Miten käsitellä somehaasteita nuorten kanssa?

Mies ottaa puhelimella kuvaa ulkona talvimaisemissa selkä kameraan päin.

Kannustamme nuorisotyöntekijöitä ottamaan puheeksi haasteisiin liittyviä asioita nuorten kanssa esimerkiksi nuorisotaloilla, someyhteisöissä ja kerhotoiminnassa. Nuorten kanssa voi pohtia, miten somehaasteisiin voi osallistua turvallisesti ja toisia loukkaamatta sekä miten haasteilla voi levittää hyvää mieltä. Haasteiden tekeminen on myös kivaa yhdessäoloa kavereiden kanssa!

1) Jutelkaa somehaasteista

Olemme tuottaneet erilaisista somehaasteista kolme esimerkkivideota, joiden avulla keskustelua haasteista voi käydä. Katsokaa video nuorten kanssa ja keskustelkaa videolla näkyvistä asioista sen jälkeen. Videoiden pituus on noin 15-30 sekuntia.

  • Kekechallenge: Tässä haasteessa ihmiset näyttävät videolla, kuinka he astuvat ulos autosta tanssiakseen Draken In My Feelings -kappaleen tahtiin. Ideana kiva, mutta toteutus saattaa johtaa vaarallisiin tilanteisiin. Joissakin videoissa näkyy, kuinka varomattomat tanssijat törmäävät tolppiin, kompastuvat kuoppiin tai jopa putoavat autojen kyydistä. Videoita löytyy esimerkiksi YouTubesta aihetunnisteella #kekechallenge.
  • Jääpalahaaste: Jääpalahaaste on esimerkki yhteiskunnallisesta haasteesta, jolla on hyvä perimmäinen tarkoitus. Siinä piti kaataa sangollinen jäävettä itsensä päälle tietyn ajan kuluessa haastetuksi tulemisesta tai lahjoittaa rahaa lihaksia rappeuttavan ALS-taudin hoitoon. Samalla haaste lisäsi ihmisten tietoutta ALS-taudista. Mailmanlaajuisesti haaste auttoi keräämään noin 115 miljoona dollaria, ja Suomessakin Lihastautiliitto yli 62 000 euroa. Videoita löytyy esimerkiksi YouTubesta aihetunnisteella #icebucketchallenge.
  • Keksi oma etämoikkaus : Korona-aikana halaukset on säästettävä vain aivan lähimmille. Miten siis tervehtiä kavereita ja tuttuja? Keksikää omanlainen koronaturvallinen etäterveyhdys ja kuvatkaa siitä video! Jakakaa oma videonne somessa aihetunnisteella #harktsejahaasta ja haastakaa myös muita keksimään oma tervehdyksensä.

Kysymyksiä videoista keskustelun tueksi

  • Mitä haasteessa tapahtuu?
  • Mitä haasteella yritetään kertoa? Onko sillä jokin sanoma?
  • Millaisia erityyppisiä haasteita tiedätte?
  • Millaisia haasteita tykkäätte katsoa?
  • Mitä kaverille voisi sanoa, jos hän aikoo toteuttaa vaarallisen tai arveluttavan haasteen?
  • Jos haluaa vaikuttaa johonkin asiaan, miten sen voisi tehdä somehaasteen avulla?

2) Kuvatkaa omia haastevideoita

Haastevideon voi toteuttaa myös yhdessä nuorten kanssa! Samalla opitaan videon tuottamista, vastuullista somekäyttäytymistä ja muita tärkeitä mediataitoja. Videon kuvaamiseen ja editoimiseen on hyvä varata aikaa ainakin pari tuntia. Miettikää yhdessä nuorten kanssa, mikä haaste olisi kiva toteuttaa ja mitä haluatte saada haasteella aikaan. Nuorille voi jakaa erilaisia vastuurooleja: käsikirjoittaja, kuvaaja, esiintyjä, lavastaja, editoija.

Ennen kuin lähdette kuvaamaan omaa haastevideota, keskustelkaa ainakin näistä:

  • Miten haaste toteutetaan turvallisesti ja järkevästi?
  • Miten haaste toteutetaan muita ihmisiä ja heidän mielipiteitään kunnioittaen?
  • Ketkä haasteessa näkyvät? Onko kaikilta lupa sisällön jakamiseen?
  • Onko teillä lupa toisten tekemän materiaalin, esimerkiksi musiikin käyttöön haastevideossa?

Lisätietoa haastevideoiden tekemisen tueksi:

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Noora Järvi kertoo videolla, miten somehaasteista voi jutella nuorten kanssa

Ohita video

Vinkki julkaistiin alunperin Mediataitoviikolla 2021 osana nuorisoalan yhteistä Harkitse ja haasta -kampanjaa.

Katso kaikki vinkit