Ripari.fi -palvelu kokoaa nuorten itsensä tuottaman ripariaiheisen some-sisällön reaaliaikaisesti samaan näkymään. Palveluun päivittyvät kuva- ja tweettivirrat tageilla #ripari2014 ja #ripari2015 sekä videot suoraan ripari.fin omalta YouTube-kanavalta. Palvelu nostaa esiin myös ripariblogeja sekä suorat latauslinkit ripariaiheisiin mobiiliaplikaatioihin. Lisäksi Ripari.fi:ssä voi osallistua gallupeihin ja palveluun voi lähettää omia blogeja sekä tietoa hyvistä ripariaiheisista sisällöistä, joihin käyttäjä on itse netissä törmännyt.

Toiminnan ideana on välittää visuaalisesti ja innostavasti nuorten omalla kielellä tietoa siitä, mitä ripareilla ympäri Suomen tapahtuu, ja millainen tunnelma riparilla voi olla. Tavoitteena onkin tehdä näkyväksi nuorten itse tekemiä ripariaiheisia verkkosisältöjä sekä antaa positiivinen sysäys riparille menemistä varten.

Kohderyhmä

Palvelun kohderyhmänä ovat rippikouluikää lähestyvät ja teini-ikäiset nuoret, riparilaiset, isoset sekä nuorten parissa työskentelevät.

Tavoitteet

Ripari.fi:n idena on välittää visuaalisesti ja innostavasti nuorten omalla kielellä tietoa siitä mitä ripareilla ympäri Suomen tapahtuu, ja millainen tunnelma riparilla voi olla. Palvelun tärkein tavoite on antaa positiivinen sysäys riparille menemistä varten niille nuorille, jotka vielä pohtivat, mennäkö riparille vai ei.

Toteuttaminen

Toiminnan ideana on se, että nuorten itsensä jatkuvasti ympäri sosiaalista mediaa julkaisema ripariaiheinen sisältö nostetaan automaattisesti ja reaaliaikaisesti samaan riparinäkymään ripari.fi -sivustolle. Palvelun rakentamisessa on siis hyödynnetty eri feedien upotusmahdollisuutta hyödyntäen määrättyjä hashtageja (#ripari2014 ja #ripari2015). Hashtagit päivitetään uuteen vuosilukuun aina ajan kuluessa.

Resurssit

Ripari.fi:n kaltaisen palvelun toteuttaminen edellyttää tarkkaa substanssituntemusta aiheesta, visuaalista silmää sekä oikeiden signaalien erottelukykyä. Lisäksi tarvitaan myös osaamista käyttäjäarvioinnista sekä -testauksesta. Palvelun rakentaminen vaatii myös graafisia ja web-deignerin taitoja, erilaisten julkaisujärjestelmien hallintaa (Ripari.fi on toteutettu WordPressillä) sekä yksinkertaista koodinmuokkausosaamista.

Ripari.fi-projektissa mukana oli pieni mutta osaava tiimi, johon kuului asiantuntijoita ja tekijöitä kaikilta edellä mainituilta osa-alueilta. Jättikokoista tuotanto-organisaatiota ei tämänkaltaisen palvelun rakentaminen siis edellytä.

Kokemuksia

Kokemukset Ripari.fi-palvelusta ja -toiminnasta ovat olleet positiivisia. Innostavaa ja hyvää palautetta on tullut sekä konseptista/ideasta että visuaalisuudesta. Tällaista ”feedinostopalvelu” -käytäntöä on helppo soveltaa ja jakaa eteenpäin, sillä yksittäiset feedit ovat upotettavissa myös erillisinä käytännössä mille tahansa verkkosivulle. Sivusto toimii myös responsiivisesti, joten mobiilissa ja tableteissa sisältö skaalautuu video- ja valokuva’kärki’ edellä mukavasti ja selkeästi.

Arviointi

Toimintaa ei ole vielä arvioitu muuten kuin palvelun ensimetrien käviälukujen valossa, koska palvelu on julkaistu vasta hiljattain. Tulevaisuudessa arviointiin tullaan käyttämään mm. tilastolukuja rippikouluilmoittautumisista sekä käyttäjätutkimuksia ja -haastatteluja.

Hyödyt nuorisotyön kannalta

Ripari.fi tukee, rakentaa ja uudistaa ripari-brändiä kohderyhmälle uskottavalla tavalla, koska sisällöntuotantoon on pääasiassa osallistettu palvelun kohderyhmä eli nuoret itse. Sivusto on reaaliaikaisesti päivittyvä sähköinen ja visuaalinen käyntikortti siitä miltä riparilla näyttää, mitä siellä tapahtuu ja millaista siellä voi olla.

Toteutuksen ajankohta

Palvelu rakennettiin keväällä ja kesällä 2014. Ripari.fi avattiin syyskuussa 2014.

Toteuttajataho ja yhteystiedot

Kirkkohallitus / Kasvatus ja perheasiat -yksikkö & Kirkon tiedotuskeskus

Verkkotyöntekijä Juho Niemelä, juho.niemela@evl.fi, puh. 050 324 3156

Yhteistyökumppanit

Ripari.fi:n yhteistyökumppaneita ovat paikallisseurakunnat, nuorisotyönohjaajat, isoset sekä nuoret.