SomeCamp

Digitaalisen median ja teknologian nuorisotyölliseen käyttöön keskittyvä SomeCamp-tapahtuma kokoaa vuosittain kuntien, seurakuntien ja järjestöjen työntekijöitä sekä muita aiheesta kiinnostuneita yhteen.

SOMECAMP 2020

Ilmoittaudu mukaan SomeCamp-tapahtumaan täällä! Ilmoittautuminen on auki 30.6.2020 asti tai niin kauan kuin paikkoja riittää (tarjolla on 50 paikkaa).

Verken jo perinteeksi muodostunut SomeCamp-tapahtuma järjestetään tänä vuonna kokonaan verkossa, myöhemmin ilmoitettavilla verkkoalustoilla. Tarjoamme tukea SomeCampissa käytettävien teknisten alustojen käyttöön, eli emme edellytä aiempaa kokemusta kyseisten verkkoalustojen käytöstä.

SomeCamp on suunnattu aivan kaikille digitaalisesta nuorisotyöstä kiinnostuneille: voit olla jo kokeneempi konkari tai vasta aloittelemassa digitaalista nuorisotyötä.

Vuonna 2020 keskitymme tapahtuman läpileikkaavana teemana suunnitelmallisuuteen digitaalisessa nuorisotyössä.


TAPAHTUMAN RAKENNE

SomeCamp 2020 kestää 16.9.-5.11. ja se rakentuu yhteisestä aloituksesta, pienryhmissä työskentelystä ja kahden päivän yhteisestä ohjelmasta. Toivomme ilmoittautujilta sitoutumista kaikkiin tapahtuman työskentelyjaksoihin, sillä tapahtuma muodostaa kokonaisuuden ja ryhmän toiminnan kannalta on tärkeää että kaikki pystyvät olemaan läsnä koko ajan.

Kick-off keskiviikkona 16.9. klo 14-16

SomeCamp 2020 käynnistyy! 16.9. on ilmoittautuneiden ensimmäinen yhteinen kokoontuminen. Kick-offissa kuulemme myös ensimmäistä huippupuhujaa, joka kertoo suunnitelmallisuudesta omassa työssä. Avauksen jälkeen ilmoittautuneet jakaantuvat ryhmätöiden teemojen mukaan ryhmiin ja tutustuminen aloitetaan omassa ryhmässä verkeläisten kanssa.

Ryhmätyöskentely keskiviikkoisin 30.9.-21.10. klo 13-15

Osallistujat voivat valita, mihin ryhmään haluavat osallistua: digitaalinen teknologia ryhmätoiminnassa, nuorisotyölliset botit tai sosiaalisen median kampanja nuorille. Ryhmissä tuotetaan otsikkonsa mukaisia toimintamalleja ja sisältöä nuorisotyöhön sekä kokeillaan erilaisia tapoja nuorisotyöllisen toiminnan suunnitteluun.

Ryhmät kokoontuvat yhteisen ryhmätöiden aloituksen (30.9.) jälkeen 7.10.-21.10. keskiviikkoisin klo 13-15. Ryhmissä työskentelyyn kuuluu myös itsenäistä työskentelyä, jolle on hyvä varata pari tuntia viikossa. Ryhmiin ilmoittaudutaan ilmoittautumislomakkeen yhteydessä.

Ryhmätyöskentelystä tarkemmin:

Teema Ryhmän tavoite
Digitaalinen teknologia ryhmätoiminnassa Ryhmä keskittyy siihen, miten erilaisia digitaalisen teknologian välineitä voidaan hyödyntää nuorisotyöllisessä ryhmätoiminnassa. Digitaalinen nuorisotyö ei suinkaan ole vain verkossa toimimista, vaikka poikkeustilassa se saattaa niin ehkä näyttäytyäkin. Digitaalisilla toimintavälineillä on valtavasti potentiaalia myös nuorten ryhmien kanssa kasvokkain tehtävään toimintaan. Digitaaliset välineet ovatkin erinomainen lisä mm. nuorten ryhmätoiminnan aiheena, nuorten luovuuden herättelyssä tai vaikkapa koululuokkia ryhmäyttäessä. Ryhmässä ideoimme ja kokeilemme käytännössä erilaisia lähestymistapoja, joiden tulokset voimme jakaa risuineen ja ruusuineen muille. Käytännön kokeilut toteutetaan itsenäisesti tapaamiskertojen välissä.
Nuorisotyölliset botit Ryhmässä rakennetaan Suomen hienoin ja monipuolisin nuorisotyöllinen botti. Botin moottorina toimii IBM Watson. Osallistujat pääsevät yhdessä tutustumaan Watsonin toimintaan ja harjoittelemaan sen käyttöä. Työ vaatii omatoimista tekstin tuottamista tapaamisten väleissä. Botin rakentaminen Watsonin avulla vaatii esimerkkejä keskusteluista, valmiita vastauksia ja sanojen synonyymejä. Näitä kaikkia tullaan tuottamaan yhdessä ja ohjatusti syksyn aikana. Botille tuotettu aineisto tullaan julkaisemaan vapaasti kaikkien käyttöön. Työskentely tapahtuu pääsääntöisesti yksin. Yhteisillä ryhmäkerroilla tarkastellaan projektin etenemistä.
Sosiaalinen media Ryhmässä suunnitellaan sosiaalisen median kampanja, jonka tavoitteena on kannustaa nuoria osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun somessa heitä kiinnostavista teemoista. Syksyn aikana tehdään kampanjan somesisältöjä valmiiksi (esim. videoita ja kuvia) ja suunnitellaan kampanjalle toteutus. Somekampanjan käytännön toteuttamisen ohella ryhmässä opitaan visuaalista sisällöntuotantoa ja suunnitelmallisuutta somen hyödyntämiseen nuorisotyössä.

 

Intensiivipäivät keskiviikkona ja torstaina 4.-5.11.

Keskiviikko 4.11. klo 9-17
– Yhteinen aamukahvi
– Intensiivipäivien aloitus
– Keynote + Q&A-tuokio: Katse eteenpäin: miten suunnitelmallisuus auttaa pääsemään tavoitteisiimme?
– Lounastauko
– Ryhmien tuotoksien käsittely: mitä saimme pienryhmissä aikaan?
Mitä opimme ryhmätyöskentelyn aikana suunnitelmallisuudesta digitaalisessa nuorisotyössä ?Työstämme yhdessä opitusta tuotoksen, joka toimii työkaluna digitaalista nuorisotyötä suunnitellessa.
– Päivän yhteenveto, seuraavan päivän ohjeistus ja iltaohjelman esittely

klo 18.00 Vapaaehtoista Iltaohjelmaa
– Stand-up koomikko Joni Suikeli
– Neljä teemoitettua iltaohjelmahuonetta
– Pasin tietovisa

Torstai 5.11. klo 9-16
– Yhteinen aamukahvi
– Keynote ja Q&A-tuokio: Miten suunnitelmallisuus tekee toiminnastamme vähemmän haavoittuvaa tulevaisuuden muutoksille?
– Miten lisätä suunnitelmallisuutta omassa työyhteisössä?
Työkaluja tulevaisuuden ennakointiin
– Lounastauko
– Ideoita, menetelmiä ja välineitä digitaaliseen nuorisotyöhön
Osallistujien vetämät työpajat I
Osallistujien vetämät työpajat II
– Yhteenveto ja päätössanat

(HUOM! Kellonajat ja sisällöt tarkentuvat myöhemmin)


KÄYTÄNNÖN INFOA

SomeCamp 2020 järjestetään kokonaisuudessaan verkossa, myöhemmin ilmoitettavilla alustoilla. Tapahtuma on osallistujille maksuton, mutta varmistuthan ennen ilmoittautumista työajan käytöstä ylläolevan aikataulun mukaisesti.

Ilmoittautuminen on auki 30.6. asti tai niin kauan kunnes tapahtuma tulee täyteen. Jos olet ilmoittautunut etkä pääsekään osallistumaan, toivomme mahdollisimman pikaista perumista ilmoittamalla asiasta osoitteeseen info@verke.org.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!


Liity tapahtuman Facebook-eventiin täällä.


Katso tallenne 19.5. järjestetystä infotilaisuudesta:

———————
SomeCampin historiaa

SomeCamp sai alkunsa Irlannissa maaliskuussa 2014 järjestetyssä kansainvälisessä Screenagers-seminaarissa, jonne kokoontui 70 nuorten parissa työskentelevää Irlannista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Suomesta, Tanskasta, Itävallasta ja Slovakiasta. Tiiviin kolmipäiväisen seminaarin tarkoituksena oli jakaa eri maiden hyviä käytäntöjä, joissa yhdistyvät informaatio- ja kommunikaatioteknologia sekä nuorisotyö. Suomesta paikalla oli edustettuna kahdeksan hengen delegaatio Verkestä, Joensuun ja Tampereen seurakunnista, EHYT ry:stä, Espoon kaupungin liikunta- ja nuorisopalveluista sekä Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksesta.

Toimijat saivat tapahtumasta ajatuksen, että myös Suomessa olisi hyvä järjestää kansallinen kuntien, seurakuntien ja järjestöjen digitaalista nuorisotyötä tekeviä ja työstä kiinnostuneita kokoava tapahtuma, jossa toimijat voisivat tutustua toistensa tapoihin hyödyntää digitaalista mediaa ja teknologiaa nuorten parissa tehtävässä työssä sekä jakaa omia hyviä käytäntöjään. Tästä ideasta syntyi SomeCamp ja ensimmäinen SomeCamp pidettiin jo seuraavana vuonna Kangasalalla.

SomeCamp on rento ja osallistava tapahtuma, jossa jokainen osallistuja pääsee kiinni tekemiseen. Ohjelma vaihtuu vuosittain, mutta SomeCamp rakentuu innostavista keynote-puheenvuoroista, yhdessä innovoinnista ja ryhmätyöskentelystä – vapaa-ajan ohjelmaa unohtamatta. Tapahtuman järjestämisestä vastaa Verke.