Kuvassa erilaisia NFC tageja

Arkisto

NFC:n hyödyntäminen nuorisotyössä

12. toukokuun 2022

Verke esitteli NUORI2022-tapahtumassa NFC-tagien toimintaa. Koska asia herätti tapahtumassa sen verran kiinnostusta, ajattelimme koostaa tähän muutamia perusjuttuja NFC-tageista ja niiden hyödyntämisestä nuorisotyössä.

Taustaa

NFC tulee sanoista near-field communication. Hyvin yksinkertaistetusti tekniikka perustuu langattomasti muutaman senttimetrin matkoja siirrettävään tietoon kahden laitteen välillä. Teknologia perustuu hyvin vahvasti RFID:hen eli radiotaajuuksiseen etätunnistukseen. Tämän teknologian ensimmäiset kaupalliset sovellukset tehtiin jo 70-luvulla, mutta vuosien saatossa tekniikkaa on paranneltu ja tietysti pienennetty. Tagi eli siru, jossa luettava tieto on, ei tarvitse erillistä virtalähdettä. Tagin toimintaan riittää virraksi lukijalaitteen antennin tuottama heikko sähkövirta. Tämä langaton sähkönsiirto (sähkömagneettinen induktio) on tuttu esimerkiksi langattomista puhelimen latureista.

Vuodesta 2004 standardia on kehittänyt NFC Forum, jonka perustajina olivat Nokia, Sony ja Philips. Ensimmäinen puhelin, jossa oli NFC-ominaisuus, oli Nokia 6131 vuonna 2006. Sittemmin NFC Forumiin on liittynyt useat eri luottokorttifirmat ja muut isot teknologiayritykset. NFC:tä hyödynnetään nykypäivänä useassa eri yhteydessä aina lähimaksuista avaimiin ja lemmikkieläinten tunnistussiruihin.

Keräsimme tähän muutaman idean, miten NFC-tageja voisi hyödyntää nuorisotyössä. NFC-tagien kirjoittamiseen tarvitset muutaman tagin, puhelimen ja ilmaisen NFC Tools -sovelluksen. Pääset lataamaan sovelluksen Android-laitteelle täältä ja iOS-laitteelle täältä.

Katso alta kuvaa tai linkkiä klikkaamalla meidän tekemä video, miten NFC Tools -ohjelmaa käytetään iOS ja Android -laitteilla tiedon kirjoittamiseen ja poistamiseen:

NFC-tarroja

Video: Kuinka käyttää NFC Tools -ohjelmaa

Sometilit

Yksi syy, miksi nuoret eivät ala seuraamaan sometilejäsi on luultavasti se, että he joutuvat hakemaan tilisi kirjoittamalla hakukenttään tilin nimen. Tämän välivaiheen voi helposti poistaa. Kirjoittamalla sometilin tiedot tagille puhelin avaa skannatessa tilin suoraan oikeaan ohjelmaan, jos kyseisen somepalvelun sovellus on asennettuna puhelimeen. 

  1. Avaa NFC Tools ja mene “Write”-välilehdelle.
  2. Valitse “Add a record”.
  3. Valitse “Social media”.
  4. Valitse haluamasi sosiaalinen media, täytä annettuun kohtaan tilisi nimi ja paina ok.
  5. Paina “Write” ja tuo NFC-tagi lähelle puhelimen antennia. Näytössä tulisi lukea nyt “Ok!”. (Puhelimissa on pieniä eroja NFC-antennin sijainnissa. iPhoneissa se on puhelimen takana vasemmassa kulmassa, joissakin Android-laitteissa se on takana sormenjälkitunnistimen lähellä.)
  6. Nyt voit poistua ohjelmasta. Sulje testin ajaksi sosiaalisen median appi puhelimestasi.
  7. Lue tagi. Puhelimesi avaa automaattisesti annetun sosiaalisen median sovelluksen ja menee suoraan sometilillesi. Nyt nuoren ei tarvitse täpätä kuin kerran.
  8. Printtaa sosiaalisen median logon kuva A4-paperille ja kirjoita alle “Skannaa minut”.
  9. Liimaa tagi paperin toiselle puolelle.

Kävijäkysely

Olen kiinnittänyt monesti huomiota nuorisotilojen seinillä oleviin QR-koodeihin, joilla mainostetaan esimerkiksi kävijäkyselyä. QR-koodit on mahtava juttu ja niitä kannattaa jatkossakin käyttää. Niissä piilee yksi ongelma: kaikkien puhelimien kamerat eivät suoraan osaa lukea QR-koodeja ja puhelimeen tarvitsee asentaa erillinen QR-koodinlukija. Tämä tiputtaa heti osan nuorista pois, koska puhelimessa ei ole tilaa uusille sovelluksille tai asia ei vaan kiinnosta riittävän paljon. Tagille tallennettuna kyselyn verkko-osoite on nopeasti avattavissa puhelimilla eikä vaadi erillisen ohjelman asentamista.

  1. Avaa NFC Tools ja mene “Write”-välilehdelle.
  2. Valitse “Add a record”.
  3. Valitse “URL/URI”.
  4. Kirjoita kyselyn nettiosoite ja paina “Ok”. (Protip: Tekemällä osoitteesta bit.ly-lyhytlinkin voit seurata kuinka moni on avannut kyseisen linkin. Tekemällä QR-koodiin oman erillisen linkin voit seurata, kumpi saa enemmän avauskertoja.)
  5. Paina “Write” ja tuo NFC-tagi lähelle puhelimen antennia. Näytössä tulisi lukea nyt “Ok!” (Puhelimissa on pieniä eroja NFC antennin sijainnissa, ohjeet ylempänä)
  6. Nyt voit poistua ohjelmasta.
  7. Lue tagi. Puhelimesi avaa automaattisesti oletusselaimen ja menee kysely-sivulle.
  8. Printtaa kävijäseurannan QR-koodi ja kirjoita alle “Skannaa minut kameralla tai NFC:llä”.
  9. Liimaa tagi paperin toiselle puolelle.

Kuvasuunnistus, aarteenetsintä tai pakohuoneet

NFC-tagille voidaan kirjoittaa miltei mitä vain: osoitteita, tekstiä, yhteystietoja, karttatiettoja, sometilejä. Tässä tulee kuitenkin huomioida se, että Applen laitteet eivät vielä tue yhtä laajasti NFC-ominaisuuksia kuin Android-laitteet. Applen laitteessa NFC rajautuu hyvin pitkälti maksamiseen ja nettiosoitteide tai sometilien avaamiseen. Näistä rajoituksista huolimatta NFC-ominaisuutta voi hyvin käyttää erilaisiin puhelinavusteisiin peleihin, kuten kuvasuunnistukseen, aarteenetsintään tai pakohuonepeleilin. Peliä suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon puhelimien eri ominaisuudet ja vaikka varata peliä varten muutama varalaite.

  • Kuvasuunnistuksessa voidaan jokaiselle rastille piilottaa tarra. Tarraan on tallennettu linkki netissä sijaitsevaan kuvaan, joka antaa vihjeen seuraavasta rastista. 
  • Aarteenetsinnässä kuvien tilalla voi olla vaikka merirosvoaiheinen loru tai arvoitus, joka nuoren on ratkaistava.
  • Rasteille voidaan toteuttaa helposti myös NFC:tä vastaavat QR-koodit. QR-koodeissa on kuitenkin vähemmän tilaa ja vähemmän vaihtoehtoja sisällöiksi.
  • Pakohuonepeleissä sovellutukset on käytännössä loputtomat – varsinkin, jos pelaajille luovutetaan ennalta koodattu puhelin pelivälineeksi. NFC Tools -ohjelmassa pystytään tekemään erillisiä “taskeja” eli tehtäviä puhelimelle. Näiden ominaisuuksien käyttö vaatii erillisen NFC Task -sovelluksen. Taskien avulla voidaan saada tagia skannatessa puhelin esimerkiksi soittamaan tiettyyn puhelinnumeroon, josta voi vaikka kuunnella vastaajaviestistä seuraavan vihjeen. Muita taskeja voisi olla esim. tietyn tiedoston automaattinen avaaminen puhelimelta tai vaikka reittiohjeiden avautuminen puhelimen karttaohjelmaan.

WLAN

Uskallan väittää, että yksi useimmiten nuorisotyöntekijälle esitetty kysymys on “mikä on WLANin salasana?”. NFC-tagien avulla WLANiin liittymisen voi hoitaa varsin mutkattomasti. Salasanojen jakaminen avoimesti ei lähtökohtaisesti ole mitenkään järkevä juttu, sillä se heikentää tietoturvaa huomattavasti, varsinkin jos salasana on jossain muussakin yhteydessä käytössä tai jos WLAN on myös työntekijöiden työkäytössä. NFC-tagin kautta jaettavissa oleva salasana voi olla hyvinkin monimutkainen ja siitä ei tarvitse tehdä ihmismuistiin sopivaa. WLANin salasanan voi muuttaa reitittimen asetuksista laitevalmistajan ohjeiden mukaan.

  1. Avaa NFC Tools ja mene Write-välilehdelle.
  2. Valitse “Add a record”.
  3. Valitse “WLAN”.
  4. Laita WLANin tiedot annettuihin kohtiin ja paina “Ok”.
  5. Paina “Write” ja tuo NFC-tagi lähelle puhelimen antennia. Näytössä tulisi lukea nyt “Ok!” (Puhelimissa on pieniä eroja NFC-antennin sijainnissa, ohjeet ylempänä)
  6. Nyt voit poistua ohjelmasta. Sulje testin ajaksi WLAN puhelimestasi.
  7. Lue tagi ja puhelimesi yhdistyy automaattisesti annettuun verkkoon.

Tiesithän, että WLANin salasanan voi piilottaa myös QR-koodiin!

Bluetooth

Bluetooth-laitteet ovat lähtökohtaisesti ärsyttäviä ja niiden parittaminen puhelimen kanssa toimii ehkä joka kolmas kerta. Pahinta on, jos olet yhdistänyt useampaan samannimiseen laitteeseen, ja joudut arpomaan oikeaa laitetta eikä mihinkään niistä saa yhteyttä. NFC voi olla ratkaisu tähän. Jatkossa nuoren ei tarvitse sählätä nuorisotalolla olevan bluetooth-kaiuttimen kanssa joka kerta. Sinun tarvitsee parittaa laitteet vain kerran saadaksesi selville bluetooth-laitteen MAC-osoitteen ja tallentaa se NFC-tagille. MAC-osoite (Media Access Control) on jokaisen laitteen yksilöllinen tunnistetieto. Vaikka bluetooth-laitteilla olisi sama nimi, ne jakavat yksilöllistä tunnistetietoa, jolla ne voidaan erottaa toisistaan.

  1. Liitä bluetooth-laite pariksi laitteen valmistajan ohjeiden mukaan.
  2. Mene bluetooth-asetuksiin.
  3. Valitse haluamasi laite ja valitse laitteen asetukset.
  4. Kirjoita laitteen MAC-osoite talteen (MAC-osoite on kirjain-/numerosarja, joka näyttää tältä 00:11:22:AA:BB:CC).
  5. Avaa NFC Tools ja mene “Write” -välilehdelle.
  6. Valitse “Add a record”.
  7. Valitse “Bluetooth”.
  8. Laita bluetooth-laitteen MAC-osoite sille varattuun kohtaan ja paina “ok”.
  9. Paina “Write” ja tuo NFC-tagi lähelle puhelimen antennia. Näytössä tulisi lukea nyt “Ok!” (Puhelimissa on pieniä eroja NFC-antennin sijainnissa, ohjeet ylempänä.)
  10. Nyt voit poistua ohjelmasta. 
  11. Lue tagi ja puhelimesi pariutuu automaattisesti halutun laitteen kanssa.

P.S. Moni valmistaja on tarttunut jo tähän ongelmaan ja NFC-parittaminen saattaa olla jo lisättynä laitteessasi. NFC-ominaisuus näkyy usein NFC-logona laitteissa.

Kuva bluetooth kuulokkeista, jotka ovat NFC paritettavat
Useista bluetooth-laitteista löytyy NFC-paritus-ominaisuus. Ominaisuuden tunnistaa laitteessa olevasta NFC-logosta

Keskustelu

Nuorten kanssa keskusteleminen on yksi nuorisotyön tärkeimmistä työvälineistä. Keskustelu teknologiasta on myös digitaalista nuorisotyötä ja se auttaa nuoria havainnoimaan alati teknologisoituvaa ympäristöä ja auttaa heitä ymmärtämään, kuinka teknologia toimii. Nuorisotyössä voisikin olla hyvä keskustella esimerkiksi siitä, mitä tagit ylipäänsä ovat ja kuinka paljon nuorilta jo löytyy tageja esimerkiksi korteista, avaimenperistä tai eri laitteista? Missä muualla he ovat huomanneet tämän teknologian? Ottakaa yhdessä selvää, miten NFC-tagi saa tarvitsemansa energian. Hommatkaa muutamia tageja ja miettikää niille yhdessä arkea helpottavaa hyötykäyttöä nuorisotilallenne. Nuorisotyön digitalisaatiosta on turha ottaa paineita. Parhaimmillaan se on tämänkaltaisia pieniä asioita, joilla helpotetaan nuorisotilan arkea ja joissa teknologia tuodaan käytännönläheisesti lähelle nuoren elämää.

P.S. Jos nämä ohjeet olivat sinulle jo ihan vanha juttu, voit myös viedä asioita pidemmälle ja rakentaa nuorten kanssa Arduinosta oman NFC-kirjoittajan tai -lukijan. Verkeltä saa koulutusta myös Arduinon käyttöön!

Ohjeet oman NFC-kirjoittajan/-lukijan rakentamiseen
Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto