Vanhanaikaiseen lankapuhelimeen liitetty microbit.

Arkisto

Micro:bit – pieni, mutta pippurinen

16. tammikuun 2019

Jos olet juuri aloittamassa digitaalisen nuorisotyön tutkimusretkeäsi, tutustu ensin BBC:n micro:bit -alustaan. Se on yksi hyödyllisimmistä tarkoitukseen sopivista pienistä työkaluista. BBC käynnisti vuonna 2015 kampanjan tarkoituksenaan päivittää Ison-Britannian koulujen tietokoneopetusta. Sen tavoitteena oli toimittaa miljoona micro:bit-laitetta kouluihin. He eivät arvanneet, että micro:bit nousisi pian maailmanlaajuiseen suosioon. Lyhyesti ja yksinkertaisesti: kyseessä on ohjelmoitava alusta, jolla voi leikkiä ja luoda uutta, vaikkei olisi koskaan elämässään koodannut riviäkään. Siksi laite sopii täydellisesti sekä nuorille että nuorisotyöntekijöille.

Vaikka micro:bit suunniteltiin alun perin käytettäväksi formaalissa opetuksessa, siitä tuli välittömästi hitti maker -yhteisössä ja nuorisotyössä. Nykyisin sitä käytetään nuorten ja aikuisten työpajoissa, tapahtumissa, tapaamisissa, kouluissa ja jopa erilaisissa kodin hankkeissa. Laitteesta voi luoda hälyttimen, kasvien kosteusanturin, lämpötila-anturin, yksinkertaisen pelin tai robotin. BBC:n tutkimuksen mukaan 86 % opiskelijoista kertoi micro:bit -laitteen tehneen tietojenkäsittelyn opiskelusta mielenkiintoisempaa ja puolet micro:bit -laitetta käyttäneistä opettajista kertoi tuntevansa itsensä nyt varmemmiksi opettajiksi – etenkin ne, joille tietojenkäsittelyn opettaminen on aiemmin aiheuttanut haasteita .

STEM-koulutus ja nuorisotyökoulutus limittyvät yhä useammin toisiinsa, ja siksi onkin entistä tärkeämpää opettaa nuorille teknologian tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi myös sen mukanaan tuomasta vastuusta. Nykyiset ja tulevat työt vaativat sekä teknistä osaamista että pehmeämpien taitojen hallitsemista. Molempien taitojen kehittämisessä micro:bit on osoittautunut toimivaksi työkaluksi – etenkin nuorten parissa.

Mikä on micro:bit?

Laite on pieni, luottokortin puolikkaan kokoinen, ja siinä on ARM Cortex-M0 -prosessori, kiihtyvyys- ja magnetometrianturit, Bluetooth- ja USB-liitäntä, 25 LEDistä koostuva näyttö ja kaksi ohjelmoitavaa painiketta. Virtansa se saa joko USB:n kautta tai ulkoisesta akusta. Laitteen sisään- ja ulostuloissa on viisi rengasliitintä, jotka muodostavat yhdessä 23 liittimestä (eli pinnistä) koostuvan reunaliittimen. Pieneksi laitteeksi alusta on yllättävän monipuolinen, mikä käy ilmi myöhemmistä esimerkeistä. Pelkällä laitteella voi jo tehdä paljon, mutta laajennusmahdollisuuksia on lukuisia ja kunnianhimoistenkin hankkeiden toteutus onnistuu.

Laitteita voi ostaa jälleenmyyjiltä (katso osoitteesta microbit.org luettelo eri maiden jälleenmyyjistä), ja yleensä laite on käyttäjäkohtainen. Laitteen hankkimisen jälkeen se on yhdistettävä tietokoneeseen, tablettiin tai kännykkään ja sille on annettava ohjeet käyttämällä jompaa kumpaa visuaalista editoria – Javascript blocksia tai Pythonia. Molemmat editorit ovat hyvin helppokäyttöisiä, ja ne opettavat lapsille koodaamista sekä kehittävät loogista ajattelua ja ongelman ratkaisua. Juuri näistä asioista ohjelmoinnissa on loppujen lopuksi kyse ohjelmointikielestä riippumatta. Perustaidot on myöhemmin helppo siirtää toiseen ohjelmointiympäristöön. Kun micro:bit on ohjelmoitu toimimaan tietyllä tavalla, koodi ladataan koneelle ja kopioidaan tietokoneen USB -väylään (tai Bluetooth -yhteydellä) yhdistettyyn micro:bit -alustaan. Tämän jälkeen laite alkaa suorittamaan koodia aina päällä ollessaan. Hetki saattaa olla mullistava sekä nuorille että heidän ohjaajilleen: on ällistyttävää nähdä, kun fyysinen laite toimii itse ohjelmoidulla tavalla!

Miten toimit

Aloita näyttämällä nuorten ryhmälle vaihe vaiheelta, kuinka micro:bit ohjelmoidaan loistamaan hymyä LED-valoissa. Ruoki nuorten luovuutta ja kysy heiltä, millä muulla tavalla laitteen LED-valoja voisi käyttää. Opeta nuoria perustelemaan ja pyydä jokaista osallistujaa kertomaan ideastaan. Kokeilkaa sitten jokaista ideaa. Testaaminen on osa tekemällä oppimista. Näin nuoret oppivat yrityksen ja erehdyksen kautta ja rohkaistuvat ajattelemaan luovalla tavalla. Anna siis osallistujille riittävästi tilaa ja aikaa kokeilla, epäonnistua ja onnistua.

Ajan kanssa voit monimutkaistaa tehtäviä: voit esimerkiksi käyttää micro:bit -laitetta lämpömittarina tai lisätä useampia lisälaitteita. Laite on entistäkin monipuolisempi, kun siihen yhdistetään hauenleukaliittimiä, jousiliittimiä tai erilaisia antureita. Lasten ja nuorten kannalta yksi kiinnostavimmista asioista on kuitenkin se, että micro:bit voidaan liittää kännykkään Bluetoothin avulla. Kokeile käyttää Androidin ja iOS:n Bitty Blue -sovellusta ja muuta micro:bit kompassiksi tai suunnittele erilaisia kuvioita.

Jos työskentelet yhteisöperustaisessa organisaatiossa, pyydä nuoria pohtimaan yhteisössä, koulussa tai kotona esiintyviä ongelmia ja haasteita. Kirjoita ne kaikki muistiin ja miettikää yhdessä mahdollisia ratkaisuja. Keskittykää erityisesti niihin, jotka voidaan toteuttaa micro:bitin avulla. Joissakin kouluissa käytetään oppilaiden ohjelmoimia micro:bittejä koulun kasvien kosteusantureina. Kuusi oppilasta Lontoon Highgaten koulusta keksi idean, jonka mukaan micro:bit voisi auttaa autistisia ihmisiä tunnistamaan muiden ihmisten tunnetiloja. Keksintö tehtiin yhden päivän koodaushaasteen aikana. Tiimi ohjelmoi tietokoneen niin, että käyttäjä voi valita tunnetilan LEDien avulla näytetyistä kasvokuvista. Kun käyttäjä löytää sopivaa tunnetilaa esittävät kasvot, hän voi painaa toista painiketta ja valita, mitä tilaa kuva esittää. Vaihtoehdot voivat olla esimerkiksi ”iloinen”, ”surullinen” tai ”vihainen”.

Kuten huomaat, mahdollisuudet ovat rajattomat. Tärkeintä on tutustuttaa lapset ja nuoret micro:bit -alustan kaikkiin ominaisuuksiin. Kun he tietävät, mitä sillä voi tehdä, vain mielikuvitus on rajana. Tähdennä myös, että työskentely micro:bit- tai muiden ohjelmoitavien laitteiden parissa ei ole kilpailu. Kyse on yhteistyöstä, joka on yksi tämän pienen laitteen monista eduista. Alusta myös lisää nuorten sitoutumista ja tulevaa työllistymistä tekemällä teknologian oppimisesta hauskaa. Oppiminen myös tehostuu interaktiivisuuden ja käytännön kokemusten avulla. Kaiken lisäksi micro:bit on edullinen – myös voittoa tavoittelemattomien järjestöjen näkökulmasta. Sen keskihinta on noin 25 euroa.

Nämä edut ja menetelmät sopivat täydellisesti nuorisotyön periaatteisiin eli esimerkiksi uusien taitojen ja asenteiden kehittämiseen, yhteisöllisyyden ja myönteisen ryhmähengen luomiseen, päätöksentekotaitojen ja luovuuden kehittämiseen sekä – viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä – sosiaaliseen vastuullisuuteen rohkaisemiseen. Vaikka nuorisotyöntekijät käyttäisivät Arduinon tai Raspberry Pin kaltaisia muita työkaluja, on selvää, että STEM-lähestymistavan on oltava olennainen osa nuorisotyötä. Jokaisessa koulussa, nuorisojärjestössä tai nuorisokeskuksessa pitäisi olla vähintään yksi micro:bit, ja aikuisten pitäisi tukea nuoria tutkimaan, leikkimään ja luomaan sillä.

Nuorisotyöntekijöidenkään ei tarvitse pelätä micro:bit -laitetta. Sen käyttäjillä on suuri verkkoyhteisö, ja aiheesta on kirjoitettu useita oppaita ja ohjekirjoja. Tarvitset vain ripauksen tahtoa ja motivaatiota. Jos rohkaisemme nuoria poistumaan mukavuusalueeltaan ja olemaan luovempia erityisesti teknologian alalla, meidän on itse toimittava esimerkkinä. Mennään siis rohkeasti kohti tuntematonta ja sen yli!

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto