Mediataitoviikko 2024

Mediataitoviikon kuva, hahmo istuu kannolla ja kuvaa kameralla

Mediataitoviikko on mediakasvatukseen keskittyvä teemaviikko, joka tarjoaa ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille inspiraatiota oman työn ja osaamisen kehittämiseen.

Vuosittaisen teemaviikon sisällöt ja tapahtumat tarjoavat tietoa ja uusia ideoita mediakasvatuksen toteuttamiseen ja mediataitojen vahvistamiseen. Mediataitoviikkoa vietetään 5.–11.2.2024.

Verke on poiminut mediataitoviikolle nuorisotyöhön soveltuvia materiaaleja. Olemme keskittyneet erityisesti digilukutaidon ja digiturvataitojen teemaan, joita käsitellä yhdessä nuorten kanssa.

Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI).

Tutustu teemaviikon kotisivuihin

ai-otsikkoyritys, jossa pitäii lukea mediamanipulaation ytimessäMediamanipulaation ytimessä, osa 2: Päivitysten aika

Generatiivisen tekoälyn muutos on ollut häkellyttävän nopeatahtista ja reilun vuoden takaa olevat tiedot tekoälyn nykytilasta on jo vanhentunutta. On korkea aika tulla takaisin tekoälytyöpöydän ääreen ja päivittää tietoja. Kolmiosaisen videosarjan avausjaksossa esitämme esimerkkejä tekoälyn käytöstä maailmalla, sekä mitä tulevilta videoilta voimme odottaa.

Katso video täältä

 

kuvakaappaus digioikeudet-materiaalin huoneentaulusta

Lapsen ja nuoren oikeudet digitaalisissa ympäristöissä

Lapsen ja nuoren oikeudet digitaalisissa ympäristöissä -materiaali auttaa tunnistamaan ja ymmärtämään lasten ja nuorten oikeudet sekä mahdollisuudet digitaalisissa ympäristöissä. Materiaali koostuu huoneentaulusta, vinkkilistasta sekä somekuvista. Materiaalia ovat työstäneet Verke, MLL, Suomen YMCA:n Liitto, Pelastakaa lapset ry, EHYT ry, Suomen Setlementtiliitto ry, Koordinaatti, Lasten ja nuorten keskus ry sekä Suomen EVL.

Tutustu materiaaliin täältä

mediakasvatuksen verkkopelistä kuva, jossa ovi ja lappujaL1V14 – Mediakasvatuksen verkkopakopeli

KAVIn julkaiseman mediakasvatuksellisen pakopelin tavoitteena on edistää perusopetuksen oppilaiden medialukutaitoa. Peli koostuu selaimella pelattavasta pakopelistä, peliohjeesta sekä tehtävien käsittelyä tukevasta pedagogisesta materiaalista, joka sisältää tieto- ja tehtäväosiot. Tehtävät liittyvät arjen mediankäyttötilanteisiin. Peli on suunnatu 13–17-vuotiaille.

Löydät pelin täältä

 

pelkkää feikkiä -julisteesta kuva

Pelkkää feikkiä -juliste

Pelkkää feikkiä? -juliste auttaa hahmottamaan harhaanjohtamisen keinoja ja keskustelemaan myös vaikuttimista niiden takana. Linkin takaa löytyvä tulostettava juliste esimerkiksi nuorisotalon ja -tilojen seinälle. Juliste on lokalisoitu EAVI – Media Literacy for Citizenship -organisaation englanninkielisestä julisteesta.

Tulosta juliste täältä

 

 

puhelin, jonka näytöllä kirjautumissivu ja lukon kuva.

Vinkkejä arjen tietoturvaan

Videomateriaalin on tuottanut Liikenne ja viestintävirasto Traficom. Videot tarjoavat vinkkejä arjen tietoturvaan.

Katso videot täältä

 

 

 

 

kuva tekoälyoppaasta

Digitaalinen informaatiolukutaito –Tekoälyopas

Suomalainen faktantarkistuspalvelu Faktabaarin julkaisema opas vastaa siihen, mitä meidän tulisi tietää tekoälystä ja miten voisimme hyödyntää sen mahdollisuuksia turvallisesti. Opas on pyritty kirjoittamaan mahdollisimman selkeästi, jotta sitä olisi kenen tahansa helppo lukea ja ymmärtää.

Tutustu oppaaseen täältä

 

 

ihminen tietokoneella, taustalla värikkäitä kuvia esimerkiksi kissoista.Tutustu ilmiöön: luova tekoäly

KAVIn julkaisema materiaali avaa kuvien, videoiden ja äänien luomista tekoälyllä ja tähän liittyviä mahdollisuuksia sekä haasteita. Ota tekstin, videon ja tehtävien avulla selvää, mitä opettajan ja oppilaan on hyvä tietää tästä ilmiöstä.

Löydät materiaalin täältä

 

 

 

kysymysmerkki ja digilaitteita sekä puhekupla, kirja ja silmälasit piirrettynä

Työkaluja monilukutaidon vahvistamiseen

Mediakasvatusseuran Monilukutaitoa vahvistamassa -työkalupakki sisältää monilukutaitoa vahvistavia materiaaleja nuorille sekä heidän ohjaajilleen. Materiaalikokonaisuuden tavoite on vahvistaa nuorten monilukutaitoa, lisätä ymmärrystä monilukutaidon ja hyvinvoinnin yhteyksistä sekä tarjota ohjaajille toimivia työkaluja ja välineitä nuorten monilukutaitoa vahvistavan opetuksen toteuttamiseen.

Poimi työkalut täältä

 

Verkosta ilmaiseksi löytyviä digilukutaitopelejä

Mediataitoviikon kuva, hahmo istuu kannolla ja kuvaa kameralla

Mediataitoviikko 2024

Teemaviikon kotisivut