Arkisto

Kesän vinkkilista, Osa 1

01. kesäkuun 2023

Lukuvinkkejä, kuunteluehdotuksia, itseopiskeltavia materiaaleja sekä uusia mielenkiintoisia sarjoja. Kokosimme alkavalle kesäkaudelle yhteen tämän hetken mielenkiintoisimmat materiaalivinkit, joissa käsitellään digitaalisuutta kattavasti eri näkökulmista. Ensimmäisessä kesän vinkkilistassa jaamme tärppejä sosiaaliseen mediaan liittyen.

Lukemista laiturin nokkaan

TikTok aikuisille:

Kaipaatko lisäymmärrystä TikTokista ja sen käytöstä? Aine Bennetin kirja “Tiktok aikuisille – vinkkejä kotiin, opetukseen, työhön ja harrasteisiin” auttaa ymmärtämään, mikä tämä hurjaa vauhtia kasvava somealusta oikein on, ja mitä se pitää sisällään. Kirja tarjoaa myös ohjeita ja vinkkejä, miten kyseistä somekanavaa voi esimerkiksi hyödyntää, jos sen käyttöönotto on ollut mielessä.

Löydät kirjan täältä: https://www.suomalainen.com/collections/it-tietotekniikkakirjat/products/tiktok-aikuisille

Luokkakuva:

Suomen YouTube-scene on kasvanut reilussa kymmenessä vuodessa valtavasti, ja useat Tuben kautta julkisuuteen nousseet henkilöt esiintyvät nuorten puheissa päivittäin. Keitä nämä uutta nuorisokulttuuria mukana rakentamassa olleet “Suomituben edustajat” oikein ovat? Mika Tolvasen Luokkakuva-kirjassa tutustutaan Suomen tunnetuimpiin tekijöihin mielenkiintoisten keskustelujen kautta.

 Löydät kirjan täältä: https://www.suomalainen.com/collections/it-tietotekniikkakirjat/products/luokkakuva-1

 

Itseopiskelumateriaalia kesän hiljaisiin hetkiin

Sosiaalinen media nuorisotyössä:

Julkaisimme kevään 2023 aikana kaksi uutta verkkokurssia – Sosiaalinen media nuorisotyössä sekä Digitaalisen nuorisotyön perusteet. Voit suorittaa maksuttomat verkkokurssit omassa tahdissa juuri silloin kuin haluat. Saat molemmista kursseista todistuksen hyväksytystä suorituksesta.

Somekurssilla perehdytään sosiaalisen median käyttöön nuorisotyössä välineenä, toimintana ja sisältönä. Kurssilta saat eväitä nuorten tavoittamiseen ja kohtaamiseen somessa sekä sen hyödyntämiseen suunnitelmallisesti ja toiminnallisesti nuorisotyössä.

Aloita verkkokurssi täältä: https://www.verke.org/koulutukset/verkkokurssit/

Tutkimusmatka tulevaisuuden medialukutaitoihin

Mediakasvatusseura on julkaissut myös useita erinomaisia maksuttomia itseopiskelumateriaaleja. Tutkimusmatka tulevaisuuden medialukutaitoihin -kurssilla perehdytään muun muassa mediarepresentaatioiden ja informaatiovaikuttamisen merkitykseen nykymaailmassa ja tulevaisuudessa.

Kurssin aikana opitaan tunnistamaan haasteita ja mahdollisuuksia sosiaalisessa mediassa ja digitalisaatiossa, ja mitä nämä tarkoittavat esimerkiksi kestävän kehityksen, yhdenvertaisuuden ja vastuullisuuden kannalta. Saat myös vinkkejä, kuinka soveltaa kurssin antia nuorten omassa mediatuotannossa. Suorittamalla kurssin saat digitaalisen osaamismerkin.

Katso kurssivalikoima ja ilmoittaudu mukaan: https://mediakasvatusseura.teachable.com/

 

Katsottavaa sadepäiville

Suomitube:

Suomen tunnetuimmista tubettajista on tehty kirjan ja muiden teosten lisäksi kuusiosainen dokumenttisarja Yle Areenalle, “Suomitube”. Sarjassa otetaan katsaus kotimaisen YouTube-viihteen tuottamisen historiaan – mistä kaikki alkoi, mihin ollaan tultu? Mitä positiivista YouTube-yhteisöihin kuuluminen voi tuoda mukanaan, entä mitä mahdollisia haittavaikutuksia suosiolla voi videoiden tekijälle olla.

Kaikki jaksot ovat nähtävillä täällä: https://areena.yle.fi/1-63499946

Tiedekulman videot:

YouTubesta itsestään löytyy myös paljon ajankohtaista katsottavaa. Esimerkiksi Tiedekulman kanavalle (@tiedekulma) julkaistaan tasaisin väliajoin päivänpolttavia puheenvuoroja ja tiedeklippejä. 

Tiedekulman jaksovinkeistä ensimmäisenä on “Poliitikot somevaikuttajien jalanjäljissä”. Jakso käsittelee muun muassa, miksi vaikuttajat ovat vaikuttavia, ja millä tavalla poliitikot hyödyntävät somevaikuttajien vaikuttamiskeinoja. Puhumassa yliopistotutkija, dosentti Essi Pöyry Helsingin yliopistosta.

Toinen mielenkiintoinen, futuristinenkin Tiedekulman jakso on “Teknologian merkitys yhteiskunnalliselle aktivismille”. Teknologian kehityksen voidaan katsoa olevan yhteiskunnalliselle aktivismille sekä positiivinen että negatiivinen asia. Sosiaalinen media mahdollistaa entistä laajemman näkyvyyden sekä samanmielisten tavoittamisen. Kehitys luo kuitenkin myös uusia keinoja mielenosoitusten tukahduttamiseksi. Videolla näkökulmia avaamassa politiikan tutkimuksen väitöskirjatutkija Sonja Savolainen Helsingin yliopistosta.

Olemme poimineet Tiedekulman videoista edellä mainitut ja muutaman muun mielenkiintoisen omaksi soittolistakseen. Lisää mielenkiintoisia videoita näet suoraan Tiedekulman kanavalta: https://www.youtube.com/@Tiedekulma.

Venäjän hyökkkäyssota ja kärjistyneet maailmantilanteet aiheuttavat keskustelua ja uutisointia myös sosiaalisessa mediassa. Kaikki vastaantuleva tieto ei kuitenkaan ole faktapohjaista tai muutenkaan asiallista tietoa. Miten voimme toimia itse ja ohjata muita toimimaan vastuullisemmin somessa, välttää virheellisen ja lähteettömän tiedon levittämistä sekä pitää turvallinen ilmapiiri aina läsnä omassa sometekemisessä? Mediapoolin webinaari on nähtävillä Ping Helsingin kanavalla YouTubessa (@pinghelsinki2770).

Katso webinaari: https://www.youtube.com/watch?v=na7q7wt1kFQ

 

Kuuntelemista mökkitielle

Yle Areena – Työnä oma elämä

Millaista on tehdä somea työkseen ja laittaa oma arki kaikkien nähtäville? Mitä työtehtäviä sometyöhön oikein kuuluu? Voiko sometyöstä tienata? Yle Areenasta löytyvässä podcastissa “Työnä oma elämä” haastatellaan suomalaisia somevaikuttajia kasvussa olevan alan yksityiskohdista ja otetaan lähempi kurkistus somevaikuttajan arkeen. 

Kuuntele podcastia: https://areena.yle.fi/podcastit/1-50711003 

 

Odotatko jo syksyä? 

Ensi syyskuussa 26.–28.9. järjestettävä SomeCamp kokoaa digitaalisuudesta ja sen mahdollisuuksista kiinnostuneita nuorisoalan ammattilaisia yhteen AitO-keskukseen, Tampereelle. Sosiaaliseen mediaan viittaavasta nimestä poiketen tapahtuma pitää sisällään laajasti aiheita diginuorisotyön siiven alta – mukana esimerkiksi työpajoja mediakasvatuksestaa, tekoälystä ja tulevaisuuden näkymistä. SomeCamp on loistava paikka verkostoitua ja saada inspiraatiota ja vinkkejä omaan työhön.

Vielä ehdit ilmoittautua mukaan – kurkkaa lisätiedot täältä: somecamp.fi

 

Seuraavassa kesän vinkkilistassa jaamme ajankohtaisia materiaalitärppejä pelaamiseen, tekoälyyn ja muuhun teknologiaan liittyen!

Vinkkilista, osa 2
Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto