Kesän vinkkkilstaa osa 2 -kansikuva

Arkisto

Kesän vinkkilista, osa 2

20. kesäkuun 2023

Kesän vinkkilistauksen toisesta osasta löytyy kattaus mediatärppejä pelaamiseen, tekoälyyn ja muuhun teknologiaan liittyen.

Mitä lukisin seuraavaksi?

Pelit kulttuurina

Pelit kulttuurina -kirjassa päästään kuulemaan neljäntoista suomalaisen pelitutkijan ajatuksia pelikulttuurista ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan niin Suomessa kuin maailmallakin. Kirjassa käsitellään aiheita pelien tekemisestä itse pelaamiseen ja peliyhteisöihin sekä pelien yhteiskunnallisiin vaikutuksiin.

Tutustu kirjaan: https://vastapaino.fi/sivu/tuote/pelit-kulttuurina/4048063

Pelattu elämä

Mikä peleissä oikein vetää puoleensa? Eroavatko pelit muusta taiteesta ja viihteestä jotenkin? Aleksandr Manzosin teos Pelattu elämä kertoo digitaalisten pelien historiasta ja nykyhetkestä. Kirjassa avataan myös pelien vaikutusta kasvamiseen ja oman identiteetin testaamiseen sekä tutkimiseen.

Tutustu kirjaan: https://kustantamo.sets.fi/kirja/pelattu-elama-2/

Opiskelijan ohjelmointikirja

Kiinnostaako koodaaminen, muttet ole varma mistä etsiä tieto tai lähteä harjoittamaan taitoa? Opiskelijan ohjelmointikirja on aloittelijoille tarkoitettu opas, jonka selkeiden ohjeiden ja tehtävien avulla opitaan luomaan ohjelmia Python®-kielellä. Tämä on hyvä ensiaskel koodauksen maailmaan.

Tutustu kirjaan: https://www.suomalainen.com/collections/it-tietotekniikkakirjat/products/opiskelijan-ohjelmointikirja

Tekoäly 123

Jukka Kolarin ja Aleksi Kallion teoksessa Tekoäly 123 tekoälyä tarkastellaan maailmaa muuttavana tekijänä. Kirja kertoo käytännönläheisesti perusfaktaa tekoälystä – mitä on jo saatavilla, mihin sitä voi hyödyntää, mitä on suunnitteilla tulevaisuuteen. Kirjaa lukiessa saadaan vinkkejä, miten tekoälyä voi hyödyntää niin itse yksilönä kuin yritystoiminnassakin.

Tutustu kirjaan: https://www.suomalainen.com/collections/it-tietotekniikkakirjat/products/tekoaly-125

Pelimiitti-käsikirja

Kaipaatko konkreettisia vinkkejä pelitoiminnan järjestämiseen? Pelimiitti-käsikirja koostuu käytännön vinkeistä ja materiaaleista, joita hyödyntää pelitoiminnassa ja pelitapahtumien järjestämisessä. Digikirja pitää sisällään vinkkejä niin digi- kuin lautapelipelaamiseen liittyen.

Tutustu kirjaan: https://www.pelimiittikasikirja.fi/

 

Näitä kuunnellaan nyt

Vikaklikki

Vikaklikki on Milla Poikolaisen juontama podcast, jossa käsitellään laajasti aiheita teknologia-teeman alta ja erityisesti digitaalisen kuluttamisen näkökulmasta. Sarjan toisessa jaksossa, The Cake is a Lie, jutellaan pelaamista – millaisia mahdollisuuksia ja haittoja pelit voivat aiheuttaa yksilölle, yhteisölle tai ympäristöllekin.

Kuuntele jakso täältä: https://open.spotify.com/show/7og4XXyA6cpub0Tcc6RtIX

Teknologiapolkuja

Aceventure ja Mimmit koodaa käsittelevät Teknologiapolkuja-podcastissa, millaista on olla nainen teknologia-alalla. Jaksoissa alalla uraa tehneet vieraat jakavat omia kokemuksiaan sekä vinkkejä, miten kyseistä uraa voi lähteä tavoittelemaan. Esimerkiksi “Pelialalla ollaan uteliaita uusille ajatuksille” -jaksossa Ubisoftin Celine Pasula ja Tiina Mäkelä kertovat mietteitään pelialan monimuotoisuuden rakentumisesta.

Kuuntele jakso täältä: https://open.spotify.com/episode/4og6pBDKUpWSoAjQAX1l3P

 

Sarjasuosituksia

Tarinota tilastojen takaa

Tarinoita tilastojen takaa on Verken uusi videosarja, jossa nuorisotyön parissa työskentelevät ihmiset jakavat ajatuksiaan nuorisotyöstä ja digitalisaatiosta. Toimittaja ja tietokirjailija Jarno Alastalo kiertää vuoden aikana Suomen eri alueilla haastattelemassa nuorisotyön ammattilaisia. Videoilla haetaan selityksiä erilaisille nuorisotyön tilastoille sekä tuodaan esiin tarinoita, joita tilastot eivät pysty kertomaan.

Sarjan ensimmäisessä tarinakokonaisuudessa tutustumme Keski-Suomeen. Yhdentoista videon sarjassa alueen paikkakuntien nuorisotyötä käsitellään muun muassa digitalisaation, koronapandemian, resurssien ja erilaisten nuorisokulttuuristen ilmiöiden kautta.

Katso sarjan jaksot täältä: https://www.verke.org/monimediat/tarinoita-tilastojen-takaa/

Tulevaisuudenkuva

Netflixin dokumenttisarjassa esitellään asiantuntijoiden opastuksella teknologian viime aikaisia sekä tulevia trendejä. Sarjassa nähdään myös, millaisia mahdollisuuksia nämä trendit voisivat tuoda mukanaan. Jaksoista esimerkiksi pelaaminen ja muoti liippaavat myös mahdollisia nuorisotyön tulevaisuuden aktiviteetteja.

Katso sarjaa täältä: https://www.netflix.com/fi/title/81123425

Koodin syrjimät

Dokumentissa perehdytään algoritmien vääristymiin. Ohjelmassa pohditaan algoritmien käytön ja toiminnan valvomisen ja säätelyn puutteita. Onko algoritmeja mahdollistakaan ymmärtää?

Katso sarjaa täältä: https://www.netflix.com/fi/title/81328723

 

Maksuttomia verkkokursseja

Digitaalisen nuorisotyön perusteet

Verken Digitaalisen nuorisotyön perusteet -kurssilla kerrytät tietoa digitalisaatiosta ja teknologisesta kehityksestä sekä niiden vaikutuksista niin yhteiskuntaan kuin nuoriin. Saat myös näkökulmia ja esimerkkejä digitaalisen nuorisotyön käytännöistä ja välineitä nuorisotyön ammatillisen digiosaamisen vahvistamiseen. Avaamme kurssimateriaalissa digitaalisen nuorisotyön käsitteen ja merkityksen nuorisotyössä sekä annamme vinkkejä ja työkaluja digitaalisen nuorisotyön suunnitteluun.

Kurssialustalle: https://www.verke.org/koulutukset/verkkokurssit/

Tekoälyn perusteet

Helsingin yliopiston avoimella kurssilla tutustutaan tekoälyn perusteisiin teorian ja käytännön harjoitusten kautta. Kurssilla tutustutaan mm. mihin tekoäly on kehittymässä ja miten se näkyy niin työssäsi kuin vapaa-ajallasi. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta etkä esimerkiksi ohjelmontitaitoja, mielenkiinto aihetta kohtaan riittää!

Aloita kurssi: https://www.elementsofai.com/fi

Tekoäly opetuksen tukena

Jyväskylän avoin yliopisto järjestää yhden opintopisteen arvoista kurssia, jossa opetellaan nykyisten tekoälymallien perusteita sekä eväitä näiden hyödyntämiseen käytännössä. Kurssilla avataan myös kielimallien, kuten ChatGPT:n toimintaperiaatteita. Kurssi on avoin kaikille eikä täten vaadi aikaisempaaa tietämystä aiheesta.

Ilmoittaudu kurssille: https://opinto-opas.jyu.fi/2022/fi/opintojakso/itky1300/ilmoittaudu-opintoihin-avoinyo/

Ohjelmoinnin perusteet

Helsingin avoimen yliopiston kurssilla syvennytään ohjelmoinnin perusteisiin käytännön harjoitusten kautta. Kurssilla käytetään laajasti ohjelmoinnissa käytettävää Python-ohjelmointikieltä. Kurssin tarkoituksena on oppia ymmärtämään ohjelmien toimintaa sekä itse kirjoittamaan niitä. Et tarvitse myöskään tälle kurssille aiempaa kokemusta!

Ilmoittaudu kurssille: https://studies.helsinki.fi/opintotarjonta/cur/otm-a9097bfa-0a37-4f05-b46f-c92fdadd4589/TKT10002/_Ohjelmoinnin_perusteet_

Taitoja työelämään -verkkokurssit

Taitoja työelämään -sivusto järjestää kaikille avoimia ja maksuttomia verkkokursseja teknologiaosaamiseen liittyen. Practical AI -kurssilla perehdytään tekoälyn perusteisiin sekä opetellaan käyttämään esimerkiksi kieli- ja kuvamalleja. Kurssilla ei tarvita aikaisempaa kokemusta tekoälystä.

Tutustu koko kurssivalikoimaan ja Practical AI -kurssiin: https://www.microsoft.com/fi-fi/skills-for-jobs/

 

Kurkkaa myös ensimmäisen vinkkilistan materiaalisuositukset täältä. Aurinkoista kesää!

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto

Sinua saattaisi kiinnostaa