Puhelin kädessä, jossa lukitusnäyttö.

Arkisto

Näppärä someviesti vie tietojasi myös muille – tarkista käyttöehdot ja suojaa käyttäjätilisi 

25. syyskuun 2019

Sosiaalisen median palveluihin ja esimerkiksi sähköpostitilille antamiesi tietojen kohtaloa voit selvittää käyttöehdoista. Varaudu yllätyksiin, sillä meidän tietomme ovat palvelujen omistajille arvotavaraa. Muistathan myös suojata käyttäjätilisi.

Yksittäisiä murusia yhdistämällä syntyy tarkempi kuva

Yksinkertaisimmillaan sovellus tai sivusto kerää meistä tietoja, kun rekisteröidymme sen käyttäjäksi ja syötämme tietomme itse. Tietojamme kerätään myös automaattisesti vaikkapa seuraamalla millaisella laitteella, kuinka ja missä palvelua käytämme.

Yksittäiset tiedot voivat tuntua mitättömiltä, mutta toisiinsa yhdistettyinä ne voivat kertoa meistä yllättävän paljon. Esimerkiksi käyttämäsi sähkön määrästä ja käyttöajasta on mahdollista päätellä ruoka- tai käyttäytymistottumuksiasi. Eri mieltymyksistäsi voidaan tehdä päätelmiä, jos saatavilla on tietoa vaikkapa läppärisi IP-osoitteesta tehdyistä nettisivuvierailuista. Tiedot ovat arvokkaita esimerkiksi mainonnan kohdentamisessa.

Millaisia nettipalveluja ja kännykkäsovelluksia käytät eniten?

Nettisivustojen ja somepalveluiden käyttöehdot eroavat toisistaan, ja niissä henkilötietoja suojataan eri tavoin. Eri palvelut voivat kuulua niin sanottuun samaan tuoteperheeseen tai ne voivat olla saman yhtiön eri sovelluksia yhtenäisine tietosuojakäytäntöineen. Palvelujen omistussuhteet onkin hyvä ottaa huomioon, ennen kuin jakaa omia tietojaan. Muun muassa Messenger, Instagram ja Whatsapp kuuluvat Facebookille, Periscope taas Twitterille. Tiesithän, että esimerkiksi uutissivustolla käytössä olevan Tykkää-painikkeen kautta välittyy käyttäjätietoa Facebookille?

Pikaviestisovellukset tekevät usean arjesta sujuvaa ja viestimisestä nopeaa. Ilmaisella vauhdilla on kuitenkin aina hintansa. Pikaviestisovellus, jolla lähetät esimerkiksi kuvia ja ääniviestejä tutuillesi, pääsee usein käsiksi myös laitteesi yhteystietoihin, joissa voi olla salaisia puhelinnumeroita. Äänikomentotietojasikin voidaan välittää eteenpäin hakupalvelun omistajalle.

Käytössäsi on ehkä Google- tai Microsoft-tili? Kannattaa tarkistaa, jaetaanko tietojasi muiden palvelujen kanssa enemmän kuin, jos esimerkiksi surffailisit verkossa tilille kirjautumatta. Myös deittisovellusten ja pikaviestimien käyttäjien on hyvä tiedostaa, että omia tietoja ei välttämättä hävitetä heti tilin poistamisen jälkeen.

Suojaa tilisi ja tietosi muutamalla niksillä

Käyttöehtoihin et juuri voi vaikuttaa, mutta tilin, jonka kautta palvelua käytät, turvallisuudesta voit pitää huolta. Palvelujen suosio perustuu melko usein helppokäyttöisyyteen, mikä usein menee turvallisuuden ohi, vaikka käyttäjätilin sisältö olisikin itselle tärkeää ja arvokasta.

Ikävä kyllä oman tilin sisältöineen voi menettää ja siksi sen suojaaminen on tärkeää. Jo muutamalla perusjutulla voit tehdä nettielämästäsi turvallisempaa ja pitää huijarit sekä muut nuuskijat loitolla.

Huolehdi ainakin näistä:
1. Salasanat
Hyvä salasana on riittävän pitkä ja monimutkainen. Käytä yhtä salasanaa vain yhdessä palvelussa. Ota käyttöösi salasanojen hallintaohjelma, muulla tavoin kunnollisten salasanojen muistaminen ja säilyttäminen on lähes mahdotonta.
2. Klikkaile harkiten
Sähköpostin liitetiedostot voivat sisältää haittaohjelmia tai haitallisia linkkejä. Haitallisia linkkejä liikkuu myös sosiaalisessa mediassa ja tavallisilla internet-sivustoilla. Niitä levitetään myös tekstiviesteillä. Lisäksi verkkosivuilla surffaajia yritetään saada klikkaamaan erilaisia ponnahdusikkunoita, joiden kautta omalle tietokoneelle tai mobiililaitteelle voi saada haittaohjelman.
3. Vältä huijaukset
Jos jokin tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on todennäköisesti huijaus. Älä luovuta esimerkiksi salasanojasi tai pankkitunnuksiasi puhelimitse tai sähköpostilla. Terve varovaisuus on vain hyvästä!
4. Käytä kaksi- tai monivaiheista tunnistautumista
Ota käyttöön kaksi- tai monivaiheinen tunnistautuminen (MFA, multi-factor authentication) sähköpostissasi ja sosiaalisen median tileissäsi, jolloin tiliesi varastamisesta tulee huomattavasti vaikeampaa. Selvitä kuinka saat tilit taas käyttöösi, jos ne onnistuttaisiin kuitenkin varastamaan varotoimenpiteistäsi huolimatta.

Henkilötietojen käsittelyä valvoo Tietosuojavaltuutettu. Myös muut viranomaiset auttavat tarvittaessa ja käsittelevät kaikkia tietojasi ehdottoman luottamuksellisesti. Lisätietoja saat esimerkiksi Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkosivuilta.

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto

Sinua saattaisi kiinnostaa