Vinkkilista TikTokin käyttöön

Mies ottaa puhelimella kuvaa ulkona talvimaisemissa selkä kameraan päin.

Mietityttääkö sinua miten TikTok toimii? TikTok on tämän hetken kuumimpia sovelluksia, jolla on yli 500 miljoonaa käyttäjää ympäri maailmaa. Sovellus on erityisen suosittu nuorten keskuudessa. TikTokiin voi ladata lyhyitä videoita, joissa usein tanssitaan, tehdään jotain hauskaa, jaetaan vinkkejä tai esimerkiksi lip syncataan, eli huulisynkataan tunnettujen biisien tahtiin. Nämä ohjeet auttavat sinua ottamaan TikTokin haltuun ja aloittamaan sovelluksen käytön. Voit tutustua sovellukseen myös vinkkivideomme ja Verke LIVE -verkkoluennon avulla sivun lopussa tai YouTubessa.

TikTokissa suosittua sisältöä ovat erityisesti haasteet, jotka leviävät hashtagien alla. Haasteet luovat myös yhteisöllisyyttä käyttäjien välille, minkä vuoksi haasteisiin osallistutaan innolla ja ne leviävät nopeasti. TikTokissa videoita voi editoida itse ja luoda siten persoonallista sisältöä esimerkiksi videossa esiintyvien siirtymien ja tehosteiden avulla. Voit tutustua TikTok-videoiden tekoon tarkemmin esimerkiksi tässä englanninkielisessä videossa.

Vinkkilista TikTokin käyttöön ottamiseen

1.Voit ladata TikTokin itsellesi puhelimesi sovelluskaupasta. TikTokissa videoita voi selata ilman käyttäjätunnusta, mutta kommentointi, tykkääminen ja sisällön lataaminen edellyttää käyttäjätunnuksen.

2.Kun avaat sovelluksen, olet TikTokin etusivulla. Etusivun yläreunasta löydät osiot “For You” ja “Following”. For you -osiossa näytetään sinulle TikTok-videoita algoritmin ehdottamana. Mitä enemmän selaat ja käytät sovellusta sen paremmin algoritmi pyrkii oppimaan mistä videoista pidät ja ehdottaa sen myötä sinulle sopivinta sisältöä. Vierittämällä For you -sivua ylöspäin voit selata kotisivulla esiintyviä videoita. Pyyhkäisemällä puolestaan vasemmalle pääset katsomaan videon tekijän käyttäjäprofiilia. Vaihtamalla ylärivin valikosta Following -sivun pääset katsomaan uusimpia videoita seuraamiltasi käyttäjiltä. Jotta voit käytää Following-osiota ja seurata käyttäjiä, sinun tulee luoda käyttäjätili sovellukseen.

Kuvakaappaus TikTokista, jossa ohjeet pyyhkäisyille TikTokissa.

3. Alareunan Löydä-välilehdellä (suurennuslasi) voit etsiä videoita, käyttäjätilejä ja nosteessa olevia teemoja. Löydä-sivulla löydät hakusanoilla TikTokin käyttäjiä ja näet suosituimmat hashtagit eli aihetunnisteet. Voit etsiä videosisältöä myös aihetunnisteiden avulla. Selaile TikTokin sisältöjä monipuolisesti, jotta näet millaista sisältöä sovelluksessa suositaan ja mikä teema on trendikästä juuri nyt. Kysy myös nuorilta, ketä he seuraavat TikTokissa ja opit mistä nuorten suosikkisovelluksessa puhutaan. Useat trendit nousevat sosiaalisen median kautta arkielämään ja TikTok onkin tuonut mukanaan jo monia suosittuja ilmiöitä. Sovelluksesta on noussut suursuosioon esimerkiksi tanssityylejä ja musiikkikappaleita.

4. TikTokissa on myös mahdollisuus yksityisviesteihin. Muiden sosiaalisen median sovellusten tapaan TikTokissa on myös mahdollisuus yksityisviesteihin alareunan valikosta löytyvässä Saapuneet-sivulla. Viestittely sovelluksessa on samanlaista kuin muissakin somekanavissa.

5. Videon oikean reunan valikko näyttää tykkäykset ja kommentit. TikTok-videon oikeassa reunassa näet valikon, josta pääset katsomaan videon tykkäykset ja kommentit. Tarkastele millaisia reaktioita videot saa. TikTokissa toisinaan palaute voi olla hyvinkin suoraan ja kommentointi kiivasta. Sivuvalikosta voit myös jakaa videon muille esimerkiksi linkkinä tai pikaviestipalveluissa. Videoita on siis helppo jakaa ja levittää eteenpäin, mikä on hyvä muistaa sisältöä luodessa.

6. TikTokin keskiössä on musiikki ja äänet. TikTok-videot perustuvat paljon ääneen ja taustalla olevaan musiikkiin. Tiettyihin biiseihin keksitään tanssiliikkeitä joista nousee ilmiöitä ja toisen lataamia ääniraitoja voi vapaasti käyttää omassa sisällössä. Videon alareunasta löydät kenen ääniraita on alunperin kyseessä ja oikealta pyörivästä pallosta pääset klikkaamaan äänen tiedot auki. Tässä valikossa näet millaisiin videoihin ääntä tai musiikkia käytetään ja pääset tutkimaan mitä sisältötrendejä TikTokissa on.

Nuorisotyö TikTokissa?

Suomalaisia tunnetuimpia tiktokkaajia on varmasti Jennifer Käld, jolla on yli 4 miljoonaa seurajaa. Vaikka sovellus on suosittu erityisesti nuorten keskuudessa, on siellä myös vanhempia tiktokkaajia. Sovelluksen sisältö toimii siis kaikenikäisille.

Nuorisotyö on löytänyt tiensä myös sovellukseen. Kurkista esimerkiksi blogikirjoitukseemme huhtikuulta, missä Oulun nuorisopalvelujen ohjaajat kertovat TikTokin käytöstä nuorisotyön muotona. Tai tutustu Lahden nuorisopalvelujen TikTok-tanssileiriin Verken Instagram-tilin kohokohdassa täällä.

Hulluttelu ja hauskanpito ovat avainasemassa TikTokin käytössä. Nuoria koukuttaa monipuolinen ja ajankohtainen sisältö, kuten esimerkiksi haasteet ja vitsikkäät videosisällöt. Kokeile rohkeasti ja löydä oma tyylisi sisällöntuotannossa. Tehokas ja nuoria tavoittava sisältö usein edellyttää henkilökuvamaista sisältöä ja omilla kasvoilla toimimista.

TikTokin perusteet

Verken Marcus kertoo videolla perusasioita TikTokin käytöstä.

TikTokin perusteet Ohita video

Miten teen videon TikTokiin?

Verken Marcus kertoo videolla, miten TikTok-video tehdään.

Ohita video

Verke LIVE : TikTokin kulttuuri ja sisällöt.

Verken Veera kertoo videolla TikTokin erilaisista sisällöistä.

Ohita video
Katso kaikki vinkit