Blogi Piia Aspegren 09.04.2018

Piia Aspegren

Profiiliin →

Periskooppi-chat nostaa ehkäisevän päihdetyön teemat keskusteluun nuorisotiloilla

Periskooppi-chat on 13–19-vuotiaille nuorille suunnattu live-chat -tapahtuma, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Tapahtumaa markkinoidaan nuorisotiloille ympäri Suomen ja sen taustalla on Suomen suurin ehkäisevän päihdetyön järjestö EHYT ry. Alla kerron tarkemmin miten Periskooppi-chat toimii ja millaisista eri tekijöistä se rakentuu.

Idea isojen chat-tapahtumien kehittämiseksi syntyi alun perin yhteistyössä Amis-hankkeemme kanssa syksyllä 2014. Ensimmäinen tapahtuma rakennettiin kokoushuoneeseen dyi-henkisesti, ja se suunnattiin ammattioppilaitosten oppitunneille. Verkkotyön yksikkömme toi tapahtumaan verkkokeskusteluosaamisensa. Kun Amis-hanke päättyi vuoden 2015 lopussa, Verkkotyön yksikkö nappasi toiminnan itselleen ja kehitti sille oman brändin: Periskooppi-chatin.

Periskooppi-chatin nimi viittaa sekä livelähetykseen että siihen, miten se periskooppimaisesti luotaa mitkä aiheet ovat pinnalla juuri nyt nuorten keskuudessa. Varsinaisen Periscope-sovelluksen kanssa tapahtumalla ei ole mitään tekemistä. Periskooppi-chat on järjestetty nykymuodossaan kolme kertaa, ja sen teemoina ovat olleet ihmissuhteet, päihteet sekä seksi. Tapahtuma järjestetään kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Myös seuraavan, marraskuussa järjestettävän Periskooppi-chatin teemana tulee olemaan päihteet, sillä tapahtuma ajoittuu juuri Ehkäisevän päihdetyön viikolle.

Periskooppi-chat järjestetään usean toimijan yhteistyönä. Yhteistyökumppanit ovat apuna sisällöntuotossa, osallistuvat kustannuksiin sekä tarjoavat tilat tapahtuman järjestämiseen. Periskooppi-chatit on järjestetty Helsingin Walkers-talolla yhteistyössä Aseman Lapset ry:n kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat olleet myös Allianssi ry, Väestöliitto, Nuortenelämä.fi ja Verke. Tapahtuman tavoitteena on ehkäisevän päihdetyön teemojen tuominen yleiseen keskusteluun.

Periskooppi-chat koostuu kahdesta livestä: lavashow’sta ja chatista

Jos tapahtumaa tulee seuraamaan Walkers-talolle, huomaa tilassa heti esiintymislavan kameroineen, sekä pöydät joille on aseteltu kylki kylkeen kannettavia tietokoneita. Tapahtumassa onkin kaksi linjaa: livelähetys lavalla, jossa juontajat haastattelevat mielenkiintoisia vieraita, ja livechat, joka jakaantuu vieraiden omaan chattiin ja avoimeen chattiin. Vieraschattiin kirjoittavat ne vieraat, jotka eivät ole sillä hetkellä lavalla. Avoin chat taas on nuorten oma keskustelu, johon voi osallistua kuka tahansa. Tästä keskustelusta poimitaan kommentteja sekä lavalle että vieraschattiin käsiteltäväksi. Näin kaikki osa-alueet juttelevat myös keskenään.

Kolmituntisen tapahtuman aikana lavalla ja chatissa vierailee lukuisia eri vieraita – niin julkkiksia, asiantuntijoita kuin nuoriakin. Kun vieraita kutsutaan mukaan, tasapainoillaan kahden tekijän välillä: vieraan tulisi olla nuorten mielestä kiinnostava ja viihdyttävä, mutta myös tietää teemasta mistä puhuu.

Livelähetys striimataan YouTuben kautta. Sekä video- että chatikkunat löytyvät samalta verkkosivulta, joka toimii myös mobiililaitteilla – näin tapahtumaa voi seurata missä vain, ja nuoret voivat osallistua keskusteluun omilla älypuhelimillaan. Chattiin kirjoittaminen ei vaadi rekisteröitymistä, vaan nuoret voivat kysyä ja kommentoida anonyymisti.

Periskooppi-chatissa mikään kysymys ei ole liian nolo!

Periskooppi-chat järjestetään aina perjantai-iltana klo 17–20 välillä. Olemmekin todenneet, että keskustelun laatu on parempaa nuorten osallistuessa toimintaan vapaaehtoisesti omalla vapaa-ajallaan, eikä esimerkiksi oppitunnilla opettajan painostamina. Silti avoin, anonyymi chat houkuttelee nuoria testaamaan rajojaan, minkä vuoksi chat-viestit moderoidaan jo ennen kuin ne näkyvät muulle yleisölle.

Kun tapahtuma vielä järjestettiin koulupäivän aikana, oli nuorten tavoittaminen ammattioppilaitosten kautta helppoa. Mutta miten houkutella tapahtumaa seuraamaan nuoria, perjantai-iltana, heidän vapaa-ajallaan?

”Ota hyvä asento ja anna livelähetyksen siivittää keskustelua!”

Kun mietittiin, mitä kautta tavoittaisimme parhaiten nuoria, mukaan tulivat luontevasti nuorisotilat. Periskooppi-chat toimii nuorisotilalla luontevana keskustelun herättäjänä tärkeästä teemasta, josta keskusteleminen voi muuten tuntua haastavalta. Samalla nuorisotilat saavat ohjelmaa perjantai-iltaansa. EHYT ry:lle Periskooppi-chat toimii myös arvokkaana linkkinä nuorisotyön ja ehkäisevän päihdetyön välillä.

Nuorisotilat voivat ilmoittautua kisakatsomoiksi etukäteen. Viime kerralla tapahtumaa seurasikin yli 30 nuorisotilaa ympäri Suomen. Mukaan ilmoittautuneille tiloille lähetetään postitse materiaalipaketti, joka sisältää muun muassa toiminnallisia ideoita teeman käsittelyyn yhdessä nuorten kanssa.

Nuoriso-ohjaajien ei tarvitse hikoilla yksin nuorten kysymysten kanssa, vaan asiantuntijat ovat chatissa heidän apunaan. Jotkin nuorisotilat ovatkin osallistuneet keskusteluun tilan yhteisellä nimimerkillä, ja nuoriso-ohjaajat ovat välittäneet kisakatsomostaan nuorten kysymyksiä ja kommentteja suoraan chat-keskusteluun. Tämä malli on tuntunut erityisen toimivalta.

”Aika tosi hyvii tietoi mistä en oo saanu varmaa tietoa edes netistä!”

Yllä oleva lainaus on suoraan Periskooppi-chattiin osallistuneelta nuorelta. Joka kerta, kun Periskooppi-chat järjestetään, on se tiimillemme uusi oppimiskokemus. Emme ole livelähetysten tai striimaamisen ammattilaisia, mutta onneksemme meiltä löytyy työntekijöitä, jotka esimerkiksi musiikki- ja peliharrastustensa pohjalta osaavat taiteilla äänen ja kuvan kanssa.

Tekniikka tarjoaa joka kerta uusia yllätyksiä, joihin emme ole osanneet varautua etukäteen: milloin mikit eivät sovellukaan tilaan taustahälyn vuoksi, miten vieraille osoitetut tuolit kannattaa lavalla asetella ja niin edelleen. Tapahtuman järjestäminen on opettanut meille paljon uusia taitoja – meistä on esimerkiksi tullut mestareita juontokorttien tekemisessä.

Nuorilta saadun hyvän palautteen lisäksi myös luvut puhuvat puolestaan: huhtikuussa järjestetyn tapahtuman aikana chatissa tavoitettiin 900 kirjautunutta tahoa, joista osa oli nuorisotiloja, joiden kautta chattia ovat taas seuranneet kymmenet nuoret – todellisuudessa seuraajamäärä on siis vieläkin isompi. Lisäksi kaikkiaan 255 eri henkilöä osallistui chat-keskusteluun. Yksittäinen kävijä seurasi livelähetystämme keskimäärin 26 minuuttia, mikä on todella hyvä aika!

Periskooppi-chat myös nostaa keskusteluun sellaisia aiheita, joista nuoret eivät välttämättä uskalla tai pääse muuten puhumaan – esimerkiksi viimeisimmässä, seksiteemaisessa tapahtumassa palautekyselyyn vastanneista nuorista 64 % kertoi että illan aikana keskusteltiin sellaisesta aiheesta, josta he eivät ole aiemmin päässeet juttelemaan. Lisäksi 95 % vastaajista koki, että tällaiset chat-tapahtumat ovat tarpeellisia. Perinteinen ryhmächat ei siis selvästikään ole työmuotona vielä kuolemassa pois – ainakaan livestriimiin yhdistettynä.

Periskooppi-chat goes #sekasin!

Seuraava Periskooppi -chat järjestetään perjantaina 27.4.2018 kello 18–20 osoitteessa ehytchat.fi.

Piia Aspegren