Punainen tausta ja keskellä lukee teksti kesän lukuvinkit osa 2.

Arkisto

Kesän lukuvinkit II – tietoturva ja digitaidot

01. heinäkuun 2020

Kesän lukuvinkkien toisessa osassa perehdytään digitaitoihin sekä tietoturvaan. Viime aikoina tietoturvasta on puhuttu paljon, kun esimerkiksi Sitra julkaisi Henkilödatan jäljillä -raportin ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos toteutti Digibarometrin vuodelle 2020. Molemmissa julkaisuissa nousi esille yksilön osaaminen tietotosuojakysymyksissä sekä jokaisen omat taidot turvata henkilökohtaiset tiedot verkossa asioidessa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toteuttama ja Business Finlandin, liikenne- ja viestintäministeriön, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n sekä Suomen Yrittäjät ry:n julkaisema Digibarometri 2020 nosti mielenkiintoista tietoa suomalaisten digitaidoista ja digitaalisten palveluiden käytöstä. Digibarometrissa mitataan digitaalisuuden hyödyntämistä eri maissa ja Suomi ylsi listalla toiseksi. Digitaalisuus on siis suomalaisessa yhteiskunnassa hyvin hyödynnetty.

Vuoden 2020 Digibarometri keskittyi erityisesti kyberturvallisuuteen. Barometrista selvisi, että kuluttajien osalta tietoturvassa on parantamisen varaa, sillä neljäsosa suomalaisista mobiililaitteiden käyttäjistä jätti asentamiensa sovellusten käyttöoikeudet rajoittamatta. Millainen tietämys sinulla on tietoturvasta? Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntija Johanna Rautio vinkkasi Verkelle tehdyssä blogikirjoituksessaan viime vuonna neljä helppoa vinkkiä tilien turvaamiseksi. Vinkit sopivat myös huijauksien välttämiseen, sillä huijauspuhelut ja -viestit ovat lisääntyneet valtavasti poikkeuksellisen kevään myötä. Tee ainakin nämä:

  1. Salasanat

Hyvä salasana on riittävän pitkä ja monimutkainen. Käytä yhtä salasanaa vain yhdessä palvelussa. Ota käyttöösi salasanojen hallintaohjelma, muulla tavoin kunnollisten salasanojen muistaminen ja säilyttäminen on lähes mahdotonta.

  1. Klikkaile harkiten

Sähköpostin liitetiedostot voivat sisältää haittaohjelmia tai haitallisia linkkejä. Haitallisia linkkejä liikkuu myös sosiaalisessa mediassa ja tavallisilla internet-sivustoilla. Niitä levitetään myös tekstiviesteillä. Lisäksi verkkosivuilla surffaajia yritetään saada klikkaamaan erilaisia ponnahdusikkunoita, joiden kautta omalle tietokoneelle tai mobiililaitteelle voi saada haittaohjelman.

  1. Vältä huijaukset

Jos jokin tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on todennäköisesti huijaus. Älä luovuta esimerkiksi salasanojasi tai pankkitunnuksiasi puhelimitse tai sähköpostilla. Terve varovaisuus on vain hyvästä!

  1. Käytä kaksi- tai monivaiheista tunnistautumista

Ota käyttöön kaksi- tai monivaiheinen tunnistautuminen (MFA, multi-factor authentication) sähköpostissasi ja sosiaalisen median tileissäsi, jolloin tiliesi varastamisesta tulee huomattavasti vaikeampaa. Selvitä kuinka saat tilit taas käyttöösi, jos ne onnistuttaisiin kuitenkin varastamaan varotoimenpiteistäsi huolimatta.

Digitaidot kansalaistaitona

Poikkeuksellinen kevät nosti esille jokaisen digitaidot. Millaiset digitaidot tulee olla, että työt, harrastukset ja lähes koko elämä pitää siirtää kerralla verkkoon? Digitaitoja käsitellään myös Verken Mitä nuorisotyön tulisi tietää? -julkaisussa. Verken suunnittelija Juha käsittelee kirjoituksessaan kuinka nuorisotyössä voi tukea nuorten monipuolisten digitaitojen kehittymistä. ”Huolimatta nyky-yhteiskunnassa tarvittavien digitaalisten taitojen ja mediataitojen kirjon monipuolistumisesta, vuoden 2017 Nuorisobarometrissa jopa 9 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei ollut oppinut lainkaan kyseisiä taitoja koulussa (Byman et al. 2017),” kirjoittaa Juha julkaisussamme.

Vapaa-ajan roolia digitaitojen kasvattamisessa käsittelee myös Meri-Tuulia Kaarakainen Verken blogissa helmikuussa. Nuorten digitaalista osaamista voikin hyvin kasvattaa vapaa-ajan käyttökokemuksista, jolloin nuorisotyö nousee avainasemaan taitojen ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Kaarakainen nostaa tärkeän pointin kirjoituksessaan esille: “Digitaalinen osaaminen on keskeinen digitalisoituvan yhteiskunnan kansalaistaito, jonka perusta luodaan toki koulutuksessa, mutta nuorten vapaa-ajalla on tutkitusti merkittävä rooli näiden taitojen karttumiselle.

Digitaalinen osaaminen ei kuitenkaan välttämättä jakaudu kaikkien kesken tasaisesti. Kaarakainen käy blogikirjoituksessaan läpi digitaalisen osaamisen eriarvoisuudesta useasta näkökulmasta. Hänen mukaan nuorten digitaalinen osaaminen ja käyttötottumukset eriytyvät hyvin perinteisten sosiaalisten rakenteiden, kuten iän, sukupuolen ja koulutuksen mukaan. Erityisesti sukupuolittuneita eroja on edelleen vahvasti huomattavissa.

Digitaidoista ja erityisesti omien tietojen suojaamisesta puhuu myös Sitra tuoreessa Henkilödatan jäljillä -raportissaaan. Sitra painottaa kuinka datatalouden pelisääntöjen ja mahdollisuuksien ymmärtämisestä tulisi tehdä kansalaistaito digitaitojen tapaan. Meillä jokaisella on oikeus kieltää tietojen jakaminen, mutta riittääkö meidän osaaminen henkilötietojen suojaamiseen? Julkaisussa tarjotaan kattava lista vinkkejä, kuinka suojata omat henkilötiedot ja yksityisyys verkossa. Ota talteen Sitran vinkit alta:

Vinkkejä:

1. Lue tarkoin kaikki yksityisyysasetukset

2. Lue tietosuojaselosteissa mainittujen yhteistyökumppaneiden tietosuojaselosteet

3. Tutustu selaimesi asetuksiin kunnolla

4. Käytä useampaa selainta eri tarkoituksiin ja käytä selaimia, jotka on lähtökohtaisesti suunniteltu suojelemaan yksityisyyttä

5. Käytä eri hakukoneita eri tarkoituksiin

6. Asenna selaimeen mainonnan estäjä

7. Asenna järeitä yksityisyydensuojaohjelmistoja (VPN) kaikille laitteille

 

Oliko listassa sinulle tuttuja toimenpiteitä? Digitaitoja voi kehittää aktiivisesti joka päivä ja tässä kirjoituksessa jaetuilla vinkeillä pääset jo hyvin alkuun omien tietojen suojaamisessa. Kirjaa vinkit itsellesi talteen ja kohenna omaa suojautumistasi verkossa.

Kesän lukuvinkit päättyvät tällä erää tähän, mutta jos etsit lisää lukuvinkkejä, seuraa Verken somekanavia ja saat lisää vinkkejä pitkin vuotta!

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto