Sosiaalinen media on iso ja tärkeä osa nuorten elämää, joten myös nuorisotyön on oltava siellä. Sosiaalinen media on nimensäkin mukaisesti sosiaalinen alusta, jossa viestitään perinteisen yhdensuuntaisen yleisölle tiedottamisen sijaan kaksisuuntaisesti ja vuorovaikutteisesti yleisön kanssa. Katso Verken kolme vinkkiä someviestintään alta. Lisää vinkkejä sosiaalisen median päivittämiseen löydät muun muassa Verken Mitä nuorisotyön tulisi tietää? – Havaintoja teknologisoituvasta maailmasta -julkaisussa.

  1. Tee suunnitelma someviestinnän pohjaksi
    Somesuunnitelmassa valitaan viestinnälle kohderyhmä, ydinsanoma ja viestintäkanavat, joita käytetään. Suunnitelmallisuudella saat viestinnästäsi tehokkaampaa ja se on kohdistettu juuri halutulle kohderyhmälle. Somesuunnitelman avulla voit jakaa myös työyhteisösi sisällä vastuut ja roolit someviestintään, jolloin viestinnän toteuttaminen helpottuu.
  2. Laadukas sisältö on avain nuorten maailmaan
    Sosiaalinen media on ammattimaistunut vuosien aikana huimasti, minkä myötä myös sen sisältö on muuttunut huimasti alkuajoista. Nuoret suosivat ja seuraavat laadukasta sisältöä, sometilit ovat visuaalisia kokonaisuuksia ja kuvat ovat laadukkaita. Laadukasta sisältöä voi luoda pienilläkin elementeillä, kuten yhtenäisellä värilinjalla, henkilökuvamaisella sisällöllä tai toistuvilla sisältömuodoilla.
  3. Vuorovaikutus on tärkeä osa sosiaalisen median käyttöä
    Sosiaalinen media on nimensäkin mukaisesti sosiaalinen ympäristö, jossa nuoret ovat yhteydessä ystäviinsä ja yhteisön jäseniin. Nuoret käyttävät sosiaalista mediaa juuri sosiaalisista syistä. Halutaan olla yhteydessä kavereihin ja tuttuihin, seurataan mitä muut ympärillä tekevät ja keskustellaan muiden kanssa. Vuorovaikutusta voidaan luoda sosiaalisessa mediassa perinteisen yksityisviestinnän lisäksi esimerkiksi hashtagien eli aihetunnisteiden avulla. Vuorovaikutuksen ja aktiivisen kommunikoinnin avulla saat tilillesi näkyvyyttä ja nuoret sitoutuvat somekanaviinne paremmin. Algoritmit myös suosivat vuorovaikutusta somekanavissa, sillä somepostaukset näkyvät parhaiten niille, jotka ovat kommentoineet ja sitoutuneet sisältöön eniten. Ota aluksi käyttöön esimerkiksi Instagram Storyt, jotka ovat matala kynnys vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin aloittamiseen. Jos tarinat ovat vielä melko vieraita, katso vinkkivideoltamme miten pääset alkuun!

Somekanavien logot rinnakkain mustavalkoisessa lähikuvassa