Puhelin kädessä, jossa lukitusnäyttö.

Arkiv

De praktiska meddelandena via sociala medier för även dina uppgifter till andra – kontrollera användarvillkoren och skydda ditt användarkonto

25. september 2019

I användningsvillkoren kan du få reda på vad som händer med de uppgifter som du anger i sociala medietjänster och exempelvis e-postkonton. Förbered dig på överraskningar, för våra uppgifter är värdefulla för ägarna av tjänsterna. Kom ihåg att även skydda ditt användarkonto.

Kombinera enstaka smulor för att skapa en noggrannare bild

Som enklast samlar en app eller en webbplats in information om oss, när vi registrerar oss som användare och skriver in våra uppgifter själv. Våra uppgifter samlas även automatiskt in till exempel genom att följa på vilken slags enhet samt hur och var vi använder tjänsten.

Enstaka uppgifter kan kännas obetydliga, men kombinerade med varandra kan de berätta överraskande mycket om oss. Utifrån exempelvis mängden el du använder och användningstiden är det möjligt att komma fram till dina mat- eller beteendevanor. Man kan dra slutsatser utifrån dina preferenser, om man har tillgång till information om exempelvis webbplatser som besökts från IP-adressen på din laptop. Informationen är värdefull vid till exempel riktande av reklam.

Hurdana webbtjänster och mobilappar använder du mest?

Användningsvillkoren för webbplatser och sociala medietjänster skiljer sig från varandra och i dem skyddas personuppgifter på olika sätt. Olika tjänster kan tillhöra samma så kallade produktfamilj eller så kan de vara samma bolags olika applikationer med gemensam integritetspolicy. Det är också bra att beakta tjänsternas ägarförhållanden innan man delar sina egna uppgifter. Bland annat Messenger, Instagram och WhatsApp tillhör Facebook, medan Periscope tillhör Twitter. Visst vet du att Gilla-knappen som används på exempelvis nyhetssidor förmedlar användarinformation till Facebook?

Med appar för snabbmeddelanden kan man ofta snabbt och smidigt förenkla vardagskommunikationen. Gratis fart har dock alltid sitt pris. Appen för snabbmeddelanden som du använder för att skicka bilder och röstmeddelanden till dina bekanta, får ofta också tillgång till kontaktuppgifter på din enhet, som kan ha hemliga telefonnummer. Även dina röstkommandon kan förmedlas vidare till söktjänstens ägare.

Du kanske har tillgång till ett Google- eller Microsoft-konto? Det lönar sig att kontrollera om dina uppgifter delas med andra tjänster i större utsträckning än om du exempelvis surfar på webben utan att logga in på ditt konto. Även de som använder dejtingappar och snabbmeddelandeprogram bör vara medvetna om att de egna uppgifterna inte nödvändigtvis raderas genast efter att man tagit bort sitt konto.

Skydda ditt konto och dina uppgifter med några knep

Du kan inte knappast påverka användningsvillkoren, men du kan ta hand om säkerheten för det konto genom vilket du använder tjänsten. Tjänsternas popularitet bygger ganska ofta på användbarhet, som ofta går före säkerhet, även om användarkontots innehåll är viktigt och värdefullt för en själv.

Tyvärr kan man förlora sitt konto och dess innehåll, därför är det viktigt att skydda det. Redan med bara några grundsaker kan du göra ditt liv på nätet säkrare och hålla bedragare samt andra snokare på avstånd.

Försäkra dig i alla fall om följande:

  1. Lösenord

Ett bra lösenord är tillräckligt långt och komplicerat. Använd ett lösenord endast för en tjänst. Använd dig av en lösenordshanterare, annars är det nästan omöjligt att komma ihåg och förvara ordentliga lösenord.

  1. Klicka med eftertanke

Bilagor i e-postmeddelanden kan innehålla skadliga program eller länkar. Skadliga länkar finns även på sociala medier och vanliga internetsidor. De sprids också via sms. Dessutom försöker man få dem som surfar på webbplatser att klicka på olika slags popup-fönster via vilka de kan få skadliga program på den egna datorn eller mobila enheten.

  1. Undvik bedrägeri

Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, är det sannolikt bedrägeri. Uppge inte exempelvis dina lösenord eller bankkoder via telefon eller e-post. En hälsosam försiktighet är bara bra!

  1. Använd två- eller multifaktorsautentisering

Använd dig av två- eller multifaktorsautentisering (MFA, multi-factor authentication) för din e-post och dina konton på sociala medier, så att det blir avsevärt svårare att stjäla dina konton. Ta reda på hur du får tillbaka dina konton, ifall någon ändå skulle lyckas stjäla dem trots dina försiktighetsåtgärder.

Behandlingen av personuppgifter övervakas av Dataombudsmannen. Även andra myndigheter hjälper till vid behov och behandlar alla dina uppgifter absolut konfidentiellt. Mer information finns till exempel på Transport- och kommunikationsverket Traficoms webbplats.

Visa alla blogginlägg

Arkiv