Sosiaalinen media ja tietosuoja

Mies ottaa puhelimella kuvaa ulkona talvimaisemissa selkä kameraan päin.

Tietosuoja ei ole yksittäinen asia, vaan se muodostuu monesta tekijästä. Sovelluksen ylläpitäjä vastaa sovelluksen lainmukaisuudesta ja rekisterinpitäjä (=henkilötietojen käsittelijä) puolestaan vastaa henkilötietojen käsittelyn oikeellisuudesta. Rekisteröity päättää itse omista tiedoistaan ja palvelun käyttäjä huolehtii siitä, että palvelua käytetään huolellisesti ja oikein.

On hyvä muistaa, että vaikka tietosuoja ei näkyisi palvelussa, se on kuitenkin aina olemassa.

Miten huolehdin omista tiedoistani?

 1. Anna vain tarvittavia tietoja
 2. Pidä omat tietosi ajan tasalla
 3. Muista, että sinulla on mahdollisuus käyttää rekisteröidyn oikeuksia
 4. Jos epäilet tai huomaat tietosuojaloukkauksen, ilmoita siitä palvelun ylläpitäjälle
 5. Käytä turvallisia salasanoja ja käytä eri salasanoja eri palveluissa. Salasanoja on myös hyvä vaihtaa välillä.

Nainen istuu sängyn vieressä ja katsoo kädessä olevaa puhelinta.

Miten rekisterinpitäjä huolehtii tietosuojasta some-palveluissa?

Henkilötietojen käsittely on suunniteltua ja tietojen käsittelyyn on oltava toimivat prosessit ja tekninen toteutus. Käyttöliittymät ovat eri laitteissa rakennettu tietosuoja huomioiden ja tietoturva on ajan tasalla ja sen toimivuutta usein myös seurataan.

 • Henkilötietojen käsittelyyn sisältyy aina riskejä. Mieti, mitä tapahtuu, jos tieto vuotaisi ulkopuolisille? Jos keskustelu on arkaluontoista, valitse sellainen kanava, jossa tietosuoja on varmasti huomioitu. Varmista myös, että palvelussa käytäviä yksityiskeskusteluja EI jaeta eteenpäin lukemalla palvelun käyttöehdot.

  Ota asia myös esille keskustelun osapuolien kanssa, niin että jokaisella on sama ymmärrys keskustelun luonteesta.

 • Mieti millä tasolla haluat keskustelua käydä – puhutaanko vain yleisellä tasolla vai voiko myös arkaluonteiset asiat käsitellä? On myös hyvä tarkistaa onko viestintä suojattua, vai voiko se päätyä myös muihin palveluihin tai muille osapuolille.

  Viestintäpalveluissa pätee samat ohjeistukset kuin muuallakin verkossa. Älä anna omaa henkilötunnustasi ulkopuolisille. Älä myöskään ota ryhmäkeskusteluissa esille henkilötietoja, sillä keskustelut voivat olla isoja ryhmäkeskusteluja. Vanhoihin ryhmiin jää myös helposti roikkumaan vanhaa tietoa tai joku voi lisätä vahingossa muita ryhmään mukaan. Seuraa siis itse ryhmiä ja poistu tarvittaessa ryhmästä.

  Jos puhelimessasi on ilmoitukset päällä, huomioi niissä näkyvät tiedot ja muuta asetuksia tarvittaessa. Esimerkiksi puhelimeen tulevissa ilmoituksissa voi näkyä koko viesti, joten on hyvä myös miettiä millaisia ilmoituksia esimerkiksi työpuhelimessa on käytössä, jos puhelin on esillä muiden seurassa.

Katso kaikki vinkit