Uutiset 05.09.2018

Nuorisokeskus Anjalassa tuunattiin keppareita digiaikaan

Verken Juha Kiviniemi opasti maker-työpajassa, mitä syntyy, kun mikrokontrolleri ja keppihevonen laitetaan yhteen.

“Tekninen värkkäily, ohjelmointi ja muu maker-toiminta tuntuvat joskus kovin erilliseltä saarekkeelta muusta nuorisotyöstä”, Juha kertoo. “Monien on kuitenkin helppo konkretisoida nuorisotyön tavoitteita kädentaitojen tai nuorten harrastustoiminnan kautta.”

Työpajassa opeteltiin rakentamaan keppihevosille  vauhdissa vilkkuvat LED -silmät itse valitulla värillä. Samalla osallistujat pääsivät opettelemaan hieman ohjelmoinnin perusteita. LEDien käyttäytymistä ohjattiin yhdistämällä virtapiiriin mikrokontrolleri.

Keppareiden silmät pystyi esimerkiksi ohjelmoimaan vilkkuviksi, tai silmät sai syttymään vauhdissa.

Lue tästä tarkka selostus siitä, mitä keppareille tehtiin: LED-keppihevoset micro:bitillä

Isoja juttuja pienelläkin panostuksella

“Huomasin sen, että me aikuiset aika helposti säikytään uusia asioita. Nuorisotyöntekijät voivat pienelläkin panostuksella tehdä aika isoja juttuja”, kertoo työpajaan osallistunut Sanna Spisak Suomen nuorisokeskusyhdistyksestä.

“Nuorisotyö voi olla monimuotoista: tällainen maker-toiminta on nykyajassa kiinni.”

Työpajan osallistujat saivat mukaansa pajassa käytetyn mikrokontrollerin, jolla ohjelmoinnin ja värkkäilyn opettelua on helppo jatkaa joko itsekseen tai toimipaikassa nuorten kanssa.

Kontrollerilla voi rakentaa laitteisiin erilaisia digitaalisia toiminnallisuuksia, tai vaikka pelkästään harjoitella ohjelmoinnin perusteita.

 

Materiaaleja mikrokontrollerin käyttöön koulu- ja kerhotoiminnassa (Innokas-verkosto)

Ideoita ja ohjeita mikrokontrollerin hyödyntämiseen (Micro:bit)

Video maker-kulttuurista