Materiaali 03.04.2020

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Usein kysyttyjen kysymysten osiosta löydät yleisimpiin verkossa tehtävään nuorisotyöhön liittyviin kysymyksiin vastaukset. Mikä palvelu sopisi parhaiten videotapaamiseen? Miten Instagramiin voisi ajastaa postauksia? Entä miten nuoria saadaan Discord-kanavalle? Näihin löydät vastauksia tältä sivulta. Puuttuuko sivulta jokin oleellinen sinua mietityttävä aihe? Jätä oma kysymyksesi sivun lopussa olevaan lomakkeeseen, päivitämme sivua säännöllisesti.

Minulla ei ole aiempaa kokemusta nuorisotyöstä verkossa. Mistä minun kannattaisi aloittaa?Nuorisotyötä tehdään verkossa hyvin monin eri tavoin. Oleellista on löytää sinulle luontainen ja mieluisa tapa tehdä työtä, joka myös tavoittaa nuoret ja vastaa heidän tarpeisiinsa. Aloita esimerkiksi tutustumalla nuorten suosimiin somepalveluihin, kuten Instagramiin, Snapchatiin, TikTokiin, WhatsAppiin ja YouTubeen. Tutustu huolellisesti myös palveluiden käyttöehtoihin. Katso, mitkä suomalaiset tilit ovat palveluissa tällä hetkellä suosittuja, millaista keskustelua niissä käydään ja mitkä teemat ovat palveluissa ylipäänsä trendaavia. Mieti, mikä on työsi kohderyhmä ja millaista toimintaa haluat kohderyhmällesi tarjota verkossa. Muista myös ottaa nuoret mukaan toiminnan suunnitteluun. Kun olet kirkastanut toiminnan sisältöä ja kohderyhmää, kannattaa miettiä tarkemmin, missä ympäristöissä toimintaa voisi lähteä toteuttamaan. Kuten kasvokkain myös verkossa on tärkeää tehdä työtä omalla persoonalla eikä piiloutua organisaation nimimerkin taakse. Jos kaipaat tukea verkko-ohjaukseen, tutustu esim. Koordinaatin kokoamiin vinkkeihin sekä aiheesta tuotettuun oppaaseen. Myös Verken materiaalisivuilta löydät paljon erilaista tukimateriaalia toiminnan käynnistämiseen ja verkossa työskentelyyn.

Miten perinteistä ”nuokkaritoimintaa” voidaan toteuttaa nyt poikkeustilanteessa verkossa?
Useat verkkoympäristöt taipuvat hyvin avoimeen nuorisotyöhön. On hyvä kuitenkin lähteä siitä ajatuksesta, että fyysistä toimintaa ei voi eikä kannata yrittää siirtää sellaisenaan verkkoon, koska verkossa tapahtuva kohtaaminen ja vuorovaikutus ja eri palvelujen toiminnallisuudet eroavat fyysisestä ympäristöstä. Toisaalta verkko voi mahdollistaa uudenlaisia toiminnallisuuksia sekä tavoittaa sellaisia nuoria, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet nuorisotilan toimintaan. Moni toimija järjestää avointa toimintaa nuorille esim. Discordissa. Myös nuorten suosimia Instagramia, Snapchatia, TikTokia, YouTubea ja WhatsAppia voi hyödyntää osana verkossa järjestettävää avointa toimintaa. Pienryhmätoimintaan on hyödynnetty erilaisia etäkokousten pitämiseen kehitettyjä palveluja, kuten Skypeä, Zoomia, Google Hangouts Meetiä, Teamsia ja Jitsiä. Mahdollisuuksia on siis paljon ja oleellista on löytää sinun kohderyhmäsi tarpeita parhaiten vastaavat toimintatavat ja välineet.

Kannattaako somea tehdä henkilökohtaisella vai organisaation tilillä?
Tilin luonne riippuu paljon sekä palvelusta että tekemisen tavoitteesta. Työtä, joka on luonteeltaan viestintää, voi olla lähtökohtaisesti selkeämpää tehdä organisaation nimissä. Vuorovaikutteisessa ja kohtaavassa työssä on sen sijaan usein luontevampaa, että tili assosioituu tiettyyn nuorisotyöntekijään, sillä nuoret samaistuvat helpommin yksittäisiin nuoriso-ohjaajiin. Toinen kysymys on käytettävä palvelu, sillä joissain palveluissa käyttöehdot sallivat vain yhden tilin luomisen. Palvelun luonne vaikuttaa myös asiaan, sillä esimerkiksi Snapchatissa vuorovaikutuksen luonne on niin henkilökohtaista, että organisaatiot ovat siellä harvemmin menestyneet. Katso siis läpi palvelun käyttöehdot ja tutustu kunkin palvelun ominaispiirteisiin ja vertaa niitä oman sometyön nuorisotyöllisiin tavoitteisiin.

Jos haluaisi luoda väliaikaisen chat-alustan ryhmälle nuoria (jota olisi helppo käyttää sekä koneella että mobiilissa, eikä olisi minkään somepalvelun alla), niin mitä vaihtoehtoja tähän löytyy?
Monet nuorisoalan toimijat hyödyntävät palveluissaan muun muassa suomalaisen Ninchatin kehittämää työkalua. Lisäksi esimerkiksi Heimon kautta voi saada oman keskustelualustan päivässä. Toki tarjolla on monia muitakin laadukkaita maksullisia työkaluja. Jos haluat käyttää maksuttomia chat-alustoja, tutustu esim. Matleena Laakson kokoamiin vinkkeihin. Ilmaischattien käytettävyys ei useinkaan ole kovin kummoinen ja kannattaa myös suhtautua suurella varauksella niiden tietoturvallisuuteen.

Mitä hyviä ruotsinkielisiä verkkopalveluja on tarjolla nuorille?
Kannattaa tutustua esim. valtakunnalllisiin Ungdomsliv.fi ja Ungasidéer.fi -sivustoihin, Luckanin ylläpitämään UngInfoon, Pohjanmaalla toimivaan Decibel.fi-portaaliin sekä Förbundet Kristen Skolungdomin Fråga prästen-palveluun. Paikallisia ruotsinkielisiä verkkopalveluja ja -toimintoja kannattaa tiedustella suoraan esimerkiksi kunnan nuorisopalveluista.

Onko teillä tuoretta listausta teinien suosimista nettipeleissä? Teineillä tarkoitan nyt about 14–16-vuotiaita.
Pelit ja niiden suosio saattavat vaihdella kovastikin alueittain tai vaikka ihan pelkästään kaveripiirin sisällä. Todennäköisesti jokin seuraavista peleistä osuu mainitsemaasi kohderyhmään: Counter Strike: Global Offensive (K16), Fortnite (+ muut battle royale genren pelit), Minecraft, uusin FIFA- tai NHL-sarjan peli, Overwatch, League of Legends, DOTA 2, DOTA underlords, Clash Royale, Farmville, Super Smash Bros Ultimate.

Olen kuullut, että TikTokiin liittyy paljon negatiivisia ilmiöitä, kuten kiusaamista ja ahdistelua. Voiko TikTokia käyttää nuorisotyössä?
Kaikkiin palveluihin, joissa on paljon käyttäjiä, liittyy lieveilmiöitä eikä TikTok ole tässä poikkeus. Nuorisotyön yhtenä keskeisenä lähtökohtana on toimia niissä ympäristöissä, missä nuoret jo muutenkin ovat, ja tarjota näin heille tukea ja ohjausta. Harvemmin nuoret myöskään liittyvät palvelun käyttäjiksi sen vuoksi, että nuorisotyö on siellä. TikTokissa on ollut nuorisotyön toimijoita jo jonkin aikaa. Palveluun on tuotettu paljon hyvää nuorisotyöllistä sisältöä, jota voi etsiä esimerkiksi aihetunnisteella “nuorisotyö”. TikTok on laajan yleisönsä ansiosta myös hyvä kanava markkinoida muualla verkossa tapahtuvaa nuorisotyötä. Kannustamme tutustumaan aina ensin huolellisesti jokaisen palvelun käyttöehtoihin sekä pohtimaan palvelun mahdollisuuksia ja riskejä oman organisaatiosi ja sen kohderyhmän näkökulmasta.

Voiko Instagramissa ajastaa postauksia?
Instagramissa voi ajastaa julkaisuja käyttämällä maksutonta Creator Studio -sivustoa. Sivuston käyttö edellyttää yritystiliä Instagramissa, minkä voit asentaa näillä ohjeilla. Verken sivuilta löydät yksityiskohtaiset ohjeet postauksen ajastamiseen.

Miten saan Instagramissa linkin upotettua storyyn?
Instagram Storyihin saa lisättyä linkkejä vain jos sinun tililläsi on yli 10 000 seuraajaa tai tilisi on verifioitu eli Instagramin toimesta hyväksytty, ja silloin profiilinimesi perässä on sininen merkki. Swipe up -linkitys tarinoihin ei siis onnistu keneltä vain. Normaalina käyttäjänä voit laittaa Instagramissa klikattavan linkin vain profiilitekstiisi eli biotekstiin.

Mitä alustoja kannattaa käyttää alakouluikäisten nuorten tavoittamiseen ja kohtaamiseen?
Palveluiden ikärajakysymys on haasteellinen. Lähtökohta on, että nuorisotyöntekijän tulee tutustua ennen uuden palvelun käyttöönottoa palvelun käyttöehtoihin, joissa määritellään myös se, mikä on palvelun ikäraja. Todellisuudessa asia on mutkikkaampi. Esimerkiksi TikTokin ikäraja on 13 vuotta ja WhatsAppin 16 vuotta, mutta on yleisesti tiedossa, että palvelut ovat suosittuja myös nuorempien keskuudessa. Toisaalta käyttäjät luovat palvelujen sisällön, eli vaikka palvelun ikäraja olisikin alhaisempi, voi palvelussa esiintyä sisältöä, joka ei ole soveliasta nuoremmille käyttäjille. Jos mietit toiminnan järjestämistä alakouluikäisille verkossa, kannattaa olla yhteydessä lasten huoltajiin ja pohtia yhdessä heidän kanssaan, mitä alustoja toiminnassa olisi tarkoituksenmukaista käyttää. Esimerkiksi YouTubessa ei ole ikärajaa sille, kuka videoita voi katsoa (poislukien K18-videot), joten sinne voi tuottaa sisältöä myös nuoremmille. Yhteydenpidossa voidaan myös hyödyntää erilaisia etäkokouksiin tarkoittettuja palveluita, ottaen toki huomioon palvelujen mahdolliset ikärajamääritykset.  Esim. Partio on listannut sivuilleen vinkkejä, miten partio-ohjelmaa voidaan toteuttaa etänä myös alle 13-vuotiaille. Voit lisäksi ohjata nuoria olemassa oleviin valtakunnallisiin verkkopalveluihin, jotka on suunnattu myös alle 13-vuotiaille, kuten esim. Netari.fi, Nuortennetti, Sekasin-chat ja Fisucraft.

Striimaamme tanssitoimintaa Instaan / TikTokiin / Snäppiin / Tubeen. Millaista musiikkia saamme käyttää?
Teosto ja Gramex ovat tehneet väliaikaisia muutoksia tekijänoikeuskäytäntöihin. Muutokset ovat voimassa niin kauan kuin kokoontumisrajoitus kestää. Jatkoa varten kannattaa varmistaa oman organisaation hallinnosta, millainen lupa teille on hankittu. Osa palveluista (esim. YouTube) voi estää videon julkaisemisen tai antaa bännit, jos huomaavat videossa käytetyn tekijänoikeuden alaista musiikkia. Kannattaa siis pohtia, voisiko toiminnassa käyttää vapaassa käytössä olevaa ilmaista tai edullista musiikkia (ks. listaus palveluista), tai jos tanssivideoita voisi julkaista suljetulle ryhmälle.

Organisaatiossamme on kielletty joidenkin somepalveluiden käyttö nuorisotyössä nuorten tietosuojaan vedoten. Miten tähän tulisi nuorisotyöntekijänä suhtautua?
Digitaalinen turvallisuus, mukaan lukien tietosuoja ja yksityisyys tulee ottaa aina vakavasti huomioon. Siksi on tärkeää tutustua jokaisen palvelun käyttöehtoihin erityisesti, kun suunnitellaan uuden palvelun käyttöönottoa. Palvelun mahdollisista tietosuojaan liittyvistä riskeistä on tietysti hyvä myös informoida käyttäjiä eli nuoria. On myös tärkeää noudattaa oman organisaation ohjeistuksia. Koska nuorisotyö pyrkii vastaamaan nuorten toiveisiin ja tarpeisiin sekä toimimaan niissä fyysisissä ja digitaalisissa ympäristöissä, missä nuoret viettävät vapaa-aikaansa, voidaan toiminnan kehittämisessä ajoittain törmätä esimerkiksi hallinnollisiin haasteisiin. Jos oman organisaation ohjeistukset ovat ristiriidassa nuorisotyön tavoitteiden ja toimintojen kanssa, kannustamme olemaan yhteydessä organisaatiosi vastaaviin henkilöihin ja keskustelemaan asiasta rakentavasti. Oli kyse sitten verkkoyhteyksistä tai uusien palveluiden käyttöönotosta, usein rakentavan keskustelun pohjalta voidaan löytää luovia ja kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja. Jos päätös on edelleen kielteinen, sinulla on myös oikeus saada organisaatioltasi selkeät perustelut tehdyille päätöksille ja linjauksille.

DISCORD

Pitääkö Discordiin tehdä jokaiselle työntekijälle oma tili vai riittääkö vain yksi tili koko organisaatiolle?
Suosittelemme vahvasti, että jokaiselle työntekijälle tehdään oma tili. Jo käytännön kannalta on helppoa, että palvelimella voi olla useampi työntekijä samaan aikaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että nuoret samaistuvat persooniin ja heidän on helpompi keskustella ja lähestyä yksilöitä kuin kasvotonta organisaatioprofiilia.

Kannattaako Discordissa tehdä jokaiselle toimipisteelle oma palvelin, vai vain kanava ja organisaatiolle yksi palvelin?
Tämä riippuu siitä, kuinka selkeästi toimipisteitä halutaan erotella. Toisaalta, verkossa tapahtuvassa työssä maantieteellisillä rajoilla ei ole kovinkaan paljoa merkitystä ja ohjauksellisesti ajatellen nuorelle on helppoa saada palvelua yhdestä paikasta. Samalla resursseja voidaan käyttää tehokkaammin, kun keskitytään yhteen palvelimeen.

Entä jos osalla toimipisteistä on jo aiemmin ollut Discord-palvelin ja osa organisaatiosta on vasta nyt aloittamassa Discordin käyttöä? Voiko aiemmin perustettuja kanavia jäsenineen siirtää uuden palvelimen alle?
Ei voi, mutta palvelinta voi muokata paljonkin, nimeä myöten.

Paljonko Discord -palvelimelle mahtuu porukkaa?
Palvelimille mahtuu normaalisti 250 000 käyttäjää joista 5000 voi olla samaan aikaan linjoilla, joten rajan ei nuorisotyössä pitäisi tulla aivan heti vastaan. Kanavia yhdellä palvelimella voi olla 500 ja erilaisia rooleja 250. Yksittäisten kanavien käyttäjämäärää ei ole rajattu, joskin livestriimiä Discordin sisällä mahtuu seuraamaan kerrallaan 50 henkeä (raja korkeampi poikkeusoloissa, normaalisti 10).

Miten kun somessa ei voi verifioida olevansa nuorisotyöntekijä, vaan kuka vaan voi esim. Discordissa ottaa lähes identtisen nimen ja esiintyä kenenä tahtoo?
Tämä on todellinen riski verkkopalveluissa. Työntekijöiden tileistä ja niiden tarkasta kirjoitusasusta voi kuitenkin infota omassa viestinnässään ja tarpeen tullen eri palveluissa voi myös ilmiantaa väärennettyjä tilejä. Organisaation nettisivuilla on myös hyvä listata työntekijöiden käyttämät ympäristöt ja nimimerkit. Jos Discordissa on käytössä esimerkiksi sääntö-/tai tervetuloa kanava, niin sinne on myös hyvä listata työntekijöiden käytössä olevat nimimerkit.

Olen pystyttänyt Discord-kanavan. Miten saan nuoret kanavalle?
Discordin erityispiirre on, että kanavalle/palvelimelle liittyäkseen nuoret tarvitsevat kutsulinkin. Tässä kohtaa sinun olisi hyvä viestiä omasta toiminnasta mahdollisimman monessa paikassa. Apuun kannattaa ottaa omien some- ja viestintäkanavien lisäksi mahdolliset yhteistyökumppanit. Esimerkiksi yhteistyössä koulujen kanssa, mm. Wilma-palvelun kautta on mahdollista tavoittaa paljon nuoria.

Discord -palvelin on pystyssä ja nuoret ovat löytäneet paikalle, mutta mitä siellä voi tehdä?
Discordin kautta voi vaihtaa kuulumisia, mutta tehdä toiminnallisiakin juttuja, kuten pitää levyraatia, pelata lautapelejä tai digitaalisia pelejä, järjestää kilpailuja tai kyselyitä. Tärkeä ominaisuus Discordissa on keino pitää yhteyttä samalla, kun tekee koneella jotain muuta. Nuori voi pelata samalla vaikka peliä, mutta pitää äänikanavan kautta yhteyttä toisiin ihmisiin, vaikka ei samaa peliä pelattaisikaan.

Miten saan Discord-palvelimeni kiinni, kun työntekijät eivät ole paikalla?
Ajatus siitä, että serveri on auki vain tiettyinä aikoina saattaa olla nuorille outo. Palvelun kulttuuriin kuuluu yleensä, että palvelimet ovat tavoitettavissa ja käytettävissä aina. Jos palvelimen sulkeminen tuntuu sinusta kuitenkin parhaalta tavalta toimia, onnistuu se helpoiten roolien kautta. @everyone-rooli on oletus, joka annetaan kaikille kävijöille. Järjestelmänvalvoja-oikeuksilla oleva henkilö voi poistaa @everyone-roolilta oikeudet kirjoittaa viestejä tai käyttää puhekanavia. Näin palvelin on ikään kuin lukossa. Asiasta on hyvä tiedottaa omissa säännöissä, mikäli sellaiset on tehty. Kirjoitusoikeudet pitää ottaa pois päältä ja muistaa laittaa päälle manuaalisesti joka kerta.

Mitä ovat Discord-botit?
Discord -botit ovat automaattisia pienoisohjelmia, joita voi lisätä omalle palvelimelle. Botit voivat esimerkiksi kerätä palvelimelta tilastoja, automatisoida moderointia tai soittaa musiikkia. Bottien avulla voi myös tehdä yksinkertaisia kyselyjä tai pelata muita kevyitä pelejä. Erilaisia botteja voi etsiä vaikkapa osoitteesta https://top.gg/.

Miten Discordissa voi pelata lauta- tai korttipelejä?
Discordiin asennettavilla boteilla voi pelata joitakin kevyitä pelejä. On myös pelialustoja, kuten Jackbox partypack, joiden kautta voi yhdessä pelata. Toinen nuorisotyössäkin hyväksi havaittu esimerkki on board game arena. Myös Steamin monia pelejä voi pelata porukalla. Näissä Discord jää lähinnä alustaksi pelien organisointiin ja pelinaikaiseen keskusteluun, mutta pelaaminen tapahtuu muualla.

VERKE

Kouluttaako ja konsultoiko Verke nyt korona-aikana?
Verke on myös joutunut muuttamaan toimintatapojaan ja sisältöjään koronasta johtuen, mutta siitä huolimatta koulutuksia ja konsultointeja toteutetaan etänä kevään 2020 aikana. Lisätietoja löydät: https://www.verke.org/koulutus-ja-konsultointi/.

Verke toimii digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskuksena. Mitä eroa on digitaalisella nuorisotyöllä ja verkkonuorisotyöllä?
Verkkonuorisotyö on nuorisotyön menetelmä, jota toteutetaan verkossa. Käytännössä verkkonuorisotyö voi olla esimerkiksi kahdenkeskisiä keskusteluja nuoren ja ohjaajan välillä verkkoympäristössä tai toiminnallisempaa tekemistä yhdessä ryhmän kanssa. Digitaalinen nuorisotyö ei ole menetelmä vaan kattotermi kaikelle nuorisotyölle ja -toiminnalle, jossa hyödynnetään tai käsitellään digitaalista mediaa ja teknologiaa joko verkossa tai kasvokkain.

Kysy Verkeltä

Lähetä meille kysymys verkkonuorisotyöstä tai laajemmin digitaalisesta nuorisotyöstä. Kysymys voi olla hyvin käytännöllinen tai yleisemmin nuorisotyötä ja nuoria koskeva. Voit myös kysyä Verken toiminnasta. Nostamme parhaat kysymykset sivulle.
  • Emme julkaise kysymysten esittäjien nimiä tai muita henkilötietoja.

Teemat
Avainsanat