somecamp-iltatunnelmaa

Arkisto

SomeCamp 2023 – kohti tulevaisuutta

18. lokakuun 2023

Vuoden 2023 SomeCamp on jo takana päin, mutta mielessä on hyvin kirkkaana SomeCampilta saatu anti! Osallistuin itse toista kertaa SomeCampille ja tänäkään vuonna en pettynyt. Tämän vuoden teema oli tulevaisuus. Kolmen päivän aikana sain paljon uusia ideoita, kuulin uudenlaisia näkökulmia ja mielipiteitä sekä inspiroiduin yhä enemmän digitaalisesta nuorisotyöstä ja sen kaikista tulevaisuuden mahdollisuuksista!

Ennen saapumista itse tapahtumaan, osallistujia pyydettiin täyttämään kaverikirjasivu. En ole vuosiin päässyt moista täyttämään ja oli kivaa päästä lukemaan muiden osallistujien täyttämiä sivuja! Tämän menetelmän otin heti takataskuun ja käyttöön tutustumista vaativiin tilanteisiin.

Erityisen kiitoksen minulta saa Linda Mannilan keynote-puheenvuoro tekoälystä. Vaikka tekoäly omasta mielestä olikin jo tuttu kaveri mm. ChatGPT:n kautta, yllätyin miten vähän loppujen lopuksi tiesinkään mm. siitä kuinka tekoäly oikeasti muodostaa tekstin tai miten tekoälyä voitaisiinkaan hyödyntää fiksusti. Tekoäly herätti antoisia keskusteluja pitkin tapahtumaa! Mihin tekoäly tulevaisuudessa kehittyykään?

Rikkaat keskustelut ovatkin mielestäni yksi tapahtuman isoimpia anteja. Tapahtumaan kokoontui valtavan hieno kattaus eri tavoilla ja paikoissa digitaalista nuorisotyötä tekeviä ammattilaisia. Aiheesta kuin aiheesta sai uusia näkökulmia ja ideoita omaan työhönsä. 

Osallistuin tiistaina Marcus Lundqvistin vetämään ”Lapsen oikeudet” -nimiseen työpajaan, jossa päästiin tarkastelemaan yhteisen keskustelun kautta lapsen oikeuksista digitaalisen nuorisotyön näkökulmasta. Erityisesti mieleeni painui keskustelu sosiaalisesta mediasta sekä medialukutaidosta. Paljon hyviä kysymyksiä nousi ilmoille, esimerkiksi ”Mitä jos jokainen vanhempi tietäisi, mitä lapsensa tekee Internetissä ja sosiaalisessa mediassa?”

Keskiviikon aloitin Emmi Harjuniemen ohjaamana e-tekstiilien parissa. Työpajassa osallistujat pääsivät tekemään oman pienen e-tekstiilityön huovasta, esim. kaulakorun tai rintaneulan, johon syttyy led-valo. Työpajan aika hujahti todella nopeasti, mutta valmis työ syntyi loppujen lopuksi ja valokin siihen syttyi! Ohje oli suhteellisen yksinkertainen ja opastus todella osaavaa, joten uskallan sanoa, että tämä työ päätyy kokeiltavaksi myös meidän nuorisotilan nuorten kanssa.

E-tekstiilien parista siirryttiin iltapäivän aktivititeettien pariin. Iltapäivän aikana oli mahdollisuus kokeilla liikkuva-alustaista vr-simulaattoria. Sellaista en ollut ennen päässyt edes livenä näkemään, saati kokeilemaan. Ihan huippu mahdollisuus ja jännittävä kokemus! 

Keskiviikkopäivän kruunasi vielä työpaja nimeltä ”Mediataidot, oma ääni ja vaikuttaminen – ideoita ja materiaaleja nuorten kanssa työskentelyyn”, jota luotsasi Jenni Nevala Mediakasvatusseurasta. Työpaja antoikin juuri sen mitä lupasi! Paljon uusia ajatuksia ja ideoita, kuinka voisi tukea nuoria mediaympäristöissä ja auttaa heitä löytämään omat vaikuttamisen kanavansa. Työpaja herätti minussa ajatuksia siitä, kuinka hyvä välillä onkaan poistua omasta työkuplasta ja kuulla uusia ideoita ja ajatuksia. Mediakasvatusseuran sivut ja sivuilta löytyvät materiaalit jäivät heti kännykän kirjanmerkkeihin. 

Torstai aloitettiin medialukutaidon parissa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Ella Airolan keynote-puheenvuorolla. Medialukutaito aiheena on selkeästi monen nuorten kanssa työskentelevän mielen päällä. Aiheesta saatiin jälleen kerran hyvää keskustelua aikaan! 

Torstain eniten odottamani osuus oli ”Pöllimispaja”. Odotin kuulevani konkreettisia, jo valmiiksi testattuja ideoita, joita voisin omassa työssäni hyödyntää. Suuresti kiitän pajoista saamaani uutta innostusta TikTok videoiden tekemiseen, materiaalin hyödyntämiseen sekä uusiin tapoihin järjestää pelitoimintaa!

 Ennen kotiinlähtöä osallistuin vielä Setlementtiliiton Miikkael Ringmanin työpajaan nimeltä ”Ihmiskeskeisyys ja osallisuus tulevaisuuden digipalveluissa”. Aihe olikin melko kompleksi, en ollut tajunnutkaan ajatella miten laaja käsite ”ihmiskeskeisyys” on. Työpaja herätti keskustelua ja pohdinkin paljon, miltä se ihannetilanne osallisuuden osalta näyttäisi. Vielä en osaa täysin varmaksi sanoa, mutta päässä raksuttaa aivan eri tavalla tämän työpajan jälkeen. Sain paljon uutta intoa sukeltaa aiheeseen vieläkin syvemmälle tapahtuman jo päätyttyä! Työkalupakkiin pajasta päätyi NäytönPaikka-nettipalvelu.

Kirjoituksestani ehkä jo huomaakin, että minulle tapahtuman suurin anti on ollut eri näkökulmien kuuleminen ja yhdessä asioiden pohtiminen. SomeCampista poistuin väsyneenä, mutta sitäkin enemmän inspiroituneena ja kaikkia tapaamiani kollegoita arvostaen. Yhteenkuuluvuuden tunne oli vahvasti läsnä iltaisin kodalla aikaa viettäessä. 

Taskut ovat täynnä uutta intoa ja ideoita, näillä eväillä mennään siis tulevaisuutta kohti!

Loppukevennyksenä ChatGPT:n näkökulma kokemuksestani: ”Kaiken kaikkiaan osallistujan kokemus SomeCampista vaikuttaa erittäin positiiviselta ja antoisalta. Hän on saanut paljon uutta tietoa, inspiraatiota ja kontakteja, jotka vaikuttavat vaikuttavan positiivisesti hänen tulevaisuuden työhönsä digitaalisen nuorisotyön parissa.”

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto