Materiaali 02.11.2020

Instagram live – Vinkkejä liven tekoon ja ideoita sisältöön

Livelähetykset ovat nuorisotyössä Instagramin yksi suosituin sisältömuoto. Olet kenties itsekin törmännyt jonkun pitämään livelähetykseen Instagramissa tai pitänyt sellaisen itse? Mitä livelähetyksissä kannattaisi sitten ottaa huomioon? Entä mistä aiheista livelähetyksiä voisi pitää? Tähän vinkkilistaan olemme koonneet vinkkejä ja tärppejä livelähetyksen pitämiseen.

 1. Kun lähdet suunnittelemaan Instagramiin livelähetystä, mieti sille jonkinlainen runko valmiiksi etukäteen. Mikä on liven tavoite? Ketkä ovat livelähetyksen tavoiteltua kohderyhmää? Kauanko liven on arvioitu kestävän? Tuleeko sinne vieraita? Livelähetyksien maksimikesto on uuden päivityksen jälkeen neljä tuntia ja voit nykyään ottaa Instagramissa livelähetyksiin mukaan vieraita liittämällä käyttäjätilin livelähetykseen mukaan jako-ominaisuudella. Livelähetyksen alareunaan voi pinnata eli kiinnittää oman kommentin, johon voit esimerkiksi kertoa livelähetyksen aiheen tai kehottaa yleisöä kommentoimaan/kysymään. Instagramin livelähetyksestä on saatavilla myös omaa analytiikkaa. Voit Liven tiedoista katsoa kuinka moni on liveä seurannut ja näet myös mitkä käyttäjätilit ovat olleet liven yleisönä.
 2. Mainosta livelähetyksiä ennakkoon ja lyö lukkoon lähetykselle ajankohta, jolloin saat varmimmin yleisöä paikalle. Etukäteismainontaa voi tehdä esimerkiksi erilaisilla mainoskuvilla Instagram feediin. Mainonta ennakkoon on tärkeä keino saada ihmisiä paikalle. Livelähetyksen aloituksesta tulee ilmoitus käyttäjätilin seuraajille, mutta ilmoitusasetuksia voi jokainen säätää oman maun mukaan, jolloin kaikki eivät välttämättä saa lähetyksestä ilmoitusta. Pohdi samalla tallennatko liven omalle tilillesi talteen, jolloin se ei ole niin aikaan sidottu. Livelähetyksiä voi nykyään tallentaa IGTV:ksi* omalle käyttäjätilille.
  (*IGTV on Instagramin ominaisuus, jonne voi tallentaa omalla käyttäjätilillä pidempää videosisältöä. Normaalisti Instagramiin voi ladata enintään minuutin mittaisia videoita, mutta IGTV:ssä videoiden pituus voi olla enintään tunnin. IGTV:n videot näkyvät käyttäjätilin profiilissa ja halutessaan ne voi ladata näkyville myös tilin feediin.)
  Kaksi kuvakaappausta Instagramin feedin postauksista, joissa mainostetaan tulevia livelähetyksiä
 3. Muista sisällyttää livelähetykseen vuorovaikutusta, kuten normaalissakin someviestinnässä. Varaa yleisölle esimerkiksi kysymyksiä, joihin toivotaan liven aikana vastauksia tai avaa livelähetyksissä oleva kysymyslaatikko ja poimi sieltä yleisön jättämiä kysymyksiä liven aikana. Lähetyksen aikana voi kehottaa yleisöä myös tykkäämään ja kommentoimaan, jotta pidetään mukavaa tunnelmaa yllä ja yleisö aktiivisena.
 4. Usein livelähetyksen koukkuna on kiinnostava aihe, jota käsitellään livessä tai esimerkiksi nuoria kiinnostava vieras tai sellaisten paikkojen esittely, johon kenellä tahansa ei ole pääsyä. Olisiko mahdollista saada mukaan esimerkiksi lääkäriä, rekrytoijaa tai vaikka toista nuorta. Arkisistakin vieraista voi olla monelle nuorelle iloa ja hyötyä, sillä usein samaistuttava sisältö herättää kiinnostuksen somessa parhaiten. Tai olisiko mahdollista palkata mukaan joku kiinnostava somevaikuttaja? Jos löydät sopivan vieraan mukaan livelähetykseen, pohdi liittyykö hän mukaan omalla käyttäjätilillä, jolloin voit jakaa liven ruudun hänen kanssaan vai tuleeko hän paikan päälle pitämään livelähetyksen. Jos vieras/vieraita on tulossa mukaan, pohdi kannattaako heille kerätä kysymyksiä somekanavissanne jo etukäteen. Tällöin jutun aiheet on ennakolta linjattu ja juteltavaa varmasti riittää koko livelähetykseen. Vaikka kysymyksiä keräisi etukäteen, on hyvä jättää myös liven yleisölle mahdollisuus kysyä.
 5. Sovi etukäteen livelähetyksen moderointilinja. Miten reagoidaan, jos livelähetykseen tulee epäsopivaa tai häiriköivää viestintää? Otetaanko lähetykseen toinen henkilö moderoimaan keskustelua vai vastaako liven juontaja eli “host” myös moderoinnista? Vai hoitaako kenties nuoret itse moderoinnin? Tarvittaessa kommentoinnin voi laittaa myös kokonaan pois päältä.

Mitä sisältöä Instagramin livelähetyksessä voi tuottaa?

Kun selkeimmät linjat livelähetyksen rungosta, tavoitteista ja käytännön asioista on sovittu, on hyvä pysähtyä pohtimaan livelähetyksen tarkempaa sisältöä. Mitä livelähetyksessä voi tehdä?

Livelähetyksissä on oikeastaan vain taivas rajana. Nuorisotyössä ja nuorten kanssa sitä on käytetty esimerkiksi kokkailuun, askarteluun ja käsitöihin, yhteiseen urheiluun, keskusteluun ja kysymyksiin vastaamiseen. Livelähetyksiä voi tehdä muun muassa seuraavalla kärjellä:

 1. Tapahtumien livelähetykset
  Livelähetykset ovat suosittuja tunnelman välittäjiä erilaisista tapahtumista. Voit jakaa livessä yleisesti fiiliksiä tapahtumista, striimata livenä jokin tapahtumaosio, haastatella vieraita tai esiintyjiä tai esimerkiksi antaa liven seuraajille vaikutusvaltaa johonkin tapahtumaan liittyvässä elementissä, kuten esimerkiksi yleisö voi kommentoida mitä tilaisuudessa tapahtuu seuraavaksi kahdesta vaihtoehdosta.
 2. Juttelu ja keskustelu arkipäiväisistä teemoista
  Livelähetykset soveltuvat Instagram Storya pidemmiksi keskustelupaikoiksi. Onko nuoria mietityttänyt jokin asia viime aikoina? Onko maailmalla tapahtunut jotain mistä olisi hyvä puhua nuorten kanssa?
 3. Haasteet/Hauskanpito yhdessä
  Livelähetyksissä voi tehdä myös kevyempää sisältöä ja hullutella esimerkiksi tekemällä erilaisia yleisön ehdottamia/suosimia haasteita, kokkailla yhdessä etukäteen jaetun reseptin mukaan, katsoa sarjoja kommentoiden yleisön kanssa tai vaikka jakaa vinkkejä DIY-hengessä.
 4. Kyselytuokio jonkin teeman ympärille
  Valitse sopiva teema ja rakenna lähetys sen ympärille. Pyydä mukaan aiheen asiantuntija ja anna yleisölle mahdollisuus kysyä häneltä heistä kiinnostavista asioista. Voit vastaavasti kerätä myös ennakkoon kysymyksiä Instagram Storyssa kysymys-tarralla ja vastata niihin livessä.
 5. Haastattelut
  Mistä paikkakunnallanne puhutaan juuri nyt? Keneen nuoret haluaisivat tutustua? Etsi esimerkiksi eri ammattien edustajia ja pyydä heitä livelähetykseen haastateltavaksi kertomaan omasta työstään.
 6. Materiaalin tai uuden asian julkaisu/lanseeraminen
  Livelähetyksen voi rakentaa myös uuden materiaalin tai julkaistavan aiheen ympärille. Onko teillä tulossa jokin tapahtuma esimerkiksi? Tee livelähetys ennakkoon ja mainosta tilaisuutta lähetyksessä. Tai miten olisi tulevan somekampanjan mainostus ja tiedon jakaminen livelähetyksessä?

Kuvassa jonkun kädessä puhelin, jossa kuvataan Instagram livelähetystä tapahtumasta


Avainsanat