Kuva tietokoneen näytöstä, jossa avattuna YouTube-sivu.

Arkisto

YouTube muokkaa kulttuuriamme

29. toukokuun 2020

Me at the zoo. Siitä kaikki lähti liikkeelle. Kyseisellä videolla on melkein sata miljoonaa katselukertaa tätä blogia kirjoittaessani. Video on vuodelta 2005 eikä se ole kovinkaan kiinnostava, sitä voisi kuvailla jopa tylsäksi. Se on myös hyvin lyhyt. Se on kuitenkin hyvin tärkeä video, sillä se on ensimmäinen YouTubeen koskaan ladattu video.

Nykyisin YouTube on hyvin merkityksellinen palvelu monella tapaa. Se tarjoaa lähes loputtomasti sisältöä, on vuorovaikutteinen ja sallii monipuolisesti käyttäjiensä hallinnoida mieleisekseen katsomaansa sisältöä muun muassa erilaisten listauksien ja tilauksien avulla.
Merkitykselliseksi se on muuttunut myös minulle itselleni. Huomaan usein saavani itseni kiinni siitä, etten illalla laitakaan Netflixiä tai TV:tä päälle, vaan katselen YouTubesta lempitubettajieni (Tubettaja: YouTubeen sisältöä tuottava henkilö, joskus jopa botti) uutta materiaalia tai katselen vaikkapa itseäni kiinnostavia teknologiauutisia. Tarkistin, että tätä kirjoitusta tehdessäni, minulla on 230 YouTube-kanavaa tilattuna. Se on paljon sisältöä, sillä monet kanavat tuottavat sisältöä useamman kerran viikossa, jotkut jopa päivittäin. Ja jos tuo ei riitä omalle kärsimättömälle mielelleni, on minun helppo hakea mieleistäni katseltavaa nopeasti.

Sisällön määrä YouTubessa on tosiaan aivan käsittämätön, joidenkin arvioiden mukaan uusia videoita ladataan palveluun 300 tuntia joka minuutti. Videoita taasen katsotaan miljardi tuntia päivittäin! Huomattavaa on, että YouTube on erityisesti nuorison suosiossa. Monissa maissa YouTube tavoittaakin enemmän nuorisoa, kuin vaikkapa televisio. Yhdysvalloissa, pelkästään YouTuben mobiiliversio tavoittaa enemmän 18–34 vuotiaita katselijoita, kuin yksikään televisiokanava.

Uusi tapa esittää uudelle yleisölle

Suosion myötä YouTube on mahdollistanut myös aivan uudenlaisen tavan tuottaa sisältöä kulttuurisesta näkökulmasta. Se on hyvin helppo tapa ihmisille hakea inspiraatiota, jakaa omaa osaamistaan tai intohimon kohteita muille. Samalla se on luonut väylän jakaa kulttuuria uudella tavalla. Koskaan aikaisemmin ei ole ollut indie-elokuvien jakaminen niin helppoa, kuin nykyisin nopean verkon ja maailman kattavien striimipalveluiden aikakaudella. Pelkästään YouTubesta löytyy valtavat määrät lyhytelokuvia ja erilaisia “fan made”-elokuvia.

Myös tunnettuja elokuvantekijöitä kiinnostaa YouTuben tuomat mahdollisuudet. Esimerkiksi Kevin James ja Neill Blomkampin kokeellisia lyhytelokuvia tuottava Oats Studios, ovat löytäneet tiensä YouTubeen. Voin vain kuvitella, kuinka paljon taiteellista vapautta YouTuben kaltainen alusta antaa verrattuna perinteisempään elokuvatuotantoon. YouTubeen kun kuka tahansa voi luoda oman kanavan ja ryhtyä julkaisemaan tekemäänsä materiaalia. Tämä pätee ammattilaisiin kuten James tai Blomkamp, mutta myös keneen tahansa muuhunkin ihmiseen, jolla on pääsy internettiin. Moni tubettaja onkin aloittanut uransa keskittymällä omalla kanavallaan aiheisiin tai sisältöön, joka on kiinnostanut häntä jo ennestään esim. harrastuksen kautta. Omalla tavallaan ja omaa juttua tekemällä he ovat saaneet kerättyä pikkuhiljaa omat seuraajansa ja kanava on näin lähtenyt kasvuun. Toki Tubessa näkee paljon julkkisten kanavia, joissa idea on toisinpäin. Viedään suosittuun palveluun jo entuudestaan julkisesti tuttu henkilö, kuten vaikkapa julkkiskokki Gordon Ramsay. Hänen meriittinsä ovat alunperin tulleet aivan muualta, kuin YouTuben maailmasta. Tällöin ainakin osa yleisöstä on jo hankittu muualta.

YouTubessa tuntuu nousevan hyvin tärkeäksi tekijäksi persoona. Se tulee näkyvästi esiin videokuvan ja äänen kautta. Huomaan itsekin, että kiinnyn helposti tiettyihin persooniin, eikä välttämättä ole edes pahitteeksi, vaikka tämä persoona olisi hieman ärsyttävä tai haastava. Persoonista puheen ollen, kuulostaako yhtään tutulta, jos venytämme ajatusta nuorisotyön puolelle ja siellä erilaisiin työskentelytapoihin?

Kaikki kanavat eivät välttämättä edes nojaa henkilöpersoonaan, vaan persoonallisuus muodostuu hyvin omintakeisesta/taiteellisesta visuaalisesta ilmeestä, aiheista joita kanavalle valitaan tai yksinkertaisesti osaamisesta. Tällaisia kanavia ovat esimerkiksi satiirinen HowToBasic ja suomalainen TheRelaxingEnd. Kanavat tuottavat hyvin erilaista sisältöä, mutta ne molemmat pitävät vahvasti kiinni tekijöidensä anonymiteetistä, joka tavallaan lisää kanavien kiinnostavuutta. YouTubessa ja muualla netin keskustelualueilla käydään paljon keskustelua siitä, ketkä oikeasti ovat kummankin kanavan takana ja asiasta esitellään erilaisia teorioita.

Vanhat jutut, uudet keinot

On ollut myös hauska huomata, kuinka monet perinteisemmät kerronnalliset ilmiöt ovat siirtyneet YouTuben puolelle. Muistan kuinka itse lapsena tykkäsin kuunnella kummitusjuttuja ja muita tarinoita. Muistan myös kuinka nuorisotyötä tehdessäni esimerkiksi leireillä oli tapana kertoa esimerkiksi leirikasteen yhteydessä jokin “kauhea” tarina leiripaikasta. Nyt näitä samoja tarinoiden ja kertomusten perinteitä jatketaan YouTubessa. Media ja välitystapa ovat erilaisia, mutta kun katselen YouTubesta “ihan oikeita” kummitusvideoita tai kaameita “tositarinoita”, tulee minulle väkisin mieleen suusanallinen tarinankerronta. Jäin pohdiskelemaan itsekseni, että onko YouTuben kautta kenties muodostumassa jonkinlaista uutta kansanperinnettä kertomusten suhteen? Lisää pohdintaa löydät Verken Mitä nuorisotyön tulisi tietää -julkaisusta, jossa paneudutaan syvemmin muun muassa digitaalisuuden merkitykseen kulttuurin muuttajana. Tietenkin siellä on parisen sanaa nuorisotyöstäkin!

YouTube ei tietenkään ole ainoa paikka netissä, mistä erilaisia tarinoita löytää. Samoin tubettajat ovat seurattuja useassa sosiaalisessa mediassa yhtä aikaa. Näin heidän kanssaan voi olla yhteydessä monin eri keinoin. Monikanavaisuus on tämän päivän sana ja YouTuben sisällön ja sen tuottajien näkeekin käyttävän hyvin monikanavaista viestintää omilla tahoillaan. Näin sekä he itse, että heidän seuraajansa voivat valita mieleisiään tapoja viestiä eri asioista. Tämä kertoo osin siitä, kuinka emme voi enää suoraa sanoa, että olisi olemassa yksi todellinen YouTube-kulttuuri, vaikka sillä tiettyjä erityispiirteitä onkin.

Työkalu nuorten ehdoilla

YouTubella on selkeästi paljon annettavaa kulttuurisesta ja taiteellisesta näkökulmasta. Samalla se tuo tekijät sekä kokijat luontevasti yhteen ja useimmiten kanavat jopa kehottavat kommentointiin sekä ajatustenvaihtoon. YouTubesta ja tubettamisesta kuulee välillä hieman vähätteleviä kommentteja. Ikään kuin sillä ei olisi oikeaa merkitystä, koska se ei ole samalla tavalla “oikea” media kuten vaikkapa televisio tai sanomalehdet. Youtube saatetaan nähdä jopa hieman typeränä ajantappamisena. Sillä on kuitenkin melkoinen vaikutus moneen osa-alueeseen kuten kulttuuriin, tietoon, sosiaalisuuteen, luovuuteen ja viihteeseen. Näihin asioihin peilaten nuorisotyöllinen ulottuvuus on selkeä, sillä näiden samojen teemojen parissa toimii myös moni nuorisotyötä tekevä henkilö. Siksi YouTubella on kiinnostavia mahdollisuuksia nuorisotyön välineenä ja alustana.

On tärkeää olla selvillä nuorisokulttuurisista ilmiöistä, siitä kuka tubettaja on hot tai mitkä kanavat ovat tällä hetkellä trendaavissa. YouTuben sivuilta löytyvä Trendaavat videot -sivut onkin oiva keino tutustua YouTuben kannalta ajankohtaiseen sisältöön. Tämä listaus osaa ottaa huomioon myös maantieteellisen paikan, mistä listausta tutkitaan. Suomalaisia tubettajia voi taasen tutkailla kätevästi esimerkiksi Suomitube-sivustolta. Se listaa suomalaisia kanavia ja on myös siitä kätevä, että merkkaa kanavalla käytetyn kielen.

YouTubea voi myös tarkastella nuorten omaehtoisen tekemisen kenttänä. Tässä tarkoitusperässä nuorisotyö voi olla mukana tukemassa tai mahdollistamassa vaikkapa sisällön luomisessa YouTubeen. Jos asian keikauttaa toisin päin, nuorisotyö voi tuoda itseään esiin, toimimalla itse sisällöntuottajana. Samalla on mahdollista ajatella videoiden tuotantoa teknologiakasvatuksellisesti. Mitä mahdollista softaa, laitteita ja taitoja tarvitaan, että video saadaan kanavalle asti?

Valtava määrä tekijöitä, kanavia ja sisältöä tuovat mukanaan sen ongelman, että vaihtoehdoista saattaa olla vaikea valita tai ylipäätään löytää mieleistään sisältöä. Muistan, että itsellänikin oli aluksi hankaluuksia sisäistää YouTuben vetovoimaisuutta. Seurasin videoita lähinnä vain, jos ne olivat linkattuina jossain muualla sosiaalisessa mediassa tai upotettuina verkkosivuilla. Lopulta päätin seurata ja selailla YouTubea kaksi viikkoa tarkoituksenmukaisesti. Samalla tilasin kanavia omalle tililleni ja huomasin pikkuhiljaa pitäväni siitä sisällöstä, mitä YouTube minulle ehdotti. Löysin myös ensimmäiset suosikkitubettajani. Samoin löydän itseni nyt tilanteesta, etten missään nimessä vaihtaisi YouTubea pois elämästäni! Niin paljon siellä on mielenkiintoista nähtävää!

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto