Blogi Oscar Kivikoski 16.10.2017

Oscar Kivikoski

Kirjoittaja on 22-vuotias viime jouluna valmistunut, turkulaistunut yhteisöpedagogi, joka työskentelee Turun kaupungin nuorisopalveluissa ohjaajana Paattisten nuorisotalolla. Hän on yli viiden vuoden ajan seurannut elektronista urheilua ja sen kulttuurin kehittymistä sekä harrastanut aktiivisesti eri genrejen suurimpia kilpapelejä, pääasiassa League of Legendsiä ja Hearthstonea. Keskiviikkoisin Oscar pääsee hyödyntämään vankkaa eSports-asiantuntijuuttaan, kun hän astuu töissään elektronisen urheilun maailmaan ja valmentaa Turku Game Academyn eSports-joukkueita.

Profiiliin →

Turku Game Academy – nuorisotyöllistä elektronista urheilua

Turku Game Academy eli TGA on puolitoista vuotta sitten alkunsa saanut Turun nuorisopalveluiden elektronisen urheilun hanke, joka hyödyntää elektronista urheilua nuorisotyöllisenä väylänä. TGA tarjoaa digitaalista pelaamista harrastaville nuorille ammattitaitoiset nuorisotyölliset puitteet mieliharrastustaan varten. Toiminnan tavoitteena on tuoda peliharrastuksen kautta nuorille sosiaalista vahvistamista, uusia elämyksiä ja ennen kaikkea mielekästä harrastustoimintaa ilmaiseksi. Terveet pelitavat ovat yksi prioriteeteistamme.

TGA:lla on tällä hetkellä kuusi aktiivista joukkuetta toiminnassaan. Kaksi League of Legends -joukkuetta, kaksi Counter-Strike: Global Offensive -joukkuetta ja kaksi Overwatch-joukkuetta. Joukkueilla on kolme kertaa viikossa kolmetuntiset harjoitukset, joista yhdet pidetään ohjaajavetoisesti pelitilassamme, Nexuksessa. Hyvin ilmastoidussa pelitilassa on 12 tehokasta tietokonetta, sähkösäädettävää pöytää ja ergonomista pelituolia hyvän pelisuorituksen ja -asennon ylläpitämiseksi. Joukkueemme voivat myös itsenäisesti käyttää pelitilaamme sähköisen varauskalenterin kautta. Olemme myös aktiivisesti yhteyksissä alle 18-vuotiaiden pelaajien huoltajien kanssa.

Osallistumme joukkueidemme kanssa vuosittain Assemblyille, moniin muihin verkkopelitapahtumiin sekä paikallisiin että online-peliliigoihin ja turnauksiin. Olemme järjestäneet myös turkulaisen Grail Groupin kanssa eri kauppakeskuksissa pop-up-tapahtumia, joissa on voinut tulla haastamaan TGA:n pelaajia 1v1-pelipisteellä.  Tällä hetkellä olemme mukana League of Legends eSM-turnauksessa sekä FEL- ja PGCL- Counter-Strike: Global Offensive -liigoissa. Olemme näkyvästi mukana syyslomaviikon Grail Quest -pelitapahtumassa ja Pohjoismaisella Peliviikolla.

Elektronisella urheilulla on nuorisotyöllisestä näkökulmasta valtava potentiaali. Pelitoiminnalla voi tavoittaa nuorisopalveluiden ulkopuolisia nuoria tehokkaasti, ja yhteinen harrastus tarjoaa nuorille loistavan alustan uusien ystävien saamiseen. Kilpailullinen harrastus luo myös jatkuvasti oppimiskokemuksia ja nuorille tärkeitä onnistumisen kokemuksia. Elektroninen urheilu ei katso pelaajan fyysisiä rajoitteita, vaan kaikki ovat pelissä samalla lähtöviivalla. Elektronisessa urheilussa huipputason saavutettua on mahdollista päästä pelaamaan suoraan maailman huippujen kanssa, mikä on perinteisessä urheilussa huomattavasti hankalampaa.

Hakemuksia satelee toimintaamme jatkuvasti – paljon enemmän, mihin voimme tämänhetkisellä toiminnalla vastata. Pelaajavalintaprosessimme alkaa saatujen hakemusten vaiheittaisesta seulomisesta, minkä jälkeen kutsumme parhaat ehdokkaat tryoutseihin. Haastattelemme kutakin pelaajaehdokasta yksitellen, minkä jälkeen asetamme heidät joukkuepelitilanteeseen. Seuraamme heidän toimintaansa ulkoisesti ja pelinsisäisesti. Ammattiorganisaatioihin verrattuna painotamme erityisesti nuorten nuorisotyöllistä tarvetta ja soveltuvuutta toimintaamme.

Toiminnassamme mukana olevat nuoret ovat kokeneet toimintamme erittäin antoisaksi ja saaneet paljon uusia ystäviä, kontakteja ja kokemuksia toimintamme kautta. Joukkueissa pelaavien nuorien lisäksi toiminnassamme on mukana vapaaehtoisia valmentajia, aiempia joukkuepelaajia, valokuvaajia ja muita osaajia. Mielestäni yksi taustatekijä toiminnan menestymisen kannalta on ollut helposti lähestyttävät, peleistä aidosti kiinnostuneet ja pelikulttuuria tuntevat ohjaajat sekä idearikkaat ja motivoituneet nuoret.

Haasteita on luonnollisesti myös pelitoiminnassa: treeniaikojen yhteensovittaminen vaatii työtä, ryhmän kehitysvaiheet tulevat nopeasti tutuiksi ja monen joukkueen kanssa työskentely vaatii aikaa. Kilpailullisessa joukkuetoiminnassa joukkueiden kuohuntavaiheet vaativat paljon työtä ja tiivistä kommunikointia nuorten kanssa. Pelinsisäisen valmennuksen tarve nousee myös pinnalle, kun joukkueen kehitys alkaa hidastua. Nuoret joukkueet vaativat selkeää ohjausta ja valmennusta kehittyäkseen aina seuraavalle tasolle.

Tulevaisuudessa tavoitteenamme on laajentaa toimintaamme suuremmaksi isomman tilan tai pelitalon, yhä useampien yhteistyökumppanien, joukkueiden, eri pelien ja avoimen toiminnan muodossa. Toivomme yhä useampia paikkakuntia ja toimijoita kartoittamaan tarvetta paikallisesti vastaavalle toiminnalle. Turku Game Academyn löytää Facebookista nimellä Turku Game Academy ja Instagramista nimellä turku_game_academy. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta oscar.kivikoski@turku.fi.

Kirjoittajan vuonna 2016 valmistunut opinnäytetyö Elektroninen urheilu osana nuoren vapaa-aikaa: eSports-opas vanhemmalle on luettavissa täältä.

Turku Game Academy – ungdomsarbete och e-sport

Oscar Kivikoski / 16.10.2017
Lisää blogeja →

Oscar Kivikoski