SomeCamp

Digitaalisen median ja teknologian nuorisotyölliseen käyttöön keskittyvä SomeCamp-tapahtuma kokoaa vuosittain kuntien, seurakuntien ja järjestöjen työntekijöitä sekä muita aiheesta kiinnostuneita yhteen.

SOMECAMP 2020 (SomeCamp 2020 on täynnä)

Tänä vuonna emme kerää listaa varapaikoista, mutta voit seurata keynote -puheenvuoroja Verken YouTube -kanavalta. Keräämme myös tapahtuman tuotoksia verkkoon, pysy kuulolla!

Verken jo perinteeksi muodostunut SomeCamp-tapahtuma järjestetään tänä vuonna kokonaan verkossa, myöhemmin ilmoitettavilla verkkoalustoilla. Tarjoamme tukea SomeCampissa käytettävien teknisten alustojen käyttöön, eli emme edellytä aiempaa kokemusta kyseisten verkkoalustojen käytöstä.

SomeCamp on suunnattu aivan kaikille digitaalisesta nuorisotyöstä kiinnostuneille: voit olla jo kokeneempi konkari tai vasta aloittelemassa digitaalista nuorisotyötä.

Vuonna 2020 keskitymme tapahtuman läpileikkaavana teemana suunnitelmallisuuteen digitaalisessa nuorisotyössä.


TAPAHTUMAN RAKENNE

SomeCamp 2020 kestää 16.9.-5.11. ja se rakentuu yhteisestä aloituksesta, pienryhmissä työskentelystä ja kahden päivän yhteisestä ohjelmasta. Toivomme ilmoittautujilta sitoutumista kaikkiin tapahtuman työskentelyjaksoihin, sillä tapahtuma muodostaa kokonaisuuden ja ryhmän toiminnan kannalta on tärkeää että kaikki pystyvät olemaan läsnä koko ajan. Tarkemman aikataulun löydät LineUpr-sivuilta.

SomeCamp 2020 käynnistyy syyskuun puolessa välissä! Keskiviikkona 16.9. on ilmoittautuneiden ensimmäinen yhteinen kokoontuminen. Kick-offissa pääsemme kuulemaan upean puheenvuoron suunnitelmallisuudesta sekä tutustumaan osallistujiin ja omaan ryhmään.

klo 14.00 SomeCamp 2020 alkaa!
klo 14.30 Suunnitelmallisuus ja tiimityöskentely – Thomas Johanson, kilpapurjehtija
Thomas Johanson on Suomen kaikkien aikojen parhaiten menestynyt kilpapurjehtija. On kyseessä yksilölaji tai oman tiimin johtaminen, tavoitteet asetetaan korkealle ja mittarit niiden seuraamiseen luodaan vedenpitäviksi. Tärkeintä Johansonille on se, että yrittää 100 % lasissa ja epäonnistuessa analysoi sekä uskaltaa jatkaa eteenpäin. Johanson keskittyy puheenvuorossaan kuinka toimia suunnitelmallisesti tiiminä ja miten tulevaisuuteen varaudutaan koko ryhmän kesken.
klo 15.30 Ryhmiin tutustuminen

Livelähetys Thomas Johansonin puheenvuorosta:

Osallistujat voivat valita, mihin ryhmään haluavat osallistua: digitaalinen teknologia ryhmätoiminnassa, nuorisotyölliset botit tai sosiaalisen median kampanja nuorille. Ryhmissä tuotetaan otsikkonsa mukaisia toimintamalleja ja sisältöä nuorisotyöhön sekä kokeillaan erilaisia tapoja nuorisotyöllisen toiminnan suunnitteluun.

Ryhmät kokoontuvat yhteisen ryhmätöiden aloituksen (30.9.) jälkeen 7.10.-21.10. keskiviikkoisin klo 13-15. Ryhmissä työskentelyyn kuuluu myös itsenäistä työskentelyä, jolle on hyvä varata pari tuntia viikossa. Ryhmiin ilmoittaudutaan ilmoittautumislomakkeen yhteydessä.

 


Keskiviikkona 30.9. klo 13.30
Sosiaalisen median kampanja -ryhmän tapaamisessa kuulemme Demin somestrategi Essi Rundgrenin puheenvuoron sosiaalisen median kampanjan suunnittelusta ja nuorten osallistamisesta somessa. Puheenvuoro striimataan livenä Verken YouTube-kanavalle.

 

 


Keskiviikkona 14.10. klo 13.20
Sosiaalisen median kampanja -ryhmän tapaamisessa Nuorisovaltuustojen liiton Vihtori Suominen tutustuttaa kuulijat nuorten yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Puheenvuoro striimataan livenä Verken YouTube-kanavalle.

 

Ryhmätyöskentelystä tarkemmin:

Teema Ryhmän tavoite
Digitaalinen teknologia ryhmätoiminnassa Ryhmä keskittyy siihen, miten erilaisia digitaalisen teknologian välineitä voidaan hyödyntää nuorisotyöllisessä ryhmätoiminnassa. Digitaalinen nuorisotyö ei suinkaan ole vain verkossa toimimista, vaikka poikkeustilassa se saattaa niin ehkä näyttäytyäkin. Digitaalisilla toimintavälineillä on valtavasti potentiaalia myös nuorten ryhmien kanssa kasvokkain tehtävään toimintaan. Digitaaliset välineet ovatkin erinomainen lisä mm. nuorten ryhmätoiminnan aiheena, nuorten luovuuden herättelyssä tai vaikkapa koululuokkia ryhmäyttäessä. Ryhmässä ideoimme ja kokeilemme käytännössä erilaisia lähestymistapoja, joiden tulokset voimme jakaa risuineen ja ruusuineen muille. Käytännön kokeilut toteutetaan itsenäisesti tapaamiskertojen välissä.
Nuorisotyölliset botit Ryhmässä rakennetaan Suomen hienoin ja monipuolisin nuorisotyöllinen botti. Botin moottorina toimii IBM Watson. Osallistujat pääsevät yhdessä tutustumaan Watsonin toimintaan ja harjoittelemaan sen käyttöä. Työ vaatii omatoimista tekstin tuottamista tapaamisten väleissä. Botin rakentaminen Watsonin avulla vaatii esimerkkejä keskusteluista, valmiita vastauksia ja sanojen synonyymejä. Näitä kaikkia tullaan tuottamaan yhdessä ja ohjatusti syksyn aikana. Botille tuotettu aineisto tullaan julkaisemaan vapaasti kaikkien käyttöön. Työskentely tapahtuu pääsääntöisesti yksin. Yhteisillä ryhmäkerroilla tarkastellaan projektin etenemistä.
Sosiaalinen media Ryhmässä suunnitellaan sosiaalisen median kampanja, jonka tavoitteena on kannustaa nuoria osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun somessa heitä kiinnostavista teemoista. Ryhmät työstävät yhteistä kampanjaa, jonka tulisi olla minkä tahansa nuorisoalan organisaation toteutettavissa Mediataitoviikolla. Syksyn aikana tehdään kampanjan somesisältöjä valmiiksi (esim. videoita ja kuvia) ja suunnitellaan kampanjalle toteutus. Somekampanjan käytännön toteuttamisen ohella ryhmässä opitaan visuaalista sisällöntuotantoa ja suunnitelmallisuutta somen hyödyntämiseen nuorisotyössä.

 

Keskiviikko 4.11.

klo 9.00 Yhteinen aamukahvi
Intensiivipäivien aloitus
klo 10.15

Musiikkipäällikkö ja artisti Tapio Hakanen

Katse eteenpäin – miten suunnitelmallisuus auttaa pääsemään tavoitteisiimme? – Tapio Hakanen, Musiikkipäällikkö ja artisti
Tapio Hakanen on YleX:n musiikkipäällikkö ja tehnyt pitkän uran artistina (DJ Orkidea) sekä tapahtumajärjestäjänä. Tapio on esiintynyt yli 2000 kertaa ympäri maailmaa ja tehnyt tapahtumia laittomista vallattujen talojen reiveistä Hartwall Areenan jättituotantoihin. Puheenvuorossaan Tapio käsittelee suunnitelmallisuutta ja tavoitteellisuutta oman historiansa ja sen varrelta syntyneiden tarinoiden kautta.
klo 11 Lounastauko
klo 12.30 Ryhmien tuotoksien käsittely: mitä saimme pienryhmissä aikaan?
Mitä opimme ryhmätyöskentelyn aikana suunnitelmallisuudesta digitaalisessa nuorisotyössä ?Työstämme yhdessä opitusta tuotoksen, joka toimii työkaluna digitaalista nuorisotyötä suunnitellessa.
klo 16.00 Päivän yhteenveto, seuraavan päivän ohjeistus ja iltaohjelman esittely
klo 18.00 Vapaaehtoista iltaohjelmaa
– Stand-up koomikko Joni Suikeli
– Neljä teemoitettua iltaohjelmahuonetta
– Pasin tietovisa

 

Torstai 5.11.

klo 9.00 Yhteinen aamukahvi
klo 9.30

Kiinteistövälitysalan yrittäjä Tuomas Kukon kasvokuva

Kiinteistönvälitysalan yrittäjä Tuomas Kukko

Miten suunnitelmallisuus auttaa varautumaan odottamattomiin muutoksiin? – Kiinteistönvälitysalan yrittäjä Tuomas Kukko
Tuomas Kukko on Neliöt Liikkuu LKV Oy:n perustajaosakas sekä yksi kiinteistönvälitysalan tunnetuimmista yrittäjistä, joka haluaa tarjota asiakkailleen kerta toisensa jälkeen parhaan mahdollisen myynti- ja ostokokemuksen. Neliöt Liikkuu on yrityksenä keskittynyt hiomaan toimintatapojaan ja yksityiskohtia viimeiseen asti. Henkilöstö kouluttautuu jatkuvasti ja yritys tarkastelee ja integroi yli alarajojen menestyneiden yritysten toiminta- ja ajattelutapoja osaksi omaa toimintaansa. Puheenvuorossaan Tuomas käsittelee toimintatapojensa tunnistamista käytännön esimerkkien kautta ja luo näkökulmia siihen, miten toimijan ydintoiminta voidaan tunnistaa. Tulevaisuus voi tuoda tullessaan odottamattomia muutoksia; miten voimme suunnitelmallisuudella varautua niihin paremmin?
klo 10.15 Miten lisätä suunnitelmallisuutta omassa työyhteisössä?
Työkaluja tulevaisuuden ennakointiin
klo 11 Lounastauko
klo 12.30 Ideoita, menetelmiä ja välineitä digitaaliseen nuorisotyöhön
Osallistujien vetämät työpajat I
Osallistujien vetämät työpajat II
klo 15.45 Yhteenveto ja päätössanat

 

KÄYTÄNNÖN INFOA

SomeCamp 2020 järjestetään kokonaisuudessaan verkossa, myöhemmin ilmoitettavilla alustoilla. Tapahtuma on osallistujille maksuton, mutta varmistuthan ennen ilmoittautumista työajan käytöstä ylläolevan aikataulun mukaisesti.

Ilmoittautuminen on auki 30.6. asti tai niin kauan kunnes tapahtuma tulee täyteen. Jos olet ilmoittautunut etkä pääsekään osallistumaan, toivomme mahdollisimman pikaista perumista ilmoittamalla asiasta osoitteeseen info@verke.org.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Liity tapahtuman Facebook-eventiin täällä.

Katso tallenne 19.5. järjestetystä infotilaisuudesta:

———————
SomeCampin historiaa

SomeCamp sai alkunsa Irlannissa maaliskuussa 2014 järjestetyssä kansainvälisessä Screenagers-seminaarissa, jonne kokoontui 70 nuorten parissa työskentelevää Irlannista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Suomesta, Tanskasta, Itävallasta ja Slovakiasta. Tiiviin kolmipäiväisen seminaarin tarkoituksena oli jakaa eri maiden hyviä käytäntöjä, joissa yhdistyvät informaatio- ja kommunikaatioteknologia sekä nuorisotyö. Suomesta paikalla oli edustettuna kahdeksan hengen delegaatio Verkestä, Joensuun ja Tampereen seurakunnista, EHYT ry:stä, Espoon kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluista sekä Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksesta.

Toimijat saivat tapahtumasta ajatuksen, että myös Suomessa olisi hyvä järjestää kansallinen kuntien, seurakuntien ja järjestöjen digitaalista nuorisotyötä tekeviä ja työstä kiinnostuneita kokoava tapahtuma, jossa toimijat voisivat tutustua toistensa tapoihin hyödyntää digitaalista mediaa ja teknologiaa nuorten parissa tehtävässä työssä sekä jakaa omia hyviä käytäntöjään. Tästä ideasta syntyi SomeCamp ja ensimmäinen SomeCamp pidettiin jo seuraavana vuonna Kangasalalla.

SomeCamp on rento ja osallistava tapahtuma, jossa jokainen osallistuja pääsee kiinni tekemiseen. Ohjelma vaihtuu vuosittain, mutta SomeCamp rakentuu innostavista keynote-puheenvuoroista, yhdessä innovoinnista ja ryhmätyöskentelystä – vapaa-ajan ohjelmaa unohtamatta. Tapahtuman järjestämisestä vastaa Verke.