Blogi Eliisa Vainikka 08.02.2016

Eliisa Vainikka

Kirjoittaja työskentelee post doc -tutkijana Flows of Power / Vallan virrat -hankkeessa Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Aiemmin hän on tutkinut muun muassa nuorten aikuisten mediankäyttöä ja lukutottumuksia sekä sosiaalista mediaa.

Profiiliin →

Kuvien kierrosta

Kirjoitin vuonna 2009 graduni mediakulttuurista ja käsittelin siinä nuoresta nettijulkkiksesta, Cory Kennedystä, muotiaiheisella foorumilla käytyä keskustelua. Kennedystä tuli vuoden 2008 paikkeilla tunnettu tyyli-idoli netissä erityisesti tyttöjen blogeissa ja muotifoorumeilla.

Sittemmin olen törmännyt Cory Kennedyyn esimerkiksi H&M:n mainoslehden muotikuvissa. Viimeisimpänä hänen kuvansa kuitenkin tuli vastaan hyvin yllättävässä kotimaisessa yhteydessä. Törmäsin jokin aika sitten Ylilaudalla vasemmistonuorille naureskelevaan meemikuvaan. Kuva on kollaasi erilaisista stereotyyppisesti vasemmistolaisia esittävistä kuvista, yhdistettynä tekstiin ”Vassarit – Be afraid. Be very afraid.” Kuvissa nähdään esimerkiksi anarkisteja ja mielenosoittajia, muun muassa Tampereella vuonna 2013 itsenäisyyspäivän Kiakkovierasjuhla-mellakoissa poliisihevosen ruhjomaksi jäänyt vaaleanpunahattuinen nuorimies. Kollaasia katsoessani huomioni kiinnittyi kuitenkin sen oikeaan alalaitaan, jossa huomasin minulle tutut kasvot. Kollaasiin oli liitetty kuva virnistävästä Cory Kennedystä, jossa hän juo pillillä cola-juomaa. Kennedyn poliittisesta kannasta emme tiedä kannattaako hän vasemmistoa vai oikeistoa, mutta ilmeisesti suomalainen meemitehtailija oli kokenut tämän kalifornialaisen nettijulkkiksen edustavan ulkomuodoltaan tyypillistä ”vassaria”. Kuvassa Corylla on hänen tavaramerkikseen muodostunut pitkä sotkuinen tukka, jonkin verran tummaa silmämeikkiä ja ranteessaan monia päällekkäisiä rannekoruja.

Päätin Googlen reverse image search -työkalua käyttämällä kuitenkin varmistaa, oliko kuvassa todella Cory Kennedy, eikä joku samannäköinen nuori nainen. Tämä Googlen kuvahaun ominaisuus on muuten kätevä työkalu silloin, kun halutaan varmistaa onko kuvassa todella se henkilö, jonka siinä väitetään olevan, tai kun halutaan selvittää kuka jossakin netissä kiertävässä kuvassa esiintyy. Ohjeita käänteisen kuvahaun käyttöön löytyy täältä. Haku tuottikin tulosta ja Ylilaudalle vievien linkkien lisäksi tuloksissa nousi esiin yksi Cory Kennedy -faniblogikirjoitus vuodelta 2008 ja toinen Polyvore-muotisivuston kautta erääseen blogiin vievä linkki, jossa listattiin syitä siihen miksi Kennedy on tyyli-ikoni. Molemmista blogeista löytyi tämä sama kollaasissa käytetty kuva, joten voimme todeta, että kuvassa todella on Cory Kennedy.

Tämä pieni tapaus on erinomainen esimerkki siitä miten kuvat kiertävät nettiaikakaudella kiihtyvään tahtiin. Medialukutaidon kannalta tästä on syytä poimia mukaansa muutama keskeinen pointti. Ensinnäkin vassarit-kollaasimeemi on hyvä muistutus siitä, miten omien kuvien levittämisessä nettiin on syytä edelleen olla varovainen, esimerkiksi Instagramiin postaillessa. Verkkoon levinneet kuvat ovat ja pysyvät siellä jatkossakin. Lisäksi niitä on entistä helpompi nykyään myös hakea ja löytää edistyneiden hakukoneiden, kuten jo mainitun käänteisen kuvahaun ansiosta.

Toisekseen kuvia käytetään meemien ja muiden tehtailussa varsin estottomasti. Jäin ihmettelemään sitä, miksi juuri tämän suurimman suosionsa päivät jo aikaa sitten ohittaneen nettijulkkiksen kuva päätyi tuohon kyseiseen meemiin, mutta ehkä kuva valikoitui siihen siksi, että Cory Kennedyä esittäviä kuvia löytyy verkosta hyvin paljon; hänhän tuli tunnetuksi nimenomaan netissä levinneiden kuviensa kautta. Tuskin Cory Kennedy itse voisi aavistaa, että hänen kuvansa avulla ajetaan suomalaista vasemmistolaisille irvailevaa propagandaa netissä. Tämä tapaus herättääkin pohtimaan myös sitä miten kuvia yhä enemmän käytetään poliittisten päämäärien edistämiseen ja yhdistellään uusilla, omiin tarkoituksiin sopivilla tavoilla. Voimakkaasti jotakin väittävän kuvan kohdatessaan onkin syytä turvata lähdekritiikkiin ja pyrkiä varmistamaan mistä kuva alun perin on peräisin ja millä tavoin sitä mahdollisesti on muokattu. Tämän kuvan tapauksessahan henkilöllisyys ei varsinaisesti ollut olennaista, vaan kuvan kokonaisuuden kautta haluttiin välittää viesti, jossa valokuva oli vain väline.

 

Tällä viikolla vietetään Mediataitoviikkoa. Teemaviikon tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Vuoden 2016 teemana on ”Parempi netti virtaa meistä” ja se muistuttaa netin olevan yhteinen asia, johon kaikki voivat vaikuttaa omilla valinnoillaan. Viikkoa vietetään erilaisten kampanjoiden, tempausten ja toimintojen merkeissä. Viikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Tutustu Mediataitoviikon kampanjoihin, materiaaleihin ja kaikkiin yhteistyökumppaneihin osoitteessa www.mediataitoviikko.fi.

Verkkokeskustelujen yhteiskuntakritiikki syrjäytymisen näkökulmasta

Eliisa Vainikka / 14.10.2020

Anonyyminä verkossa

Eliisa Vainikka / 05.05.2014
Lisää blogeja →

Eliisa Vainikka