Arkisto

Summer G4mes – leiri täyttä pelaamista

28. marraskuun 2016

Idea Summer G4mes -pelileiristä pohjautuu aika pitkälti Tampereen seurakunnan ja Jussi ”Kaapo” Kososen toteuttamaan Bittileiriin. Olen pitkään ihmetellyt, minkä takia kaupunkien ja kuntien nuorisopalvelut eivät toteuta samanlaisia leirejä, jotka Kaapo on jo kymmenien vuosien ajan todennut erittäin toimivaksi osaksi nuorisotyötä. Tai jos joku taho on toteuttanut, niin ei siitä ainakaan ole juurikaan kokemuksia jaettu.

Summer G4mes -pelileiri on siis muuten samanlainen nuorten kesäleiri kuin kaikki muutkin, mutta leiriä ja leiriläisiä yhdistävä teema on digitaalinen pelaaminen ja pelikulttuuri. Kuopion nuorisopalveluiden kaikki kesäleirit noudattavat samaa kaavaa, että leirillä on jokin teema, jonka ympärille tekeminen leirillä rakentuu. Viime kesän Summer G4mes -leirille osallistuvilla tuli olla matkassa oma tietokone, jolla pystyi pelaamaan. Kaikilla tämä ei ollut mahdollista, joten lainasimme heille nuorisopalveluiden uusia pelitietokoneita. Välineiden lainaaminen mahdollisti sen, että kuka tahansa saattoi osallistua leirille.

Kenelle leiri oli tarkoitettu?

Leirin kohderyhmänä olivat 12–16-vuotiaat nuoret. Viime kesän leiri-ilmoittautumisen avauduttua ilmoittautumisia tipahteli harvakseltaan. Leiriä mainostettiin sosiaalisessa mediassa ja nuorisotilojen ilmoitustauluilla. Loppua kohden tahti kiihtyi ja leirille osallistui 17 nuorta. Osallistujien joukossa oli ainoastaan yksi tyttö. Aluksi ohjaajia mietitytti, miten näin laajan ikähaarukan nuoret tulevat juttuun leirillä. Vanhempien leiriläisten keskuudessa aiheutti hieman jupinaa sääntö, jolla kiellettiin K-16-pelien pelaaminen kokonaan. Heillä kun ei ollut juuri muita leirillä sallittuja pelejä League of Legendsin ja Hearthstonen lisäksi. Yhteisen pelin löytyminen olisi ollut vaikea haaste ratkaistavaksi, ellemme olisi hankkineet kaupungin nuorisopalveluille riittävästi kopioita Overwatch-pelistä, joita lainasimme leiriläisille.

Mitä Summer G4mes -leirillä sitten tehtiin?

Innokkaimmat voivat jo kuvitella, että leiri oli käytännössä nelipäiväinen LAN- tapahtuma, jossa elettiin energiajuoman ja mikropitsan voimalla. Näin ei kuitenkaan ollut, sillä halusimme leirin noudattavan samaa päivärytmiä muiden kesäleirien kanssa. Ruokailut rytmittivät päivän sopivasti: aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala. Näiden päivän tärkeimpien hetkien välissä pelattiin videopelejä, perinteisiä pihapelejä, askartelimme omat bofferiaseet ja maalasimme miniatyyreja. Iltapalan jälkeen oli yleensä vielä mahdollisuus pelata tietokoneella tai Magic the Gatheringia (MtG) jokaisen leiriläisen saadessa oma welcome deck pelaamista varten. Näissä pelihetkissä parasta oli se, kun kokenein MtG-pelaaja oli yksi leiriläinen, joka opasti pelin pariin niin ohjaajat kuin muut leiriläisetkin!

Päivittäiset pelihetket tietokoneilla olivat ohjattuja tai vapaita pelihetkiä. Ohjatuissa pelihetkissä pelattiin porukalla Overwatchia ja Stepmaniaa. Overwatch oli selvästi leirin suosituin peli ja sitä pelasivat melkein kaikki leiriläiset. Ilman tätä peliä leirimme positiivinen ilmapiiri ja yhteishenki olisivat varmasti olleet erilaisia. Vapaissa pelihetkissä nuoret pelasivat mm. LoLia, Tanki onlinea ja Growtopiaa. Mutta eniten nuoret pelasivat Overwatchia! Leiriläisten keskuudessa pelistä tuli saman tien suosikkipeli. Näin ollen ohjatuissa pelihetkissä ei tarvinnut leiriläisiä houkutella pelin pariin, vaan ohjauksissa voitiin keskittyä esimerkiksi joukkueen taktiikoihin ja erilaisten roolien hyödyntämiseen joukkueen tavoitteen saavuttamiseksi.

Millaisia ajatuksia leiristä jäi?

Leiri oli kaikin puolin onnistunut. Yhteistyö tiloja vuokranneen Pohjois-Savon opiston kanssa toimi erittäin hyvin, joten heidän kanssaan oli helppo sopia käytännön järjestelyistä. Nuoret olivat aidosti innoissaan leiristä, joka kiinnosti heitä. Muutamille nuorille tämä oli ainut leiri, johon he halusivat kesän aikana osallistua. Leirille osallistuneet nuoret olivat ympäri Kuopiota ja eniten leiriläisiä oli Kuopion liitoskunnista tai kaupungin laitamilta. Tämä on mielenkiintoinen huomio, sillä muilla kaupungin kesäleireillä ei ole näin suurta jakoa kantakaupungin ja muun alueen välillä. Leirin erityisluonteesta kertoi myös se, että nuoret, jotka eivät leirin ulkopuolisissa olosuhteissa välttämättä koskaan kohtaisi toisiaan, lisäsivät toisensa Steamissa kaveriksi ja alkoivat pelata yhdessä. Myös leirin ainoa tyttö sai uusia kavereita leirillä olleista pojista, joiden kanssa hän on pitänyt yhteyttä leirin jälkeen.

Nuorilta kysytyn palautteen perusteella lähes kaikki osallistuisivat uudestaan leirille ja suosittelisivat leiriä kavereillekin. Tämän palautteen ja yhden pidetyn leirin kokemusten perusteella suosittelen muidenkin nuorisotyötä tekevien tahojen kokeilevan peliteemaista leiriä. Me täällä Kuopiossa aiomme jatkossakin järjestää Summer G4met!

 

 

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto