Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää

Videosarjassa käsitellään erilaisia teknologiasia aiheita ja sanoitetaan niitä nuorisotyön kielelle. Teemoina ovat muun maussa tekoäly, tietoturva, virtuaalitodellisuus, digitaalinen luovuus ja monia muita tärkeitä ja ajankohtaisia asioita.

Osa 1: Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää tekoälystä

Skynet tulee, oletko valmis?! Tässä videossa mennään hieman maailmanlopun skenaarioista syrjään ja kerrotaan mitä tekoälystä on hyvä tietää juuri nyt. Tekoäly voi esimerkiksi kertoa omia runoja sateisina iltoina tai auttaa nuorisotyöntekijää ymmärtämään paremmin nuoren taustoja ja siten helpottaa vuorovaikutusta nuorten kanssa.

Osa 2: Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää yksityisyyden suojasta

Tuleeko käyttöehdot lukea? Mitä yksityisyys digitaalisessa maailmassa tarkoittaa nuorisotyön kannalta? Miten oman identiteetin voi suojata verkossa? Tietoturva, tietosuoja ja identiteetti ovat tämän videon aiheita. Videolla neuvotaan myös miten suojaudut signaaleilta ja teet oman foliohatun. Haastateltavina Elias Aarnio, Sonja Soini (Pelastakaa Lapset), Antti Kettunen (Tieto) ja Jim Bergström (Vuoden nuori suunnittelija 2018).

Osa 3: Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää työn muutoksesta

Työ muuttuu kovaa vauhtia. Tulevaisuuden työhön vaikuttaa teknologian kehittyminen, väestön ikääntyminen ja globaalissa taloudessa toimiminen sekä yleisesti maailman muuttuminen, kuten esimerkiksi ilmastonmuutos. Miten nämä muutokset tulevat vaikuttamaan meihin ja työntekoon? Haastateltavina Mikko Dufva (Sitra), Sanna Huttunen (Oodi), Pauliina Seppälä (Mesenaatti), Kalle Vähä-Jaakkola (Space Nation) ja Jari Jaanto (Startup Stuntman).

Osa 4: Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää aktivismista

Digitaalisuus mahdollistaa uudenlaisen aktivismin. Erilaiset ihmiset voivat osallistua omalla tavallaan ja koittaa muuttaa maailmaa kotisohvaltaan. Entä, onko kaljakellunta myös aktivismia? Miten meemejä hyödynnetään aktivismissa ja ja miksi somekupla voi olla myös hyvä asia? Katso video, niin tiedät enemmän!

Osa 5: Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää peliyhteisöistä

Pelaaminen ja leikkiminen on yksi vanhimmista sosiaalisen kanssakäymisen muodoista. Mitä peleissä syntyvät peliyhteisöt merkitsevät pelaajille? Voiko niiden kautta työllistyä? Entä minkälaisen vertaistuen pelit tarjoavat? Tällä videolla pääset sukeltamaan pelimaailmaan yhteisöpäähän ja kuulet lisää pelaamisen merkityksellisyydestä.

Pst! Voit ladata kaikki videolla näkyvät pelit Verken Google Play -kaupasta osoitteesta: https://play.google.com/store/apps/developer?id=Verke

Osa 6: Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää vaikuttavuuden mittaamisesta

Asiantuntija Jussi Pyykkönen sukeltaa videolla syvälle vaikuttavuuden mittaamisen maailmaan ja selventää selkeästi kaiken mitä sinun tulisi tietää aiheesta. Videon lopussa kuulet kaksi esimerkkiä mittaamisen mahdollisuuksista kun Tomas Lehtinen Espoon kaupungilta kertoo voiko tekoäly ennustaa lastensuojeluasiakkuuden ja Riikka Kämppi Unicefiltä kuvailee miten datalla voidaan vaikuttaa ihmisiin.

 

Osa 7: Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää saavutettavuudesta

Mitä saavutettavuus ja saavutettavuusdirektiivi tarkoittavat? Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta eli digipalvelulaki astui voimaan huhtikuussa 2019 ja saavutettavuusvaatimusten soveltaminen käynnistyi syyskuun 2019 lopussa. Lain tarkoituksena on, että mahdollisimman moni pystyy käyttämään digitaalisia palveluita. Videolla näet mitä vaatimuksia laissa on ja millaisia toimia se edellyttää.