Hyvä käytäntö: Netari_ohjaajat vastaavat Ask.fm:ssä

Mies ottaa puhelimella kuvaa ulkona talvimaisemissa selkä kameraan päin.

Netari avasi maaliskuun alussa Ask.fm:ään Netari_ohjaajat-nimisen profiilin, ja toiminnan aloittamisesta ilmoitettiin myös palvelun ylläpidolle. Ask.fm on palvelu, jossa käyttäjät voivat kysyä kysymyksiä toisilta käyttäjiltä anonyyminä tai omalla nimellä. Nuorisotyön näkökulmasta idea on yksinkertainen: nuori voi kysyä mitä haluaa ja nuorisotyöntekijä vastaa. Tarkoituksena on mennä sinne missä nuoret ovat ja tarjota heille paikka, jossa kysyä ja saada nuorisotyön ammattilaisen vastaus esitettyyn kysymykseen. Askissa on mahdollisuus kysyä anonyymisti ja rekisteröitymättä, mikä madaltaa kynnystä esittää vaikeitakin kysymyksiä.

Tavoitteet

Tavoitteena on mahdollistaa nuorille matalakynnyksinen paikka, jossa voi esittää kysymyksiä ja luottaa saavansa vastauksen kysymykseensä.

Toteuttaminen

On tärkeää luoda pelisäännöt nuorille ja työntekijöille jo ennen toiminnan aloittamista. Nuorille julkaistiin ohjeistukset, joissa kerrotaan tarkemmin mm. millaisiin kysymyksiin työntekijät vastaavat. Ohjeistukset tukevat työn rajaamista ja rohkaisevat palveluohjaukseen, sillä tärkeämpää on välittää nuorille asianmukaista tietoa kuin olla kaikentietävä ”tietopankki”. Netarin Ask-profiilissa kysymyksiin vastaavat Pelastakaa Lapset ry:n työntekijät sekä Netari-ohjaajat.

Resurssit

Vastaamiseen ja kysymyksiin laaditut ohjeet hillitsevät profiiliin tulevien kysymysten määrää. Kysymykseen vastaaja valitaan ohjaajan osaamisen mukaan, esimerkiksi haastaviin rikosoikeudellisiin- tai seksuaaliterveyteen liittyviin kysymyksiin vastaavat Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntijat. Ohjaajat vastaavat kysymyksiin yhteisen profiilin kautta, jolloin työmäärä jakautuu tasaisesti kaikkien työntekijöiden kesken.

Kokemuksia

Ask.fm on nuorisotyössä helppokäyttöinen tapa olla läsnä nuorten elämässä. Palvelu toimii myös mobiilissa, joten nuoret voivat lähettää nuorisotyöntekijöille kysymyksiä missä tahansa. Tärkeää Askissa toimiessa on muotoilla vastaus valmiiksi ja tarkistuttaa se esimerkiksi työkaverilla ennen julkaisemista, sillä vastausta ei ole mahdollista muokata jälkikäteen. Palvelu on rohkaissut nuoria kysymään myös Netarin toimintaan liittyviä kysymyksiä, jotka ovat aikaisemmin saattaneet jäädä kysymättä.

Arviointi

Askiin tulleet kysymykset tilastoidaan määrän ja aihealueen mukaan. Askista ja Netarin muista toiminnoista nuoret voivat antaa palautetta Facebookin ja sähköpostin kautta.

Toteuttajataho ja yhteystiedot

Pelastakaa Lapset ry
Sonja Ahtiainen ja Netta Vahteri
netari@pelastakaalapset.fi

Linkkejä

Kysy Netari-ohjaajilta Askissä: http://ask.fm/Netari_ohjaajat
Millaisiin kysymyksiin vastaamme? http://www.pelastakaalapset.fi/nuorisotoiminta/tekemista-ja-tukea-verkossa/netari/netarin-ask-fm/

Yhteistyökumppanit

Netari-kunnat: Oulu, Kuopio, Seinäjoki, Lappeeranta, Pori, Espoo, Kerava, Vantaa

Katso kaikki vinkit