Työ tulee väistämättä muuttumaan tulevaisuudessa merkittävästi. Digitalisaatio ja teknologian kehitys luovat uusia työpaikkoja ja muokkaavat vanhoja. Ikääntyvä väestö vaikuttaa myös työelämään sekä globaali maailma ja maailman muuttuminen muuttaa osaltaan nykyisiä työn muotoja. Ilmastonmuutos pakottaa meidät lisäksi uusimaan toimintatapojamme.

#Digi10-haaste, kohta 9:

”Pohdi, millaista työelämä on vuonna 2030.”

On hyvin todennäköistä, että tulevaisuudessa nykyisenlaiset ammatinkuvat tulevat katoamaan. Teknologian kehitys muuttaa ammattirajoja ja monet markkinat voivat sen myötä yhdistyä. (Demos Helsinki 2017.) Tulevaisuudessa toimeentulomme ei myöskään välttämättä tule enää yhdestä lähteestä. On puhuttu esimerkiksi kansalaispalkasta, joka tulevaisuudessa takaisi palkan saannin muuttuneessa työelämässä, jossa ei välttämättä tehdä enää vain yhtä työtä.

Työn muutoksesta puhuttaessa, tulee pohtia millaisia tarpeita tulevaisuuden ihmisillä on? Kun katsoo maailmaa, niin ei meiltä kyllä työ lopu,” kommentoi Sitran asiantuntija Mikko Dufva Verken Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää työn muutoksesta -videolla. Dufva korostaa, että tulevaisuudessa yhtenä tärkeimpänä taitona on oppia oppimaan. Vaikka puhummekin paljon tulevaisuuden muutoksesta, on muistettava, että työ on jo nyt muuttunut. Kymmenen vuotta sitten ei esimerkiksi sosiaalisella medialla voinut elättää itseään. On tullut tubettajia ja somevaikuttajia, jotka voivat sisällöntuotannollaan ryhtyä yrittäjiksi ja toimia useassa kanavassa tienaten sitä kautta elantonsa. Monia töitä voi myös nykyään tehdä etänä ja maailmalle on helppo ottaa yhteys erilaisten viestipalvelimien avulla vaikka omalta kotisohvalta.

Haluammekin tällä kertaa haastaa sinut #digi10-haasteessa pohtimaan millaista työelämä on vuonna 2030. Minkälaisia töitä tehdään vuonna 2030 ja miten? Kuinka nuorisotyö muuttuu ja mitä se on vuonna 2030? Julkaise ajatuksiasi ja visioitasi someen hashtagilla #digi10 ja merkkaa @verkeorg mukaan.

Aiemmat #digi10-haasteen kohdat löydät sivuiltamme!

Lue lisää:

  • Verken verkkokurssit digitaalisesta nuorisotyöstä
  • Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää työn muutoksesta –video
  • Raportti: 20 suurta muutosta ja yli 200 tulevaisuuden työtä – Mikä on sinun uusi ammattisi?, Yle uutiset 18.4.2018
  • Työ 2040 – Skenaarioita työn tulevaisuudesta, Demos Helsinki 2017
  • Työn murros: mikä on ihmisen osa tekoälyn ja robottien ottaessa osan ihmisten töistä? –podcast, Turun AMK