Puhelimen ruudulla kuva @buenotalk Instagram-tilin kuvasta.

Arkisto

Mitä olen oppinut sometoimintojen tilastoinnista?

11. toukokuun 2020

Nuorten pariin on viime aikoina sukeltanut satoja uusia somesisällöntuottajia, tervetuloa joukkoomme! Olen työskennellyt verkkopedagogina Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä yhdeksän vuoden ajan ja päässyt kokeilemaan sinä aikana monia erilaisia tapoja kohdata nuoria verkossa. Seuranta, arviointi sekä myös siihen liittyvä ajoittainen hajoilu on aina ollut oleellinen osa järjestössä työskentelyä. Tämä blogipostaus kokoaa yhteen ajatuksia työvuosieni varrelta.

Tilastointia tehdään muun muassa siksi, että voidaan seurata pitkän linjan kehitystä sekä sitä, missä mennään nyt. Meitä EHYTissä kiinnostaa tieto siitä, mitä hyötyä nuorille toiminnastamme on, ja miten voisimme tehdä työmme entistä paremmin. Myös rahoittajamme vaati näyttöä verkkotoiminnan hyödyistä.

Käsittelen tässä blogissa itselleni läheisintä työkalua eli Instagramia. Voit kuitenkin hyödyntää näitä samoja ajatuksia riippumatta siitä onko alustasi YouTube, Snapchat, TikTok tai esimerkiksi Discord. Seuranta ja arviointi on sekä asenne että ajattelutapa, ainoastaan alustat vaihtuvat. Mukauta näitä ajatuksiani tarpeidesi mukaan.

Varaudu tilastointitapojen muutoksiin

Alleviivaan – silloin kun toimitaan kaupallisilla alustoilla, erilaisiin muutoksiin täytyy varautua. Kuten Suvi ja Heikki aiemmassa blogipostauksessaan kirjoittivat, somepalveluiden tilastointityökalut on tehty viestinnän lähtökohdista, ei nuorisotyön. Jos siis nojaudutaan pelkästään sometilastoihin, päädytään mittaamaan jotain muuta kuin oman toiminnan ydintavoitteiden toteutumista.

Somepalveluiden antamat statistiikat vaihtelevat palveluiden välillä, mutta muuttuvat herkästi myös niiden sisällä. Esimerkiksi Instagram on toistuvasti muokannut niitä tietoja, joita palveluiden käyttäjä toiminnastaan saa. Instagramissa tykkäysten piilottamiskokeilu on perusteltu mielenterveyteen liittyvillä syillä, mutta kyynisemmät veikkaisivat sen liittyvän vähentyneisiin mainostuloihin. Kun vaikuttajat ovat tehneet suoraan yhteistöitä yritysten kanssa mainostoimintojen ulkopuolella, on Instagram jäänyt ilman mainostuloja, mikä tietysti harmittaa.

Somepalveluiden omien tilastointitapojen yhtäkkisten muutosten takia suosittelenkin etsimään myös muita keinoja todeta, onko omasta toiminnasta hyötyä vai ei.

Puhelinta pidetään kädessä ja siinä auki Buenotalkin Instagram-postaus
Arvonnoilla voi saada liikehdintää aikaan, mutta myös täysin väärässä kohderyhmässä.

Tavoitteet löytyvät toimintasuunnitelmasta

Ennen kuin alat tilastoida, mieti, mitä olet lähtenyt somepalveluiden kautta tavoittelemaan. Ehkä ne ovat aivan samoja tavoitteita kuin kasvokkain nuoria kohdatessakin? Tilastoinnin ydin on tavoitteissa. Mitä toimintasuunnitelmassa siis lukee? Mieti sen pohjalta, mikä on sinulle, organisaatiollesi ja rahoittajalle tärkeää tietoa, ja erityisesti sitä, miten saat sen tiedon tuotua päivänvaloon.

Oman työni toimintasuunnitelmassa nuorten ehkäisevän päihdetyön kohdalla sanotaan näin:
Nuoren arvojen ja asenteiden kehityksen sekä elämän tasapainon tukeminen: @Buenotalk’in Instagram-tilillä pureudutaan viihteellisellä tavalla nuorten elämään tuomalla esiin totuudenmukaista ja hyödyllistä tietoa päihteistä, pelaamisesta, elämästä ja nuoruudesta. Nuori saa valmiuksia kriittiseen ajatteluun sekä vahvistusta vuorovaikutustaitoihin. Sisällöt pyrkivät tukemaan osallistujien itsetuntoa, jumppaamaan nuorten hoksottimia ja innoittaa pohtimaan, millaiset tekijät vaikuttavat niin oman kuin kaveripiirinsä hyvinvointiin ja päihdekulttuuriin. 

Kun luot sometoiminnallesi tavoitteet, mieti mitä sinä haluat saada kohderyhmässäsi aikaan, ja miten se onnistuu valitsemallasi alustalla. Sisällöillä voi olla monia erilaisia someen mukautettuja tavoitteita. Oman työni kohdalla olen pilkkonut tavoitteet toimintasuunnitelman pohjalta Instagramiin seuraavasti:

  • jonkin tiedon omaksuminen,
  • viihtyminen,
  • saada nuori pohtimaan asioita,
  • tiedottaa toiminnasta,
  • luoda yhteisöä,
  • kasvattaa luottamusta nuoreen ja
  • tehdä tekijä tutuksi
Puhelinta pidetään kädessä ja siinä auki Buenotalkin Instagram-postaus
Buenotalk-tilillä eniten sitoutumista kerää yleensä sellaiset kuvat, joissa on tunnistettavia ja tuttuja henkilöitä kuvassa.

Kuinka mittaan onnistumisen?

Riippuen somealustasta on mahdollista saada erilaista tietoa kävijöistä ja tykkääjistä. On melko helppoa saada koottua yhteen eri sometilien seuraajamäärät, katselukerrat, tykkäysmäärät ja kommentit. Kutsun näiden kokoamista tilastoinnin minimitasoksi. Tämä tieto kertoo, miten moni on reagoinut sisältöihisi ja sitoutunut niihin jonkin verran. Mutta miksi puhun tästä minimitasona? Siksi, että mielestäni nämä tiedot eivät vielä kunnolla kerro, miten sinulla oikeasti sujuu – mutta näistä on kuitenkin hyvä aloittaa. Tuntuu kiusallisen houkuttelevalta raportoida ainoastaan nämä helposti löytyvät luvut ja jatkaa postaamista. Jos tavoitteenasi on kuitenkin saada enemmän irti toimintasi hyödyistä ja sisältöjäsi seuraavista tyypeistä, jatka lukemista.

Jos asetat tavoitteeksesi saada 100 000 näyttökertaa jollekin julkaisullesi, suosittelen hyödyntämään markkinointia Instagramin ja Facebookin puolella. Sen näkyvyyden saa yllättävän pienellä summalla aikaan. Mutta onko siinä mitään järkeä? Se, että joku näkee sisällön, ei välttämättä tee kovinkaan suurta vaikutusta häneen. Raportointitavasta riippuen saat aika kovat luvut helposti. Sen sijaan, jos saat 100 000 kohderyhmääsi kuuluvaa nuorta kävijää verkkosivuillesi/tilillesi toimesta – se on jo merkittävämpi saavutus.

Jos yllä listaamani oman Instagram-työni tavoitteet muistuttavat työsi tavoitteita enemmän kuin vain se, että joku näkee kuvasi – miten mittaat tavoitteiden toteutumista? Miten varmistat, että nuori on viihtynyt, pohtinut asioita tai vaikka omaksunut jotain? Lyhyin vastaus on todennäköisesti se, että voit vain valistuneesti arvailla työsi hyötyjä, koska nuoret eivät aina reagoi antamalla palautetta, vaikka sinä ja rahoittaja niitä kipeästi kaipaatte.

Minä väitän, että saat kiinnostavaa tietoa toiminnastasi siten, että jaottelet kunkin tavoitteen alle omat mittaustavat. Minimitason tiedot löytyvät kohtuullisen helposti, kun taas nämä kiinnostavammat asiat joudut kaivamaan esiin käsin. Tämä vie aikaa, mutta on vastaavasti palkitsevaa.

Kun sinulla on selkeä taulukko, johon keräät sinulle tärkeitä lukuja, opit tuntemaan yleisöäsi ja sitä, millainen sisältö seuraajillesi toimii. Olen kerännyt tähän alle hahmotelman oman toimintani tavoitteiden kautta. Ei ole mielekästä raportoida näitä koko toimintavuoden ajan, mutta voit tehdä esimerkiksi parin viikon–kuukauden tarkastelujakson, jolloin kiinnität huomiota ja tarkkailet kuinka moni nuori:

Kehitä oikeaan suuntaan

Jos tilisi on avoin, kannattaa seurata, kuinka moni seuraajistasi kuuluu kohderyhmääsi, eli tavoitatko niitä henkilöitä, joita haluat. (Instagramista tietoa irtoaa, kun sinulla on käytössäsi yritystili) Tämä siksi, että jos sinulla on seuraajissa aivan vääriä tyyppejä – mitä hyötyä heidän tykkäysten raportoinnista on? Jos aivan väärä kohderyhmä seuraa sinua, mieti, miten toimintaasi kannattaisi suunnata jatkossa ja millä keinoilla pääsisit tavoitteisiisi.

Nuorisoalan toimijasta ei yleensä tule miljoonayleisön tavoittavaa superstaraa nuorten parissa. Pidä seuraajamäärän osalta tavoitteet sopivalla tasolla, mutta mieti myös, missä voisit kehittyä. Lukuja hahmottaessa voit vaikkapa tarkastaa, kuinka monta potentiaalista nuorta on mahdollista tavoittaa kunnassasi/toiminnassasi. Vähennä luvusta ripaus realismia.

Jos seuraat villisti takaisin muita tilejä Instagramissa, voi käydä niin, että syötteeseesi nousee lähinnä muiden ammattilaisten sisältöjä, etkä algoritmin takia näe, mitä nuorille kuuluu. Minulla on tähän vinkki: seuraan takaisin, mutta mykistän muiden ammattilaisten sisällöt. Näin näen, mitä tavoitteeni mukaiselle kohderyhmälle eli nuorille kuuluu, ja voin olla helpommin heidän kanssaan vuorovaikutuksessa. Muista kuitenkin etsiä inspiraatiota muilta toimijoilta.

Kun keskityt vähemmän tietoon toimintakerroista, viestinnän määrästä, käyntimääristä, toimintaan osallistuneista ja sitoutuneista, opit tuntemaan seuraajasi paremmin ja samalla myös saamaan kiinni niistä tavoitteistasi, jotka itsellesi asetit. Somepalveluita ei ole tehty nuorisotyötä varten, joten välillä valistuneet arvaukset saavat riittää. Jotta hiljainen tieto ei jäisi vain yksittäisen työntekijän tiedoksi siitä, mikä toimii ja mikä ei, ne kannattaa kirjata muistiin.

Keskity vuorovaikutukseen, älä tykkäyksiin!

Seuraa BuenoTalk-tiliä Instagramissa! Tiesitkö, että meidän videoiden aiheet syntyvät Buenotalkin verkkosivulla esitetyistä nuorten kysymyksistä? Julkaisemme näitä videoita viikoittain Youtubessa.

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto