Vinkkejä nuorten kanssa toimimiseen verkossa

Mies ottaa puhelimella kuvaa ulkona talvimaisemissa selkä kameraan päin.

Miten tavoittaa nuoret digitaalisissa kanavissa? Mitä toiminnallista nuorten kanssa voi tehdä verkossa? Poimi tästä listasta vinkkejä nuorisotyöhön. Nuorisotyöhön keskittyvän listan jälkeen löydät vinkkejä myös toiminnan suunnittelemiseen, nuorisotyössä käytettäviin some- ja verkkopalveluihin sekä oman osaamisen kehittämiseen.

    1. Ota Discord haltuun viimeistään nyt – Discord on suosittu erityisesti peliyhteisöjen keskuudessa, mutta sovellusta voi käyttää myös nuorisotyössä. Discordissa voit keskustella puhumalla ja kirjoittamalla. Jos sovellus on täysin uusi juttu, nappaa meidän vinkkilistalta tärpit sen käyttöön ja testaa sovellusta vaikka heti liittymällä Verken Discord-kanavalle. Katso myös Porvoon kaupungin nuorisopalvelujen selkeä ohje Discordin käyttöönotosta omalle henkilöstölle. Jos kaipaat jeesiä Discordin käytössä, heitä viestiä Verken suuntaan tai tule pulinatuokioon keskiviikkona 25.3. meidän kanavalle. Pelitoiminnan järjestämisestä Discordissa voit katsoa vinkkejä esimerkiksi Pelimiitistä, joka järjestää Discord peli-iltoja ja laneja.
    2. Seuraa nuorten julkaisemia sisältöjä somessa TikTokissa – Miten koronasta puhutaan somessa? Tai nouseeko jotain muita teemoja keskusteluissa esille? Nuoret käyvät paljon keskustelua erilaisissa somekanavissa. Yksi suosituimmista on tällä hetkellä TikTok. TikTok on lyhytvideosovellus, jossa sisältö on usein huumoripitoista. Yhteiskunnalliset tapahtumat kuitenkin näkyvät myös TikTokissa. Jos sovellus on uusi, tutustu siihen vinkkivideomme avulla. Sovelluksessa voit poimia teemoja nuorten kanssa käytävään keskusteluun tai omalla käyttäjätilillä osallistua keskusteluun kommenttikentässä.
    3.  Päivystä WhatsAppissa – Ympärillä oleva tilanne todennäköisesti mietityttää monia nuoria. Nuoriso-ohjaaja voi olla sopivan neutraali ja myös tuttu ja turvallinen taho purkaa ajatuksia ja WhatsApp matalan kynnyksen kanava ajatusten vaihdolle. Tiedota WhatsApp-päivystyksestä muissa somekanavissa, jotta tieto välittyy mahdollisimman monelle.
    4. Kysy nuoren kuulumisia Instagram Storyssa – Järjestä Q&A-tuokio (kysymys&vastaus) tarinoissa. Varaa kysymyksille ja niiden vastaamiselle oma aika someviestinnässä ja päivystä tarinoissa vastaten nuorilta tulleisiin kysymyksiin. Kyselytuokioita voi pitää myös muista aiheista, jotta kaikki nuorten somesisältö ei keskity vain koronavirukseen ja siitä keskustelemiseen. Kysymyshetken avulla näet myös, mitkä aiheet pohdituttavat nuoria juuri nyt ja voit kehittää muuta toimintaa niiden ympärille. Jos Instagram Storyt ovat sinulle vielä vieraita, tutustu niihin vinkkivideollamme.
    5. Järjestä oma pelistriimi Twitchissä – Pelitoimintaa voi järjestää myös etäyhteydellä striimien välityksellä. Onko teillä innokas työntekijä, joka voisi pitää oman pelistriimin? Jos tarvittavat laitteet on käytettävissä, lataa esimerkiksi Twitch ja aloita oma striimi. Monia kiinnostaa pelistriimit ihan vain seuraamisenkin kannalta, joten monelle pelistriimi voi olla mukavaa katseltavaa kotoa käsin. Meidän Striimioppaasta löydät striimaamisen aakkoset sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
    6. Ohjaa nuoria ammattilaisten tarjoamiin chatteihin – Moni nuori voi tarvita juuri nyt keskusteluapua, kun media täyttyy pelottavista tulevaisuuden skenaarioista ja koronavirus mietityttää ja pelottaa. Nuorille suunnattuja chat-keskusteluja on paljon, viesti niistä nuorille. Esimerkiksi Netarin sivuilta löytyy lista kaikista auki olevista chateista. Pesäpuu ry on avannut myös oman Nuorten Turvasatama -chatin, jossa nuorille tarjotaan keskusteluapua.
    7. Järjestä tietovisa Instagramissa – Tietovisan avulla voi Instagramissa järjestää mukavaa toimintaa nuorille. Mieti ennakkoon, mistä aiheesta haluat visan järjestää ja tee sen pohjalta sopivat kuvat esimerkiksi Canvassa. Ohjeista nuoria vastaamaan vaikka Instagramin yksityisviesteillä. Visalle voi määritellä tietyn aikataulun ja siinä ajassa oikein vastanneet palkitaan. Esimerkiksi Kemissä on järjestetty emoji-tietovisa. Instagram Storyt ovat hyvä alusta myös erilaisille haasteille. Tutustu esimerkiksi Siikajoen nuorisotoimen #ruorihaasteeseen.
    8.  Aktivoi nuoria helpoilla peleillä digitaalisesti – Koronavirus vaikuttaa sosiaaliseen toimintaan, mutta se ei estä yhteistä hauskanpitoa. Ota esimerkkiä jalkapalloseuroista, jotka aloittivat viikonloppuna neljän suoran pelaamisen Twitterissä. Haasta nuoret pelaamaan neljän suoraa, ristinollaa tai vaikka hirsipuuta suoraan Instagram Storyssa. Ilmaisen Canva-sivuston avulla voit tehdä valmiita pelipohjia, joita voi jakaa tarinoissa, ja jokainen pelin osallistuja voi ottaa screenshotin siitä omaan tarinaansa.
    9. Keskustele nuorten kanssa yhdessä Instagramin livelähetyksessä – Instagramin livelähetyksillä tavoitat helposti nuoria ja avaat keskustelun nuorille tutussa kanavassa. Livelähetykset voivat olla kevyitä keskusteluhetkiä tai niissä voidaan keskittyä jonkun teeman ympärille. Aina kaiken ei tarvitse olla myöskään vakavaa. Ota esimerkiksi mallia radiokanava YleX:stä, joka järjestää säännöllisesti Keksiviikko-nimisiä livelähetyksiä. Lähetys on yksinkertaisesti kollektiivinen kahvihetki, jossa lähetyksen “juontaja” maistelee joka kerta erilaisia keksejä. Instagramin livelähetyksen pääset tekemään Instagram Storyissa. Pyyhkäise etusivulla oikealle, jolloin saat Story-osion auki. Alarivin valikkoa vierittämällä sivulle pääset livelähetystilaan. Muista mainostaa lähetystä etukäteen, jotta nuoret osaavat tulla oikeaan aikaan paikalle. Livelähetyksen ohella tai sen jälkeen keskustelua voidaan jatkaa vaikka omassa WhatsApp-ryhmässä.
    10. Tee Instagram-livelähetys yhdessä toisen käyttäjän kanssa – Tiesitkö, että Instagramin livelähetykseen saa liitettyä myös muita käyttäjiä mukaan jakamaan livelähetyksen? Suunnittele livelähetys esimerkiksi jonkun asiantuntijan kanssa, jossa lähetys keskittyy tiettyyn teemaan ja saat etäyhteydellä myös muita henkilöitä mukaan liveen. Jos haluat liittää muita lähetykseen, täytyy halukkaan laittaa lähetyksessä pyyntö osallistua liveen. Pyynnön voi hyväksyä ruudulle tulevassa ilmoituspalkissa.
    11. Seuratkaa jotain tilaisuutta etänä yhdessä –Sopikaa nuorten kanssa, että katsotte yhdessä samaan aikaan jotain televisio-ohjelmaa, Youtube-videota tai mitä tahansa mielenkiintoista lähetystä. Perustakaa tälle toiminnalle oma WhatsApp-ryhmä, jossa kommentointi ja keskustelu on vapaata lähetyksen ympärillä. Kommentoikaa ohjelmaa vaikka Sohvaperunoiden tyylisesti.
    12. Jaa nuorille vinkkejä kotona oleskeluun – Kerätkää työyhteisössänne omia vinkkejä kotona oleskeluun ja jakakaa ne nuorille somessa. Nyt olisi hyvä välttää fyysisiä kokoontumisia, mikä tarkoittaa enemmän aikaa kotona. Mitkä ovat sinun vinkkisi kotona oleskeluun? Jakakaa esimerkiksi yksi vinkki joka päivä Instagram Storyissa ja tehkää siitä sarja someenne. Toistuva sisältö saa nuoria palaamaan somekanaviinne uudelleen ja samalla pääsette jakamaan hyödyllistä tietoa nuorille.
    13. Osallista nuoria yhteisen tarinan keksimisellä – Valitse mieluinen somekanava ja aloita kuvitteellinen tarina, jota jokainen pääsee täydentämään. Aloita esimerkiksi Instagram Storyissa tarinan alku, jota jokaisella on vuorokausi aikaa kommentoida ja jatkaa yksityisviesteillä. Valitse mielenkiintoisin jatko yksityisviesteihin tulleista ehdotuksista ja jaa se seuraavana päivänä tarinoissa muille. Jatka tarinaa esimerkiksi viikon ajan Instagramissa ja katso mihin suuntaan tarina jatkuu.
    14. Avaa ryhmäkeskusteluja Instagramissa – Testaa Instagramin yhtä uusinta ominaisuutta, nimittäin ryhmäkeskusteluja. Ryhmäkeskustelun voi avata Instagram Storyn tarrojen avulla. Sieltä, mistä löydät mahdollisuuden avata kysymyslaatikon, tehdä visailun, lisätä musiikkia tarinaan tai valita sopivin gif, löydät myös mahdollisuuden avata ryhmäkeskustelun chat-tarran avulla. Lue lisää tarrasta täällä.
    15. Mahdollista nuorille anonyymi tapa lähestyä – Nuorilla saattaa olla mielessä sellaisia kysymyksiä, joita he eivät uskalla kysyä kasvokkain. Kerro käyttämissänne somekanavissa, että heillä on mahdollisuus keskustella nimettömästi esimerkiksi Discordin, Snapchatin tai KIK messengerin kautta.
    16. Järjestä nuorten kanssa musisointi-ilta verkossa – Moni keikka ja konsertti on jouduttu perumaan. Järjestä oma musisointi-ilta nuorten kanssa! Verkosta löytyy useampia palveluita ja työkaluja, joita voidaan käyttää verkkokokouksiin – nuo samat ohjelmat  soveltuvat myös yhdessä musisointiin. Yhtenä esimerkkinä Google meet. Musisoinnille on myös ihan omia ohjelmia, kuten Jammr.
    17. Tee TikTokiin haastekampanja – Haasta nuoret mukaan omalla TikTok-kampanjalla. Keksi jokin sopiva asiasana, kuten vaikka #tylsääkotona ja luo sen ympärille kampanja. Tee ensin oma versiosi aiheesta ja pyydä nuoria tekemään omat versionsa. Tämän jälkeen voit aloittaa uuden kampanjan #tekemistäkotona ja yritä saada nuoret osallistumaan mukaan. TikTokissa samaistuttavuus ja simppelit huomiot arjesta toimivat sisällöissä erittäin hyvin.
    18. Pidä piirustuskilpailu verkossa – Aktivoi nuoria luovaan toimintaan esimerkiksi piirrustuskilpailun avulla. Drawesome ja Skribblio palveluissa pystyy järjestämään kilpailuja, joissa tietokone arpoo sanan piirtäjälle, ja muut paikallaolijat yrittävät arvata, mistä sanasta on kyse. Kisan voi tehdä yksityiseksi, jolloin vain linkin saaneet pääsevät mukaan kisailemaan.
    19. Järjestä turnaus jossakin verkkopelissä –Käytä osaamistasi nuoriso-ohjaajana toiminnan organisoimisessa ja pyöräytä nuorten kesken pystyyn turnaus vaikkapa Fifassa tai NHL:ssä, mikä peleistä sitten nuoriin vetoaakin. Organisoimiseen voit käyttää muita somekanavia. Voit myös käyttää samalla tavoin monia ilmaisiakin mobiilipelejä, joiden ympärille voi organisoida yhteisiä pelisessioita.
    20. Koodaa nuorten kanssa yhdessä peli – Maksuton Scratch-alusta mahdollistaa helpon koodaamisen. Asiasta voi tehdä kiinnostavampaa haastamalla nuoret koodaamaan pareittain tai antamalla haasteen, missä joku koodaa vaikka labyrintin sokkelon, toinen pelihahmon ja kolmas pahikset peliin. Sivustolta löytyy todella kattavat ohjeet ja kaikkia muiden koodeja pääsee katselemaan ja halutessaan muokkaamaan niistä omat versiot.
    21. Tarjoa peliseuraa – Nuorelle voi olla tärkeää, että turvallinen aikuinen näkyy jossain mukavassa tekemisessä läsnä. Verkon yli tapahtuvassa pelaamisessa yhdistyy yhteistyön tekeminen ja saman hauskan asian parissa olo. Samalla nuorille on mahdollista tarjota koordinoitu pelisessio, jossa aikuinen takaa myös yhteiset pelisäännöt, käyttäytymisestä lähtien. Yhteisistä pelihetkistä voi sopia esim. Whatsappin, Discordin tai vaikka Steamin chatin kautta. Kannattaa miettiä myös, otatteko puheyhteyden mukaan (esim. Discord) pelaamiseen.
    22. Lähde päivystäjäksi verkkoauttamispalveluun – Nuoret tukeutuvat verkossa oleviin auttamispalveluihin erityisesti nyt, kun kasvokkaiset auttamispalvelut ovat tauolla. Esimerkiksi Netari ja Sekasin Chat perehdyttävät nyt verkon välityksellä nuorisotyöntekijöitä verkkoauttajiksi heidän palveluihinsa. Kysy työnantajaltasi, voisitko käyttää muutaman työtunnin viikossa valtakunnallisessa verkkoauttamispalvelussa ja ota yhteyttä joko Pelastakaa Lasten Digitaalinen hyvinvointi -tiimin yhteisömanageriin tai  Mieli ry:n verkkokriisityön päällikköön. Ja innosta työtovereitasi mukaan!
    23. Tee oma podcast – Podcastit ovat nuorten keskuudessa nouseva trendi, ja ne ovat hyvä tapa välittää tietoa tai tuottaa keskustelua. Podcasteista on hyviä kokemuksia myös nuorisotyössä jo ennen poikkeustilannetta, esimerkkinä muun muassa Nakkilan Verneri -podcast. Podcastin teko onnistuu mainiosti myös etänä, tähän voi käyttää esimerkiksi ilmaista zencastr-alustaa. Teemat podcastille voivat olla lähes mitä tahansa, joskin jaksoilla on hyvä olla ainakin löyhä rakenne suunniteltuna.
    1. Muista suunnitelmallinen someviestintä – Oletko jo laatinut someviestinnälle suunnitelman? Verkellä on kätevä pohja somesuunnitelman laatimiseen ja yhdeksän kysymystä, jotka kannattaa pitää mielessä someviestintää tehdessä. Kun toiminta siirtyy enemmän sosiaalisen median kanaviin, on tärkeää, että sisältö myös tavoittaa mahdollisimman monen. Voit laatia somesuunnitelman myös kohdistetusti poikkeustilannetta varten. Mitä sisältöä julkaisen missäkin kanavassa ja miten tiedotan tästä nuoria?
    2. Tehkää selkeä viikko-ohjelma toiminnasta – Järjestä säännöllistä toimintaa vaikka Instagramissa joka päivälle. Tee sen perusteella suunnitelma jokaiselle viikonpäivälle, että mitä tapahtuu Instagramissa milloinkin. Pidä esimerkiksi maanantaina tietokilpailu emojien avulla, keskiviikkona nuoriso-ohjaajat kertovat livessä huonoimmat vitsinsä ja perjantaina puolestaan arvuutellaan mistä päin kaupunkia mikäkin Instagram-kuva on. Muista myös mainostaa ja markkinoida viikko-ohjelmaa nuorille. Voit mainostaa tilaisuutta esimerkiksi Instagram Storyissa tehtävällä tapahtuman aikalaskurilla. Ota mallia esimerkiksi Kauniaisten seurakunnan nuorten viikko-ohjelmasta.
    3. Kysy apua digitaaliseen nuorisotyöhön Verkeltä – Mietityttääkö jokin digitaalisen nuorisotyön parissa? Kysy Verkeltä, me autamme! Meille voi laittaa sähköisiä kanavia pitkin kysymyksiä tai soittaa. Yhteystiedot löydät täältä. Järjestämme myös avoimen kyselytuokion tiistaina 17.3. ja 31.3. klo 13-14 Verken Facebook-tapahtumassa. Jos poikkeustilanne ja nuorisotilojen sulkeminen on herättänyt kysymyksiä toiminnan siirtämisestä digitaaliseen muotoon, tule juttusille!
  • Jo pidemmän aikaa käytössä olleet perinteisemmät sovellukset, kuten Facebook, Instagram, Skype ja WhatsApp lienevät jo suurimmalle osalle nuorisotyön ammattilaisista tuttuja palveluita. Mitä muita digitaalisia ratkaisuja voisi nuorisotyössä hyödyntää mahdollisimman vaivattomasti ja mieluiten ilmaiseksi? Alle on listattu joitakin käyttökelpoisia vaihtoehtoja, joista monia on jo hyödynnetty nuorisotyössä eri tavoin. Ennen uuden palvelun käyttöä kannattaa aina tutustua huolellisesti palvelun käyttöehtoihin ja ikärajoihin sekä pohtia palvelun hyötyjä ja riskejä oman organisaation ja kohderyhmän näkökulmasta.

    Badgecraft – Työkalu digitaalisten osaamismerkkien luomiseen ja hallinnointiin. Kannusta nuoria suorittamaan erilaisia tehtäviä kotona sekä kartuttamaan osaamistaan. Jokaisesta suoritetusta tehtävästä nuorelle voidaan myöntää osaamismerkki. Vaatii rekisteröitymisen., mutta on maksuton palvelu. Tutustu, miten työkalua on hyödynnetty muun muassa Suomen Nuorisokeskuksissa.

    BeepBox – Pieni ja kätevä työkalu, jolla luonnostella biisejä. Omia teoksiaan voi myös jakaa tai ladata talteen. Helppoa käyttöliittymää on aloittelijankin turvallista lähestyä, mutta toimintoja löytyy hieman edistyneemmällekin musiikin tekijälle.

    Canva – Sivusto kevyeen graafiseen suunnitteluun. Canvassa voit tehdä ilmaiseksi erilaisia mainoskuvia, muokata kuvia, lisätä kuviin tekstiä tai muuta grafiikkaa ja tehdä somesisältöjä. Canvassa on valmiita mallipohjia, joita muokkaamalla voit mainostaa esimerkiksi tulevia tapahtumia. Canvasta löydät myös oikeassa kuvakoossa malleja somepostauksiin ja esimerkiksi Instagram Storyyn. Vaatii rekisteröitymisen, mutta on maksuton. Saatavilla myös premium-jäsenyys.

    Digitaaliset pelit

    • Roblox – Verkkopeli, jossa pelataan palikoista tehdyissä pelimaailmoissa. Robloxissa pelaajat itse luovat palikoista oman maailmansa ja julkaisevat sen muiden pelattavaksi Robloxin sivuille. Peli soveltuu hieman nuoremmillekin pelaajille.
    • Fortnite – Suosittu Battle royale -peli. Pelissä pyritään selviytymään mahdollisimman pitkään pienenevällä pelialueella. Samalla taistellen muita pelaajia vastaan.
    • Crossout – Taistelua itse rakennetuilla autoilla. Autoja voi romuttaa jopa 8 hengen tiimeissä.
    • Dreadnought – Pelissä ohjataan massiivisia avaruuslaivoja, joita voi muokkailla mieleisekseen. Samalla pelissä käydään tiimipohjaisia taisteluita omilla avaruuslaivoilla.
    • F2p.com ja F2pg.com – Sivustoja, jotka uutisoivat sekä listaavat ilmaispelattavia (free to play, f2p) pelejä. Täältä voi etsiä vinkkejä ja ideoita kokeiltavaksi pelihetkiin.
    • PEGI – Ikärajajärjestelmä, jota Suomessakin käytetään. Sivustolla on kätevä haku, jolla voi hakea tietyn pelin ikärajatietoja.

    Discord – Alun perin pelaajien käyttöön tarkoitettu puheohjelma, joka mahdollistaa oman keskustelu-palvelimen luomisen. Tämän palvelimen alla voi olla chat-kanavia ja puhekanavia. Ketteryys on yksi syy Discordin suosioon. Samoin se, että se on saatavilla kaikille alustoille ja toimii tietokoneella myös nettiselaimessa. Aloita tutustumalla Verken vinkkilistaan sekä liity Verken Discord-kanavalle. Tutustu myös Porvoon kaupungin nuorisopalvelujen työntekijöille laadittuun ohjeeseen Discordin käyttöönotosta.

    Houseparty – Videopuhelusovellus. Mahdollistaa korkeintaan 8 henkilön yhtäaikaisen videokeskustelun. Sovelluksessa ei ole minkäänlaisia moderointityökaluja. Mobiilisovellus. Maksuton.

    InShot – Sovellus videoiden muokkaamiseen. Ilmaisessa sovelluksessa voit helposti muokata ja editoida puhelimella kuvattuja videoita. Sovelluksessa on valmiita kuvakokoja eri somekanaviin ja mahdollisuus esimerkiksi hidastaa ja nopeuttaa kuvaa sekä leikata video sopivan pituiseksi. Maksuton.

    Jamboard (AndroidiOS) – Digitaalinen valkotaulu. Sovelluksen avulla on usean ihmisen mahdollista piirtää, kirjoittaa ja muokata samaa dokumenttia. Voidaan käyttää esimerkiksi yhteisen aivoriihen järjestämiseen. Vaatii Google-tunnukset. Maksuton.

    Jodel – Paikallinen, sijaintitietoihin perustuva anonyymi sovellus. Jodel eroaa muista tämän hetken suosituista sosiaalisen median ympäristöistä sillä, ettei siihen tarvitse kirjautua. Lisäksi kirjoitetut viestit tai lähetetyt kuvat ovat täysin anonyymejä muille käyttäjille.

    Jodelissa keskustellaan etusivun seinän lisäksi eri kanavilla, jotka on jaoteltu aiheiden mukaan ja käytössä on yhteisöllinen moderointi. Käyttäjä näkee vain ne keskustelut, jotka käydään sijaintitietojen perusteella riittävän lähellä hänen omaa sijaintiaan, eli kyseessä on vahvasti paikallinen sovellus. Jodelin pääasiallinen käyttäjäryhmä on moniin muihin someympäristöihin verrattuna iältään vanhempaa, painottuen etenkin toisen asteen opiskelijaikäisiin ja sitä vanhempiin. Sovelluksen ollessa paikallinen sisällössään ja käyttöaktiivisuudessaan on sisällöissä ja käytössä huomattavaa eroavaisuutta eri paikkakuntien välillä.

    Nuorisotyössä täältä voi käydä haistelemassa nuorten fiiliksiä tai eri sisältöisissä kanavissa, kuten vaikka työnhakuun liittyvissä, ja käydä kommentoimassa Jodelin kulttuurin mukaisesti anonyymina.

    Kahoot – Kahoot on työkalu, jolla on helppo luoda omia tietokilpailuja. Kahoot -visoja on käytetty laajasti niin nuorisotyössä kuin formaalissa opetuksessakin. Alustalla luodut tietovisat voi jakaa vapaammin tai vain pienemmälle porukalle, ja vastaaminen onnistuu mainiosti myös etänä. Nuorisotyöllisessä käytössä visoja on käytetty esimerkiksi avoimessa nuorisotyössä, nuorten tieto- ja neuvontatyössä ja vaikuttamistyössä, mutta potentiaalisten käyttökohteiden määrä riippuu vain omasta luovuudesta. Perusominaisuudet maksuttomia.

    Memegenerator – Verkkoalusta meemien tekoon. Meemit voivat olla hyvä ja kevyt tapa viestiä nuorten kanssa, tarvittaessa myös vakavammista asioista. Kannattaa tarkistaa ennen omien meemien tekoa meemin konteksti ja käyttö esimerkiksi know your meme -sivustolta, sillä meemikulttuurissa kontekstilla on iso merkitys. Meemien tekoon on myös monia toimivia mobiiliappeja.

    OBS – Striimaamiseen tarkoitettu sovellus. Ohjelman avulla voidaan striimata omalta koneelta esimerkiksi webbikameran tai ruudun kuvaa verkkoon muun muassa. Youtubeen. Maksuton.

    Padlet – Niin kouluissa kuin nuorisotyössä jo usean vuoden ajan käytössä ollut selainpohjainen virtuaaliseinä, johon osallistujat voivat lisätä samanaikaisesti muistilappuina kuvia, videoita ja tekstejä. Voidaan käyttää nuorten kanssa apuvälineenä muun muassa erilaisten toimintojen suunnittelussa, yhteisessä ideoinnissa tai ryhmäkeskusteluissa osana esimerkiksi etätapaamista. Käytettävissä melko kätevästi myös mobiililaitteilla eikä osallistujien tarvitse rekisteröityä. Maksuttomaan versioon voi luoda kolme erillistä Padlet-seinää.

    Scratch – Ohjelmointialusta, joka on kehitetty lapsille ja nuorille ohjelmoinnin opetteluun. Voidaan käyttää esimerkiksi animaatioiden tekemiseen, ohjelmointihaasteiden antamiseen nuorille tai vaikka omien pelien tekemiseen yhdessä nuorten kanssa. Visuaalisella alustalla ei tarvitse opetella varsinaista ohjelmointikieltä, vaan kyse on enemmän ohjelmoinnin logiikan oppimisesta. Kaikki muiden aiemmin tekemät tuotokset ovat vapaasti käytettävissä ja muokattavissa. Maksuton.

    Signal – Viestisovellus, jota voi puhelimen lisäksi käyttää myös tietokoneella. Signalissa voi lähettää viestejä tai soittaa. Rekisteröinti ja palvelun käyttö edellyttää puhelinnumeroa, mutta puhelinnumeron ei tarvitse olla sama kuin puhelimen sim-kortissa. Toiminnot hyvin samankaltaisia kuin muissa viestisovelluksissa, eli voi muun muassa luoda ryhmiä, joihin voi esimerkiksi lähettää myös video- ja kuvatiedostoja. Eroaa muista samankaltaisista sovelluksista huomattavasti paremman salauksen ansiosta.

    Slack – Ryhmien käyttöön tarkoitettu alusta. Slack on helppokäyttöinen ja luodun Slack-ryhmän sisällä voi mm. lähettää yksityis- tai ryhmäviestejä. Toimii mainiosti esimerkiksi, kun ryhmä haluaa yhdessä edistää tai tehdä jotain asiaa tai sen suunnittelua. Ryhmiä voi tehdä loputtomasti ja käyttöoikeuden jakaminen ryhmäläisille on helppoa. Tämä sovellus kannattaa käydä tarkistamassa ehdottomasti, jos miettii omille ryhmätoiminnoille intra-tyyppistä ratkaisua, sillä toimii sujuvasti niin mobiilisti kuin tietokoneella. Jos olet järjestötoimija, kannattaa tutustua Allianssin TechSoup-palveluun, josta voi myös saada lisätukea Slackin käyttöön.

    Snapseed (AndroidiOS) – Tehokas ja helppokäyttöinen sovellus kuvien käsittelyyn puhelimella. Hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun haluaa luoda Instagramiin tai muihin kuvapalveluihin visuaalisesti mielenkiintoista sisältöä. Maksuton.

    SoundCloud – Äänen ja musiikin tallennuspalvelu. Mahdollistaa itse tehdyn musiikin tai vaikka podcastien tallentamisen ja kuuntelun. Voidaan käyttää esimerkiksi nuorten kanssa tehdyn podcastin tallentamiseen. Maksuton. Käy tutustumassa esimerkiksi Rauman seurakunnan nuorisotyön ylläpitämään Kaltsun kahvit -podcastiin, joka on suunniteltu ja toteutettu nuorten kanssa.

    TikTok – Pääsääntöisesti lyhyiden videoiden (15 s) jakamiseen tarkoitettu erittäin suosittu sovellus. Käyttäjä rekisteröityy palveluun ja tämän jälkeen videoiden tekeminen ja niihin esimerkiksi musiikin lisääminen tai muokkaaminen on mahdollista. TikTokissa toimitaan nimimerkillä ja julkaistuja videoita on mahdollista kommentoida tai jakaa niihin sydämiä. Videoiden aiheet ovat aivan kaikenlaisia, mutta yleensä ne sisältävät erilaisia temppuja, tanssia, haasteita tai vaikkapa “huulisynkkausta” (lip sync). Tällä hetkellä monet ilmiöt ja trendit syntyvät TikTokissa. Myös nuorisotyö näkyy TikTokissa, tutustu esimerkiksi Oulun Myllyojan nuorisotalon, Tampereen Tesoman nuorisotilan tai Sastamalan nuorisopalvelujen TikTok-tileihin.

    Twitch – Kenties suosituin live-suoratoistopalvelu, jonka kautta seurataan lähinnä pelaamiseen liittyvää sisältöä. Palveluun voi kuitenkin striimata myös muuta sisältöä, ja myös nuorisotyölliset streamit ovat keränneet yllättävänkin paljon katsojia. Tutustu esimerkiksi Netarin tai Ristiohjaimen toimintaan.

    Unsplash – Ilmainen kuvapankkisivusto. Voit ladata sivulta ilmaiseksi kuvituskuvia esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Etsi erilaisilla hakusanoilla sinun tarkoitukseesi sopivia kuvia ja lataa itsellesi parhaimmat. Kuvat ovat ilmaisia ja vapaasti käytössä, mutta hyvän tavan mukaisesti kuvia käytettäessä voi halutessaan kreditoida kuvaajan.

    Whereby.com – Videoneuvottelualusta. Maksuton versio mahdollistaa yhden oman osoitteen takana olevan neuvottelutilan järjestämisen, jossa voi olla samanaikaisesti neljä henkilöä. Neuvottelutilassa voidaan jakaa näyttö muille osallistujille ja keskustella joko videon tai pelkän äänen välityksellä. Toimii myös mobiiliselaimessa.

    Zencastr.com – Podcastien nauhoittaminen. Nettiselaimella käytettävän alustan kautta voidaan nauhoittaa keskustelua ilman, että osallistujien tarvitsee olla samassa tilassa. Voidaan käyttää esimerkiksi podcastin nauhoittamiseen nuorten kanssa. Peruskäyttö maksuton, koronavirusepidemian aikana myös edistyneemmät tasot ilmaiseksi käytössä.

    Zoom.us – Videoneuvotteluohjelma. Mahdollistaa korkeintaan 100 henkilön yhtäaikaisen läsnäolon. Käyttäjiä voidaan jakaa myös pienempiin ryhmiin. Voidaan käyttää esimerkiksi nuorteniltojen korvikkeena. Maksuttomassa versiossa yhden istunnon kesto korkeintaan 40 minuuttia, kun osallistujia kolme tai useampi henkilö.

    1. Laajenna osaamistasi digitaalisen nuorisotyön kentällä – Jos työtilanne sallii, ota aikaa oman osaamisen kehittämiselle. Olemme vuosien aikana julkaisseet erilaisia julkaisuja esimerkiksi laneista, pelaamisesta, digitalisaation näkymisestä nuorisotyössä ja tulevaisuuden ennakoinnista. Verken julkaisuja voi lukea nettiversiona pdf-tiedostoina tai tilaamalla niitä maksuttomasti kotiin. Muista myös vilkaista uusi nettijulkaisumme osoitteessa www.nuorisotyö2030.fi ja kansainvälisen hankkeemme kotisivut www.digitalyouthwork.eu. Koko kattavan listan julkaisuista löydät sivuiltamme täältä.
    2. Lisää tietämystäsi itseopiskelumateriaalilla –  Verke on julkaissut kattavan ja uudenlaisen itseopiskelumateriaalin, jonka avulla kaikki nuorten parissa työskentelevät voivat itsenäisesti perehtyä digitaalisen nuorisotyön ytimeen. Verken tuottamat itseopiskelumateriaalit ovat saatavilla kätevässä Teachable-alustassa. Kurssin voi suorittaa kokonaan tai valita itselle kiinnostavimmat osuudet. Itseopiskelumateriaali on jaettu kolmeen kokonaisuuteen. Pääset opiskelemaan täällä.
    3. Ota uusi digitaalinen väline haltuun – Poikkeuksellinen tilanne antaa mahdollisuuksia myös uuden oppimisille. Oletko pohtinut jonkin uuden somekanavan haltuun ottamista, mutta aikaa ei ole ollut? Tai puolestaan olet kuullut, kun nuoret puhuvat jostain uudesta pelistä, mutta et tiedä mistä on kyse? Tutustu aktiivisesti uusiin digitaalisiin välineisiin ja jaa havainnot myös kollegoillesi.
    4. Tutustu Battle royale -peleihin – Battle royale on todella suosittu peligenre tällä hetkellä, myös nuorten keskuudessa. Monet peleistä ovat free-to-play -mallilla toteutettuja, joten niitä pääsee pelaamaan ja kokeilemaan ilmaiseksi. Monia vieläpä useammalla alustalla. Tässä pieni listaus suosituista peleistä, joiden avulla saa hyvän kuvan, mistä Battle royalessa on kysymys.
    1. Treenaa maker-taitojasi – Onko sinulla käsillä micro:bit, mbot, arduino tai joku muu vastaava väline? Ota laite kotiin mukaan etätöihin ja käytä aikaa luovan rakentelun tai ohjelmointipuolen harjoitteluun. Ei välineitä? Mene Verken sivuille ja tee varaus vaikkapa Arduino -setistä ja ota homma haltuun. Ohjelmointipuolta voi ilmaiseksi treenata vaikkapa Scratchinmicrobitin tai codeacademyn sivustoilla, vaikka laitteita ei käsillä olisikaan. Verkko on pullollaan esimerkkiprojekteja, esimerkkinä vaikka coderdojon sivut.
    2. Harjoittele striimaamista – Mikäli striimaaminen pelottaa tai tuntuu hankalalta, niin nyt on hyvä tilaisuus harjoitella ja opetella sitä. Verke on koostanut laajan striimioppaan. Tämän lisäksi esimerkiksi Kirkon some ja digi sivusto on listannut yksityiskohtaisia neuvoja siihen miten striimataan Facebookkiin. Tutustu striimaamisen saloihin meidän Striimioppaan avulla.
    3. Opiskele verkossa joku uusi työhösi liittyvä taito – Verkosta löytyy useita maksuttomia oppimisympäristöjä, joissa on tuhansittain lyhyempiä ja pidempiä kursseja. Kursseja on tekoälystä, sosiaalisesta mediasta, viestinnästä, vuorovaikutuksesta ja monesta muustakin teemasta. Tässä muutamia sivustoja:

    EXTRA

    Lahjoita tietokoneiden laskentatehoa koronaa vastaan – Menikö nuorisotila kiinni, missä on esim. pelikäyttöön soveltuvia tietokoneita? Folding at Home on Stanfordin yliopiston aloittama yhteisö, joka auttaa tutkimaan tauteja vapaaehtoisten lahjoittajien tietokonelaskentatehon avulla. Folding at Home tutkii myös koronavirusta, joten käyttämättömän tietokoneen voi valjastaa tautia vastaan tehtävään työhön Folding at Homen ohjelman avulla.

Poika istuu tietokoneen edessä ja heiluttaa kättä kädessä olevaan puhelimeen.

Katso kaikki vinkit