Ryhmäkuva pelikaverit-toiminnan jäsenistä.

Arkisto

Pelikaverit – digimaailman tukihenkilöt

06. marraskuun 2019

Oletko kuullut, että nuorella on ollut joskus olo, että olisi mukava pelata jotain ja hän kaipaisi samalla myös juttuseuraa, mutta ketään ei ole tarjolla? Onko nuoresta tuntunut joskus, että pelissä ei jaksa kuunnella muiden pelaajien huutamista ja haukkumista? Puuttuuko nuorten pelitiimistä juuri yksi pelaaja, että he pääsisivät pelaamaan joukkueena? Vai haluaisiko nuori, että joku vain ymmärtää ja kuuntelee?

Pelikaverit ovat luotettavia koulutettuja vapaaehtoisia pelimaailman tukihenkilöitä, jotka ovat juuri nuoria varten. He tarjoavat peli- ja jutteluseuraa ja luovat samalla positiivista pelikulttuuria. Pelikaverit toimivat verkon kautta ja ovat näin tarjolla ilman maantieteellistä rajoitetta. Heistä voi saada vain nopeata peliseuraa tai ihan pysyvän tukihenkilön. Nämä arjen sankarit ovat normaaleita pelaamisesta kiinnostuneita täysi-ikäisiä miehiä ja naisia, jotka haluavat tarjota peli- ja jutteluseuraa nuorille. Vaparit tekevät työtä suurella sydämellä ja ovat olleet vahvasti mukana kehittämässä ja luomassa uudenlaista vapaaehtoistyön mallia. Pelikaverit löydät Discord-kanavalta tai Pelikavereiden verkkosivujen kautta, jossa voit myös ilmoittautua itse mukaan Pelikavereiden vapaaehtoiskoulutukseen.

Nuorisotyölliset arvot ovat toimineet pelikaveritoiminnan pohjana. Pelikavereiden kehittäjät työskentelevät nuorisotyön parissa ja heille on tärkeää, että toiminnassa on nuorisotyölliset arvot. Minä toimin Espoon kaupungin nuorisopalveluissa nuorisonohjaajana, Toni Majola Espoon Leppävaaran seurakunnassa erityisnuorisotyönohjaajana ja Jouni Silventoinen Lohjan kaupungin nuorisotyössä nuoriso-ohjaajana. Kaikilla meistä on pitkä tausta nuorisotyössä ja digitaalisessa pelaamisessa, jota olemme käyttäneet osana myös työtämme jo vuosia. On tärkeää, kun tarjotaan nuorille peliseuraa, että toiminnan on turvallista, noudattaa ikärajoja sekä puuttuu peliaikoihin ja hyvinvointiin liittyviin asioihin. Tämän vuoksi kaikki vapaaehtoiset Pelikaverit koulutetaan verkkokoulutuksen kautta, heidän tulee toimittaa rikosrekisteriote ja heidän kanssaan käydään yksityiskeskustelut siitä, miksi he haluavat vapaaehtoiseksi ja ovatko he valmiita sitoutumaan toimintaan. Koulutuksen jälkeen he voivat toimia mukana Pelikavereiden järjestämässä vapaaehtoistoiminnassa, tarjota Pelikavereiden kautta peliseuraa nuorille ja toimia yksityisenä tukihenkilönä.

Pelikaverit syntyi Verken järjestämässä Somecamp-tapahtumassa Virroilla 2018. Tapahtumassa oli pienimuotoinen kilpailu, jossa oli tehtävänä keksiä pienissä ryhmissä jokin uusi digitaalinen nuorisotyöllinen toiminto ja myydä se raadille, joka arvioi sen toimivuutta. Voitimme Pelikaverit idealla tämän kilpailun ja olemme kehittäneet toimintaa siitä asti. Nykyään olemme oma rekisteröity yhdistys. On ollut erityisen tärkeää ja arvokasta, että kaikkien omat taustaorganisaatiot ovat tukeneet Pelikavereiden toimintaa omalta osaltaan. Matkan varrella Verke on ollut myös mentoroimassa ja seuraamassa idean kehittymistä konkreettiseksi toiminnoksi. Koimme tällaisen pienimuotoisen kilpailun erinomaiseksi tavaksi vähän hullutella ja lähteä ammattilaisten kesken revittelemään ideoilla, joista voi monesti juuri syntyä jotain hyvää. Koemme, että tällaisia vapaamuotoisia kohtaamisia nuorisotyötä tekevien kesken tulisi olla enemmän. Niissä pääsemme yhdessä pohtimaan ja keskustelemaan nuorisotyön tilanteesta, laadusta ja uusista suuntauksista. Tämä on tärkeää nuorisotyön kehittymisen, tiedon jakamisen ja yhteistyötahojen syntymisen takia.

Toimintaa siellä, missä pelaavat nuoret ovat

”Kiitos kun pelasitte minun kanssa ja näytitte peliäni striimissä”, kuului Nico nimisen pojan suusta Grail Quest -tapahtuman päätöspäivänä Kupittaan Palloiluhallissa, jossa Pelikaverit olivat kutsuvieraana tarjoamassa LAN-kansalle peliseuraa. Muistan myös, kuinka Assembly -tapahtuman päätyttyä kaksi poikaa saapui meidän pisteelle ja he olivat ostaneet pelikavereille Cola-tölkit kiitokseksi peliseurasta. Tärkeitä kontakteja on löytynyt myös kauempaa verkon kautta ja olemme tarjonneet kaveruutta esimerkiksi Savossa metsässä asuvalle pojalle ja muille, joilla ei ole kavereita ihan asuin sijainnistaan johtuvista syistä. Pari viikkoa sitten oli myös hieno hetki, kun tämä poika ilmoitti juteltuaan kotonaan, että oli saanut luvan ja haluaa tulla jonnekin LAN-tapahtumaan tapaamaan vapaaehtoisiamme. Nämä ovat tarinoita monista kiitoksista, mitä vapaaehtoisemme saavat nuorilta, kun ovat olleet heidän kanssaan pelaamassa. Siksi koemme tärkeäksi olla paikalla siellä, missä pelaavat nuoret ovat, eli verkossa ja verkkopelitapahtumissa.

Verkkopelitapahtumista on syntynyt keskeinen osa toimintamme markkinoimista ja nuorten löytämistä. Olemme olleet mukana Assembly ja Grail Quest -pelitapahtumissa ja neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä tuleviin isoihin pelitapahtumiin. Pelikaverit on koettu tapahtumissa tärkeänä osana tapahtuman kulkua ja olemme saaneet hyvää palautetta näkyvyydestämme tapahtumissa. Mukana tapahtumissa on ollut noin kymmenen henkilön ryhmä Pelikavereiden vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Pelikavereilla on tapahtumissa oma piste, missä näymme selkeästi pelikansalle ja tarjoamme peliseuraa suoraan pisteeltä käsin. Osallistumme Pelikavereilla myös tapahtuman turnauksiin ja teemme striimauksia peleistämme, joissa tuomme esille positiivisen pelikulttuurin mallia.

Yhteisö on sana millä kuvaisin Pelikavereita. Vapaaehtoisista ja Discord-kanavalla olevista reilusti yli sadasta peliseuran hakijasta on syntynyt oma yhteisönsä, jossa käydään päivittäin pelaamisen lisäksi myös keskusteluja kuulumisista ja yleensä elämästä. Yhteisö tukee toisiaan ja järjestää yhteisiä juttuja, kuten Pelikavereiden oma nuorten CS:GO -joukkue, joka koostuu kanavan nuorista ja valmentajina toimii Pelikavereiden työntekijät. Myös vapaaehtoisilla on oma Counter Strike -joukkue, jolla he kisaavat Kanaliigassa, joka on firmojen välinen peliliiga, jossa eri yritykset ympäri Suomea kamppailevat toisiaan vastaan digitaalisissa peleissä. Vapaaehtoisporukasta on syntynyt matkan varrella tiivis porukka, joka nauttii vapaaehtoistyön ohella myös toistensa seurasta. Tiivis yhteisö on oman jaksamisen ja hyvän yhteishengen vuoksi erittäin tärkeää ja Pelikavereiden toiminta on tähdännyt siihen, että toiminnan tulee olla vapaaehtoisille mielekästä. LAN-tapahtumista on syntynyt tärkeä paikka kohdata nuoria, mutta myös tarjota vapaaehtoisille mukavia reissuja, jossa viettää aikaa yhdessä toisten pelikavereiden kanssa.

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto