Lähikuva läppärin naippäimistöstä.

Arkisto

Nuorisotyöntekijä ja koodari ne yhteen soppii

23. maaliskuun 2015

SomeJam kokosi yhteen nuorisotyöntekijöitä, koodareita ja innovaattoreita suunnittelemaan teknologiaa hyödyntäviä ja nuorten hyvinvointia parantavia verkkopalveluja. Toimintakeskus Happeen Helsinkiin kokoontui maaliskuun toisena viikonloppuna 35 toisilleen entuudestaan tuntematonta ihmistä 48 tunnin ajaksi. Ja mitä siitä syntyikään?

Mikä teki SomeJamista niin huikean?

Yhteistyö. Tekemisen palo. Uudet ideat. Ennen kaikkea ihmiset tekivät viikonlopusta niin upean ja ainutlaatuisen. SomeJam alkoi perjantaina illansuussa muutamalla lyhyellä puheenvuorolla ja melko pian pääsimme innovoimaan ryhmissä. Rakentelimme robotteja ja mietimme, miten voisimme teknologiaa apuna käyttäen poistaa maailmasta nälänhädän ja saada aikaan maailmanrauhan. Aikaa oli kumpaankin tehtävään kymmenisen minuuttia. Näiden pienten porkkanoiden jälkeen pääsimme määrittelemään, minkä ongelman tai asian haluaisimme ratkaista viikonlopun aikana.

Ryhmien esitykset kuultuamme saimme valita, mitä ongelmaa meistä kukin haluaisi lähteä ratkaisemaan. Syntyi viisi ryhmää ja viisi erilaista teemaa. Ryhmillä oli vajaa kaksi vuorokautta aikaa suunnitella ja ideoida sekä toteuttaa jonkinlainen prototyyppi. Ryhmien työskentelystä ja tuotoksista voit lukea lisää blogipostauksista.

Verkkomaailmaan hurahtanut nuorisoalan ammattilainen

Minulle nuorisotyön ammattilaisena SomeJam tarjosi mahdollisuuden nähdä käytännössä, millaista verkkopalveluiden ja sovellusten tekninen rakentaminen on. Verkko ei ole nuorille jokin paikka, mihin mennään ja josta tullaan pois, vaan se on heille osa tätä maailmaa, jossa he elävät.

Verkkonuorisotyössä ei pitäisi ainoastaan yrittää viedä jo olemassa olevia fyysisiä palveluita verkkoon ja toistaa siellä samoja kaavoja ja toimintoja, vaan uskaltaa kokeilla jotain aivan uutta. SomeJamin kaltaiset tapahtumat ovat omiaan laajentamaan näkökulmia.

Ja kuten yksi SomeJamin mentoreista, Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Hanna Mäenpää ohjeisti osallistujia viikonlopun alkumetreillä, muistettakoon se verkkonuorisotyössä ja elämässä muutenkin: ”Be bold, be brave, be silly.” (=Ole uskalias, ole rohkea, ole hassu.)

Kokeilunhalua, näkökulmia ja uusia innovaatioita

SomeJam herätti mielenkiintoa ja kysymyksiä työpaikallani Oulun Byströmin nuorten palveluissa ennen tapahtumaviikonloppua. Joku mietti, miten jaksamme valvoa koko viikonlopun aivot sauhuten ja uusia ideoita pohtien. Toiselle taas isompi kynnys olisi ollut vaihtaa työskentelykieli englanniksi koko viikonlopun ajaksi.

Minä olen melkoisen spontaani ja lähden helposti mukaan kaikkeen uuteen, jännittävään ja hauskankuuloiseen. En välttämättä aina ehdi miettiä asioita monesta eri näkökulmasta, kun olen jo jalat vipeltäen menossa kohti uusia seikkailuja. Usein juuri spontaanius ja rohkeus tuovat eteen mahdollisuuksia, joista syntyy uusia, huikeita kokemuksia.

SomeJam oli juuri sellainen. Uskon, että meitä kaikkia SomeJamiin osallistuneita yhdistää halu kokeilla uutta, katsoa asioita eri näkökulmista ja saada aikaan nuorten elämää parantavia innovaatioita hyödyntäen jokaisen tiimin jäsenen osaamista.

SomeJamin koettuani olen varma siitä, että yhdistämällä mahdollisimman monen eri alan osaajia saadaan aikaan parhaat lopputulokset. Mitä kauempana uskot jonkun olevan omasta työstäsi, sitä uudempia näkemyksiä juuri hänellä voi olla sinun työhösi. Tätä ajattelumallia aion soveltaa työhöni meneillään olevassa kehittämishankkeessa ja sen jälkeenkin.

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto