Materiaali 11.12.2019

Vinkit TikTokin käyttöön

Mikä ihmeen TikTok? TikTok on tämän hetken kuumimpia sovelluksia, jolla on yli 500 miljoonaa käyttäjää. Sovellus on erityisen suosittu nuorten keskuudessa. TikTokiin voi ladata lyhyitä (15 sekuntia pitkiä) videoita, joissa usein tanssitaan, tehdään jotain hauskaa tai lip syncataan, eli huulisynkataan, tunnettujen biisien tahtiin.

  1. Voit ladata TikTokin puhelimesi sovelluskaupasta. TikTokissa videoita voi selata ilman käyttäjätunnusta, mutta kommentointi, tykkääminen ja sisällön lataaminen edellyttää käyttäjätunnuksen.
  2. Kun avaat sovelluksen, olet kotisivulla, jossa on osiot “For You” ja “Following”. For you -osiossa näytetään sinulle algoritmien avulla erilaisia TikTok-videoita. Vierittämällä For you -sivua ylöspäin voit selata kotisivulla esiintyviä videoita. Pyyhkäisemällä vasemmalle pääset katsomaan videon tekijän profiilia. Following -sivulla pääset katsomaan uusimpia videoita seuraamiltasi käyttäjiltä. Jotta voit seurata käyttäjiä, sinun tulee luoda profiili sovellukseen.
  3. Discover-välilehdellä (suurennuslasi-kuvake) voit etsiä videoita ja käyttäjätilejä. Näet sivulla myös suosituimmat aihetunnisteet eli hashtagit. Selaile TikTokin sisältöjä monipuolisesti, jotta näet millaista sisältöä sovelluksessa suositaan. Kysy myös nuorilta, ketä he seuraavat TikTokissa ja opit mistä nuorten suosikkisovelluksessa puhutaan juuri nyt. Useat trendit nousevat sosiaalisen median kautta arkielämään. TikTokista on noussut esimerkiksi tanssityylejä ja kappaleita suursuosioon.
  4. Muiden sosiaalisen median sovellusten tapaan TikTokissa on myös mahdollisuus yksityisviesteihin inbox-sivulla. Alarivin plus-kuvakkeesta voit jakaa lisäksi omaa sisältöä TikTokissa.
  5. Kun avaat TikTok-videon ruudun oikeassa alareunassa näet valikon, josta pääset katsomaan videon tykkäykset, kommentit ja voit jakaa videon muille. Alareunasta löydät myös biisin, jota videolla on käytetty ja sitä klikkaamalla näet missä muissa TikTok-videoissa kyseistä kappaletta on käytetty. Reunassa olevasta valikosta pääset myös tarkastelemaan käyttäjätiliä, joka on ladannut videon.

TikTokissa suosittua sisältöä ovat erityisesti haasteet, jotka leviävät hashtagien alla. Haasteet luovat myös yhteisöllisyyttä käyttäjien välille. TikTokissa videoita voi editoida itse ja luoda siten persoonallista sisältöä esimerkiksi videossa esiintyvien siirtymien avulla. Kuten monissa muissakin kuva- ja videosovelluksissa, myös TikTokissa on naamafilttereitä, joita voi käyttää videota kuvatessa. TikTokia käyttäessä nuori siis oppii sisällöntuotannon taitoja ja videokuvasta.

Suomalaisia tunnetuimpia tiktokkaajia on varmasti Jennifer Käld, jolla on yli 4 miljoonaa seurajaa. Vaikka sovellus on suosittu erityisesti nuorten keskuudessa, on siellä myös vanhempia tiktokkaajia. Sovelluksen sisältö toimii siis kaikenikäisille. Tartu rohkeasti älypuhelimeen ja lataa sovellus, niin tiedät mikä on suosittua juuri nyt!


Avainsanat