Puhelin on valkoisella tauastalla ja siinä auki YouTuben logo

Arkisto

Hyppää Youtuben maailmaan – #digi10-haaste haastaa tutustumaan tuben trendaaviin videoihin

08. elokuun 2019

Internetin ja sosiaalisen median sisältöjen muodoissa on vuosien aikana näkynyt erilaisia trendiaaltoja. Aluksi aloitettiin kirjoituksilla ja blogit nousivat suursuosioon. Tämän jälkeen siirryttiin kuvamaailmaan, jolloin Instagramin suunta kohti suosituimman somen sovelluksen titteliä alkoi. Sen jälkeen siirryttiin liikkuvan kuvaan ja Youtube nousi pitkällä urallaan ansaitusti koko maailmassa hitiksi. Lopulta viime vuosien aikana rinnalle on otettu mukaan myös ääni, eli podcastit. Nykyään näitä sisällönmuotoja tuotetaan rinnakkain ja jokaista sisällön muotoa varten on  omat sovelluksensa.

#digi10-haasteen seitsemäs kohta:

7. Etsi YouTuben trendaavin video, jaa se työyhteisöllesi ja herätä videosta keskustelua.

Youtube nousi hitiksi muutama vuosi sitten, kun videokuvasta tuli suosituin sisällön muoto sosiaalisessa mediassa. Youtubessa voit luoda oman käyttäjätilin ja ladata videoita tilillesi ja seurata ja selata muiden jakamaa sisältöä. Nuorille Youtube on yksi tärkeimmistä somekanavista arjessa. Oulun kaupungin ja Ebrandin tekemän kyselyn mukaan Youtube on suosituin palvelu 13–18-vuotiaiden parissa. Videomateriaalia on lukematon määrä, joten jokaiselle löytyy varmasti mieluista sisältöä.

Suosion myötä moni sisällöntuottaja on voinut tehdä harrastuksena alkanutta videokuvaamista ja editointia työkseen. Tubettaminen on ollut monille juttu jo 10 vuoden ajan, mutta vasta viime vuosina se on noussut koko kansan tietoisuuteen ilmiönä, joka tuskin enää lähtee pois. Tubettaminen ja vloggaaminen ovat käsitteitä, joilla tarkoitetaan videoiden lataamista Youtubeen. Youtubeen videoita lataavia henkilöitä kutsutaan puolestaan tubettajiksi ja vloggaajiksi. Tubettajat ovat monelle nuorelle tärkeimpiä idoleita ohittaen perinteisesti kärkisijoja pitävät näyttelijät, muusikot ja urheilijat. Suosionsa vuoksi Youtuben maailmaa ei kannata siis sivuuttaa.

Suomessa suosituimpia tubettajia ovat esimerkiksi Roni Back, Mmiisas, Lakko, Herbalisti ja NikojaSanttu. Onko nämä sinulle tuttuja nimiä? Ovatko nuoret puhuneet heistä? Hyvä tapa tutustua Youtubeen on jutella aiheesta nuorten kanssa ja katsoa heidän suosikkisisältöjään Youtubesta. Voit ottaa Youtuben maailman haltuun myös vilkaisemalla Youtuben trendaavia videoita. Sovellus listaa suosituimmat sisällöt, eli trendaavimmat videot omaksi listakseen maakohtaisesti. Lista päivittyy reaaliaikaisesti, joten sitä kannattaa tarkkailla aika ajoin. Listan löydät sovelluksen Nousussa-välilehdeltä.

Montako suomalaista videota löydät trendaavien listalta? Löytyykö suosikkivideoista jonkin haaste? Millaista keskustelua trendaavin video on herättänyt kommenttikentässä? Jaa trendaavin video työyhteisöllesi ja herättele keskustelua videon aiheesta. Jaa löytösi myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #digi10 ja merkitse @verkeorg mukaan, jotta mekin näemme sen.

Ps! Tiesitkö, että elokuussa 16-17.8. järjestetään Helsingissä supersuosittu Tubecon? Tubecon on yhteisöllinen tapahtuma, jossa tubettajat pääsevät tapaamaan seuraajiaan ja luomaan verkostoja toisten tubettajien kanssa. Tubeconissa järjestetään paljon myös keskustelutilaisuuksia tubettamisesta ja vlogaamisesta.

Koko #digi10-haasteen löydät täältä!

Katso kaikki uutiset