostain syystä ole mahdollista, mitä voit tehdä? Voitko siirtyä käyttämään jotain toista palvelua? Jos tällaisia vaihtoehtoisia palveluja löytyy, niitä kannattaa toki testata ja tutustua palvelun käyttöön. Usein palvelut ovat toiminnaltaan hyvin samanlaisia, joten aika moneen tilanteeseen löytyy vastaava palvelu. Jos esimerkiksi työryhmän käytössä on ollut WhatsApp, voiko työryhmä siirtyä tarvittaessa käyttämään vaikka Signalia. Yksi hyvä tapa kartoittaa vaihtoehtoja on kysyä nuorilta, mitä he käyttävät. Yleensä nuoret tuntevat ja kokeilevat ennakkoluulottomasti somepalveluita. 

 

  1. Mieti omaa käyttöä ja millaista tietoa palvelussa säilytät? Onko palvelussa jotain sellaista tietoa, mitä ei ole tallessa missään muualla. Tällainen tilanne voi tulla kyseeseen helposti esimerkiksi kuvien tai yhteystietojen kanssa. Itselle tärkeät tiedot kannattaakin siis napata talteen, ottaa eräänlainen varmuuskopio. Samalla kannattaa myös miettiä sitä, mitä tietoa siellä yleensä käsittelee, ja jakaako omia henkilötietoja. Mitä vähemmän henkilötietoja käsitellään, sitä turvallisempaa palveluiden käyttö on.

 

Meillä jokaiselle on omat, uniikit henkilötiedot, ja somepalveluissa on meistä enemmän tietoa kuin osaamme ehkä edes ajatellakaan. Henkilötiedot ovat suosittua kauppatavaraa ja niitä ostetaan sekä myydään jatkuvasti. Omista tiedoista kannattaa pitää hyvä huoli ja on tärkeää sopia yhteiset pelisäännöt asiakkaiden ja yhteistyötahojen kanssa siitä, mikä henkilötietojen rooli on ja miten niitä käytetään. 

Somehan ei varmasti mihinkään katoa, otetaan siitä parhaat palat siis käyttöön. Jos jotain muuttuu, ollaan myös me valmiita muuttumaan.

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto