Blogi Miro Jukka 12.04.2016

Miro Jukka

Kirjoittaja on melkein valmis sosionomi, someaktiivi, cosplayharrastaja, epelaaja ja hlbti-aktivisti.

Profiiliin →

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta

Sosiaalisen median kanavista, kuten Instagramista, Twitteristä ja Facebookista, on tullut nykyaikaisia vaikuttamisen kanavia. Some antaa useammalle ihmiselle mahdollisuuden osallistua, seurata ja kommentoida päivänpolttavia aiheita. Tv-kanavat ovat tuoneet suoriin lähetyksiin mahdollisuuden kommentoida ohjelmaa esimerkiksi Twitterin kautta.

2010-luvulla on ollut lukuisia sosiaalisen median kampanjoita ja tempauksia. Suuri osa tietää nykyaikana Jounin kaupan Facebook-sivun, jossa arvotaan joka viikko rahaa, älypuhelimia, tabletteja tai ulkomaanmatkoja. Tärkeämmässä osassa somekampanjointia ovat viime aikoina olleet erilaiset poliittiseen vaikuttamiseen liittyvät kampanjat. Suomessa somekampanjointivillityksen käynnisti Suomen Lukiolaisten Liiton #kutsumua -kampanja, jolla pyrittiin vaikuttamaan koulukiusaamiseen. Kampanja oli huikea menestys, josta täytyy antaa vielä tänäkin päivänä iso kiitos ja kunnia. Tämän jälkeen somekampanjointia on tehty todella paljon, kuten mm. viime vuoden Setan nuorisotoimikunnan ”Urheile ihan homona!” -kampanja. Somekampanjoista löytyy myös kansainvälisiä menestyksiä, kuten ALS-tautiin liittyvän tiedon lisäämistä ajanut ”Ice Bucket Challenge.”

Nykyaikana ihmiset lähtevät mielellään mukaan erilaisiin kampanjoihin. Erityisesti kampanjat, joissa osallistujat voivat itse osallistua tekemällä jotain, vetoavat ihmisiin. Vielä tänäkin päivänä Instagramista löytyy #kutsumua -tunnisteella 25 000 kuvaa. Menestyneissä somekampanjoissa on paljon samoja teemoja. Menestyksen avaimena näyttää olevan kampanjan osallistavuus ja yhdenvertaisuus. Ja onhan se nyt loogista – mitä useampi voi kampanjaan osallistua, sen enemmän siinä on osallistujia. Silti aina ei mene niin kuin omasta mielestä ja pallo ei osu maaliin.

Perussuomalaiset nuoret avasivat helmikuussa kolmiosaisen somekampanjan, jonka ajatuksena oli tukea kaksijakoista sukupuolijärjestelmää, jossa tytöistä kasvaa naisia ja pojista miehiä. Kampanja sai heti räjähtävän alun, kun Twitterissä alkoi suuret keskustelut aiheesta. Suurin osa tuomitsi kampanjan heti kättelyssä ja sitä arvosteltiin voimakkaasti. Kampanja käynnisti voimakkaan vastareaktion, jossa monet poliittiset nuorisojärjestöt, asiantuntijatahot ja yksittäiset ihmiset ilmaisivat omaa mielipidettä asiasta. Kävikin niin, että kampanja kääntyi itseään vastaan – tieto sukupuolen moninaisuudesta lähti leviämään yhden päivän aikana todella nopeasti ja runsaasti.

somekampanja

Muistan kampanjasta luettuani olleeni hyvin surullinen. Sukupuolen moninaisuus on kirjattuna uudessa peruskoulun opetussuunnitelmassa ja vuosi sitten voimaan astunut tasa-arvolaki toivat mukanaan toivon sellaisesta Suomesta, jossa jokainen ihminen voisi määritellä itse oman sukupuolensa tai olla määrittelemättä. Kuitenkin kampanjan edetessä ymmärsin, että meillä on Suomessa jo niin hieno tilanne, että epäsensitiivinen ja syrjivä kampanja aiheuttaa näin voimakkaan vastareaktion. Enemmistö alkoi pitämään vähemmistön puolta – yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

 

Varför är motståndaren homo?

Miro Jukka / 31.08.2015

Why is the opponent gay?

Miro Jukka / 31.08.2015

Miksi vastustaja on homo?

Miro Jukka / 31.08.2015
Lisää blogeja →

Miro Jukka