Blogi Liisa Kilpiäinen 03.05.2018

Liisa Kilpiäinen

Kirjoittaja on MLL:n koulu- ja nuorisotoiminnan suunnittelija ja ylläpitäjänä MLL:n Nuortennetissä. Nuorten osallisuus verkon välityksellä ja nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa tehty yhteistyö on ollut viime aikoina erityisenä kiinnostuksen kohteena.

Profiiliin →

Verkkonuorisotyötä yhdessä

Miten käy, kun antaa oman lempilapsensa muiden hoidettavaksi? Mitä tapahtuu, jos antaa oman organisaation ulkopuolisille toimijoille mahdollisuuden tuottaa sisältöä meidän kanaviimme? Me MLL:ssä uskomme, että silkkaa timanttia!

Nuortennetin valtaus on MLL:lle uusi ja mielenkiintoinen tapa tehdä yhteistyötä. Olemme kutsuneet mukaan mahdollisimman erilaisia toimijoita, jotta saamme kokemusta siitä, keille tämäntyylinen yhteistyö sopii. Tällä hetkellä valtaukset ovat takana räppäri DilemmanTaloudellinen tieodotustoimisto TATin sekä Kelaamon kanssa.

Räppäri Dilemman ajatuksia Nuortennetin valtaamisen jälkeen:

”Oli siistii tuottaa materiaalia oman kohdeyleisön ulkopuolelle ja näyttää niille millast mun meininki on. Oli hienoa operoida MLL:n kanssa ja se, et meil oli niitten some hallussa merkkas myös tapahtumanjärjestäjälle. Must on tärkeetä levittää positiivista fiilistä netin kautta niille ketkä ei sitä välttämättä omassa arjessa kohtaa.”  Dilemma teki yhteistyötä perheväkivaltakampanjassa useiden järjestöjen kanssa ja tämä sisältö toimi pääsisältönä myös Nuortennetin valtauksessa.


Miksi tätä mahdollisuutta tarjoamme?

Innostamme Nuortennetin valtaajiksi yhteistyökumppaneitamme, jotta voisimme yhdessä tarjota nuorille enemmän osallistumismahdollisuuksia ja monipuolisempia sisältöjä. Haluamme tuoda näkyville myös nuoria kiinnostavia artisteja, jotka omalta osaltaan vievät tärkeitä viestejä eteenpäin.

Nuortennetti ja sen some-kanavat tavoittavat tuhansia nuoria viikoittain. Valtaajat saavat näkyvyyttä omille sisällöilleen, mahdollisia uusia seuraajia some-kanaviinsa sekä jopa uusia innokkaita nuoria mukaan toimintaansa.

Yhteistyökumppaneistamme ensimmäisenä valtausta kokeilevan Taloudellinen tiedotustoimisto TATin toiminnan keskiössä ovat nuorten talous- ja työelämätaidot. Kun koulu loppuu -kokonaisuus tukee nuorta tämän koulutus- ja uravalinnoissa sekä antaa tietoa niistä peruspilareista, joista hyvä elämä koostuu.

”Yhteistyö MLL:n kanssa ja Nuortennetin valtaus ovat mainio tapa saada laajemmin nuorten tietoisuuteen palvelumme, joiden kautta he voivat tehdä tulevaisuuden valintojaan. Työmme olisi tehty, jos jokainen suomalainen nuori tietäisi, minne suuntautua tulevaisuudessa. Eli tehtävää vielä on”, tiivistää päätoimittaja Elisa Koivumaa TATilta yhteistyön hyödyt.


Millaiset reunaehdot valtaukselle annamme?

Valtauksen ehtona on, että tuotetun sisällön tulee olla MLL:n arvojen mukaista eikä se ole kaupallista. Ei sen kummempaa. Sovimme yhdessä pääviestin, jota haluamme tuoda esille valtauksella ja tämän jälkeen valtaaja saa vapaat kädet suunnitella sisältöä. Toteutustapa voi olla esimerkiksi Insta-live, oppimistehtävä MLL:n sivulle, moderoitu keskustelu Nuortennetin keskustelupalstalla, linkkivinkkien kerääminen tai mikä ikinä kellekin sopii.

Ajankohta valtaukselle yritetään sopia sellaiseen hetkeen, kun valtaajataholla on käynnissä ajankohtainen tapahtuma, kampanja tai teema. Valtauksen pääviesti voi nousta myös uuden näkökulman esille tuomisesta tuttuun teemaan. Esimerkiksi Kelaamon toteuttaman valtauksen aihe on elokuvaharrastus, mutta sen keskeinen viesti on jokaisen harrastuksen arvostaminen yhtä hyvänä.

”Nuorten elokuvasivusto Kelaamo.fi valtaa MLL:n Nuortennetin viikoksi huhtikuussa! Valtauksen takana toimii Kelaamon nuorten toimitus ja aiheena on elokuvaharrastus. Kelaamon nuoret kertovat elokuvaharrastamisen mahdollisuuksista Nuortennetin Instassa, Snapchatissa ja live-chatissa, aiheena muun muassa oman elokuvan tekeminen ja mitä kaikkea siihen voi kuulua. Aiheina muun muassa blogi- ja somevideot, kuinka pääsee alkuun elokuvan tekemisessä ja tekijänoikeudet kuvatessa ja julkaistaessa”, kertoo Hanna Wahlman Kelaamosta.


Innostuitko?

Tälle vuodelle mahtuu mukaan vielä useita valtaajia. Jos kiinnostuit, otathan yhteyttä meihin. Valtaus voi olla pieni tai iso, täysin riippuen panoksestanne, viestistänne ja siitä, kuinka monella viestintäkanavalla haluatte toimia.

MLL:n Nuortennetin vapaaehtoiset nuoret toimittajat tuottavat somekanaviimme sisältöä valtausten välissä niin, ettemme moderoi tai tarkista sitä etukäteen. Nuoret tekevät sen erinomaisesti, ottakaa tekin haaste vastaan!

 

P.S. Kiitos Verke, kun annoitte meille mahdollisuuden suunnitella tätä(kin) VerkeFactorissa!

Liisa Kilpiäinen