Ihmisiä on porukassa ja juttelee keskenään nauraen.

Arkisto

Luova teknologia auttaa ymmärtämään maailmaa

17. elokuun 2015

Arkipäiväiset sovellukset tekevät monista askareista entistä yksinkertaisempia, tehokkaampia ja miellyttävämpiä. Bussireittien valitseminen, koulutöiden taustatutkimus tai vlogin päivitys ovat nykyään näennäisen helppoja toimintoja, joita varsinkin nuoret ikäluokat sujuvasti käyttävät. Tämän siistin ja tyylikkään ”helppouden muurin” taakse kätkeytyy kuitenkin entistä kompleksisempi kokonaisuus.

Teknologian helppous jakaa – ja eriarvoistaa – ikäluokkaa

Joillain yksilöillä on mahdollisuus liikkua muurin molemmin puolin, mutta suurin osa ikäluokasta pysyy, ehkä tahtomattaankin, jumissa muurin kuluttajapuolella. Siellä teknologiaa ja sovelluksia käytetään sujuvasti omiin tarkoitusperiin, mutta nuori itse ei kontrolloi käyttökokemustaan. Uskonkin, että teknologian ymmärrys tulee eriarvoistamaan ihmisiä kenties enemmän kuin mikään muu sosioekonominen ulottuvuus nykyään.

Tämän vuoksi jokaisen nuoren olisikin tärkeä hahmottaa teknologian merkitystä omassa elämässä ja yhteiskunnan toiminnassa. Koodaamisen opettamisesta esimerkiksi kouluissa kohkataan paljon, mutta vähemmän ehkä siitä, miksi ohjelmoinnin ja teknologian ymmärrys on tärkeää nuorille. Miten nuorille kerrotaan, millä kaikilla eri tavoilla teknologia vaikuttaa maailmaan – miten internet on rakennettu, mitä reittejä pitkin tieto liikkuu palvelimelta omalle koneellesi ja mitä on esimerkiksi kyberturvallisuus?

Teknologia-alan seuraaminen yhteiskunnallisena ilmiönä ei mielestäni kuitenkaan ole tarpeeksi. Oleellista olisi myös vierailla, edes kevyesti, helppouden muurin toisella puolella; avata konepeltiä ja edes vertauskuvallisesti rakentaa jotain itse, oppien konkreettisesti omien vaikutusmahdollisuuksien rajat monimutkaisten järjestelmien kyllästämässä maailmassa.

Teknologinen itsevarmuus rakentuu ymmärryksestä ja kokeilusta

Toimin Mehackit-joukossa, joka on suomalainen luovan teknologian yhteisö nuorille. Mehackitin tavoitteena on tutustuttaa mahdollisimman moni nuori luovan teknologian mahdollisuuksiin, auttaa innostumaan tech-maailmasta ja oppia ymmärtämään ja hallitsemaan teknologiayhteiskunnan tuomia haasteita.

Tällä hetkellä toimintamme keskittyy luokioasteen valinnaisten teknologiakurssien järjestämiseen. Keskeisenä sisältönä kursseilla on tarjota osallistujille ”teknologiakylpy”, jolloin aihealueena kurssilla saattaa olla esimerkiksi Arduino-robotin rakentaminen, pelikehitys, tai web-devaus. Vaikka nämä eivät ole suoranaisia taitoja, joita voisi kurssin jälkeen soveltaa omassa elämässä saatikka urassaan, voivat kurssin projektit olla alku mielenkiinnolle ja ennen kaikkea voimauttava rohkaiseva kokemus sen ymmärtämiseen, mistä ympärillä puhutaan ja miten monet arkipäiväiset sovellukset toimivat. Tärkein tehtävämme on välittää viestiä että teknologia on hauskaa.

Toimimme tällä hetkellä lukioasteen kanssa yhteistyössä, mutta olemme tulevaisuudessa kiinnostuneita laaja-alaisesta yhteistyöstä nuorten teknologiakasvatuksen parissa.

Miten nuorisotyöntekijänä voi tutustua luovaan teknologiaan?

  • Seuraa alan mediaa. Amerikkalaiset yritykset ovat jo vuosia sitten haistaneet markkinaraon tässäkin ja tarjoavat huiman määrän teknologiakasvatusmedioita.
  • Tsekkaa esim. DIY.org, Code.org, Skillcrush.
  • Osallistu tapahtumiin ja tapaamisiin. Koodikerhot, tekniset käsityökerhot, värkfestit, maker faire – tapahtumat ja etsi Meetup.comista muita alan tapahtumia ja ihmisiä
  • Ohjaa nuoria toteuttamaan itseään teknologian ja internetin avulla. Esimerkiksi MOOC-alustoilla voi harrastaa mitä vain, tai vaikka oman CV:n koodaaminen yksinkertaisella HTML-sivulla voi parhaimmillaan olla hauskaa, opettavaista ja tavoitteellista
  • Mehackit järjestää aika ajoin kasvattajille tarkoitettuja työpajoja ja tilaisuuksia. Keväällä 2015 näitä järjestettiin Tampereella, Helsingissä ja Tukholmassa, mutta jatkossa mahdollisesti muuallakin. Lisätietoa näistä saa liittymällä uutiskirjeeseemme.
Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto